Lähiruoka kunniaan Tuusulassa

Aloite tehty:
19.03.2012
Aloitteen tekijä:
Kaikkonen Antti, Tuusulan valtuuston keskiryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Esitämme, että Tuusulan kunta ryhtyy suosimaan suomalaisen lähiruuan käyttöä elintarvikehankinnoissa.

Lähiruokaa suosimalla annamme töitä ja toimeentuloa lähiseudun ihmisille esim. kunnan ja maakunnan alueella. Lähiruoka on tuoretta, tuottaja pystytään helposti selvittämään ja voidaan hyödyntää vuodenaikojen sesonki. Lähiruuassa on vähemmän lisä-aineita. Samalla voidaan vaalia maakuntien ruokaperinteitä.

Kestävän kehityksen päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Kestävässä päätöksenteossa ja toiminnassa ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon. Ruoka liittyy läheisesti kestävään kehitykseen.

Kotimaiset hankinnat tukevat työllisyyttä, sillä suomalaisista joka viidennes työllistyy ketjusta, jonka alussa on viljelijä. Suomalaista suosimalla autamme kulttuurimaisemien säilymistä ja pienennämme ekologista jalanjälkeämme. Huoltovarmuudenkin kannalta on tärkeää säilyttää oma maataloustuotanto.

Luonnonmukainen maataloustuotanto on virallisesti valvottua ja sovittuihin tuotantomenetelmiin liittyvää kasvinviljelyä. Lähiruuan lisäksi myös luomutuotantoa on syytä mahdollisuuksien mukaan suosia. Elintarviketurvallisuus ei ole itsestäänselvyys, vaan monien eri tahojen pitkäjänteisen työn tulos. Kotimaista, turvallista ja laadukasta ruokaa on syytä arvostaa.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kuntamme ruuan ja raaka-aineiden hankinnoissa tullaan ostamaan suomalaisia elintarvikkeita. Näin voimme ottaa huomioon kestävän kehityksen periaatteet, suosia lähi- ja luomuruokaa ja tuoda maakuntien maut ruokalistalle

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 19.3.2012 § 44: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 20.3.2012: Valmisteluun ruokapalveluihin (Henkilöstö- ja tukipalvelut), josta johtoryhmään.
Kunnanhallitus 4.12.2017 § 565: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 29.1.2018 § 8: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnassa pääasiallinen elintarvikkeiden hankkija on tilaaja-​tuottaja -​mallin mukaisesti ruoan tuottajana toimiva Tuusulan kunnan Ruokapalveluyksikkö. Tarvittavat elintarvikkeet hankitaan KuntaPron kilpailuttamilta tavarantoimittajilta ja tuotteina käytetään pääasiassa kilpailutettuja sopimustuotteita. Elintarvikehankinnoissa hankintasopimus on tehty KuntaPron kanssa. Nyt käytössä oleva elintarvikkeiden hankintasopimus alkoi 1.8.2016 ja on voimassa toistaiseksi. Tämä sopimus tuottaa selvästi säästöjä kustannuksissa.

Tuusulan kunnan Ruokapalveluiden tehtävänä on tuottaa palvelusopimuksiin perustuvia,​ asiakaslähtöisiä ja kustannustehokkaita ruokapalveluja. Näillä periaatteilla ruokatuotanto on myös toteutettu. Tilaaja-​asiakkaan pääasiallinen tahtotila on tähän mennessä ollut,​ että ostettavat ateriapalvelut saadaan kustannustehokkaasti tuotettuna ja kohtuullisin kustannuksin. Toistaiseksi palvelusopimusneuvotteluissa tilaaja-​asiakkaan puolelta ei ole esitetty halukkuutta tai vaatimusta sille,​ että käytettävät elintarvikkeet tulisivat olla lähiruokaa tai luonnonmukaisin tuotantotavoin tuotettua. Nykyisessä,​ voimassaolevassa hankintasopimuksessa on luonnonmukaisen tuotantotavan sopimustuotteita saatavilla monissa eri tuoteryhmissä ja luomutuotteiden järjestelmällinen käyttöönotto on mahdollista tilaaja-​asiakkaan niin halutessa. 

Aloitteessa esitetään,​ että Tuusulan kunta ryhtyisi suosimaan lähiruoan käyttöä elintarvikehankinnoissa. Hankintalain näkökulmasta katsottuna lähiruoan käsite on ongelmallinen. On olemassa kovin monia käsityksiä siitä,​ mitä on lähiruoka. Lähiruoka-​käsitteen sisällyttäminen hankinnan perusteeksi ei ole käyttökelpoinen. Hankintalain mukaan tuotetta ei voi hankkia sen alkuperämaan mukaan tai perustella hankintaa tuotantopaikan etäisyydellä käyttäjästä. Hankittavien tuotteiden suosiminen kaikissa muodoissaan on hankintalain vastaista. Hankittavan tuotteen tuoreus-​,​ laatu-​ ja hygieniavaatimukset sen sijaan voidaan hyväksyä hankinnan kriteeriksi. Lähiruoan kannalta ongelmallista on se,​ että tuotantopaikka sinällään ei takaa tuotteen tuoreutta,​ korkeaa laatua tai korkeaa hygieniatasoa. Luonnonmukaisen tuotannon osalta vastaavaa käsitteen ongelmallisuutta ei ole,​ sillä luonnonmukaiselle tuotannolle on olemassa selkeät määritelmät ja tuotannossa on olemassa toimivat valvontajärjestelmät ja niitä tuotteita voidaan kilpailuttaa niillä perusteilla.

Ruoan tuottajan näkökulmasta hankittavilla elintarvikkeille ja tavarantoimittajille on monenlaisia vaatimuksia. Tuusulan kunnan Ruokapalveluiden päivittäin tuottama ateriapalveluiden määrä on liki 10 000 annosta,​ joten elintarviketoimittajan on kyettävä toimittamaan raaka-​aineita melko suuria määriä. Hankintakaudella 1.1.2016-31.12.2016 esimerkiksi hankittiin perunoita n. 55 000 kg,​ porkkanoita n. 10 000 kg,​ broilerin lihaa n. 7 000 kg sekä vehnäjauhoja n. 3 700 kg. Juotavia maitotuotteita ostettiin yhteensä n. 220 000 litraa. Suurissa tarveainemäärissä on oleellista se,​ että hankittava tuote on pakkauskooltaan käyttötarkoitukseen sopiva ja jalostusasteeltaan tuotantoon soveltuvassa muodossa. Raaka-​aineen saatavuus tulee olla taattu ympäri vuoden,​ toimitusvarmuuden on oltava hyvä sekä logistiset järjestelmät että tilausjärjestelmät tulee olla toimivat. Myös ruokapalvelun tuotanto-​ ja varastointitilat,​ henkilöstöresurssit ja hygieniakysymykset asettavat omat rajoituksensa hankittaville tuotteille. Esimerkiksi hankittavien porkkanoiden osalta hygieniavaatimukset tuotetta kilpailutettaessa ovat tiukat,​ sillä Tuusulassa on aikaisemmilla hankintakausilla ollut merkittäviä ongelmia hankitun kotimaisen porkkanan hygieniavaatimusten kanssa.

Nykyisistä elintarviketoimittajista tuusulalainen Mattilan viljatila,​ lammilainen perunantuottaja He-​Vi Hasila ja tuoreiden leipätuotteiden toimittaja,​ lahtelainen Sinuhe KY sekä heidän tuotteensa täyttävät ainakin useimmat lähiruoalle esitetyt kriteerit. Tuotteet ovat suomalaisia ja omistajatuottajat ovat tiedossa sekä tuotteen matka eri elinkaaren vaiheessa tilalta käyttäjäasiakkaalle pystytään osoittamaan. Logistiikka,​ hygieeninen laatu ja muut ostajan kannalta oleelliset vaatimukset ovat kunnossa. Lihan,​ teolliset tuotteet,​ kuivatavaran,​ kasvikset ja hedelmät toimittavat tuusulalainen Meira Nova. Meira Novan pakasteet toimittaa tuusulalainen Finnfrost Oy.

Tuusulan kunnan Ruokapalveluiden käyttämien elintarvikkeiden kotimaisuusaste on korkea,​ yli 85 %. Liha ja lihavalmisteet ovat 100 % suomalaista alkuperää samoin kuin maitotaloustuotteet ja peruna.  Ulkomaalaiset tuotteet ovat pääosin sellaisia,​ joita Suomessa ei kasvateta tai niitä ei saada riittäviä määriä esim. tonnikala,​ seiti,​ riisi,​ maissi,​ kotimaiset hedelmät ja vihannekset talvella sekä erilaiset mausteet. Tuotteiden korkealla kotimaisuusasteella ruokapalvelut pyrkii lisäämään suomalaista työllisyyttä,​ taloudellista hyvinvointia,​ huoltovarmuutta,​ tuoteturvallisuutta ja -​jäljitettävyyttä.

Ruokapalvelut järjestää vuonna 2018 kokeilun,​ jossa tuusulalaisissa kouluissa nautitaan ruokajuomana D-​vitaminoitua rasvatonta luomumaitoa. Tämän kokeilun mahdollistaa se,​ että maitotaloustuotteita toimittava Valio toi 1.9.2017 markkinoille Valtion ravitsemisneuvottelukunnan ravitsemussuosituksen mukaisen D-​vitaminoidun rasvattoman luomumaidon. Lisäksi Valtioneuvosto on uudessa koulumaitojärjestelmässä nostanut luomumaidon tukitasoa,​ joka on n. 2,​4 kertaa suurempi kuin tavallisen rasvattoman maidon. Tämän ansiosta luomumaito on enää n. 18 % kalliimpaa kuin vastaava normaali maito.

Tuusulan kunnan ruokapalvelut on voimassaolevan hankintasopimuksen mukaisesti sitoutunut hankkimaan elintarvikkeet sovituilta toimittajilta kilpailutetun tuotevalikoiman mukaisesti. Mikäli tulevaisuudessa tilaaja-​asiakas tilaa toisenlaisia tuotteita,​ kuten lähiruokaa ja luomuruokaa,​ Ruokapalvelut on valmis kehittämään toimintaa ja tuotantoa haluttuun suuntaan. Ruokapalvelut on uudistumiskykyinen ja huomioi toiminnassa Tuusulan kunnan arvot ja toimimaan avoimesti,​ vastuullisesti sekä palveluhenkisesti. Vuonna 2018 Ruokapalvelut kartoittaa paikallisia toimijoita. Julkisissa hankinnoissa tuotteita kilpailutettaessa on perinteisesti hinnan merkitys korostunut. Mikäli Tuusulassa aiotaan korostaa vielä enemmän lähiruokaa ja luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa,​ vaatii se tulevaisuudessa päätöksiä linjauksista ja budjettia aiheeseen liittyen.

Päätös

Päivitetty: 05.02.2018

« Takaisin