Koirapuisto Etelä-Tuusulaan

Aloite tehty:
26.06.2012
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ehdotan että Hyrylään, varuskunnan alueelle, Lahelaan tai Lahelanrinteeseen (tai Ruotsinkylään) rakennettaisiin koirapuisto joka ei ole meluisan ja ruuhkaisen tien (esim. Tuuliviirinpuiston koirapuisto) varrella. Tasa-arvon ja tasapuolisuuden nimissä pitäisi ottaa myös huomioon kuntalaiset joilla on koira, mutta ei lapsia. Lapsille löytyy kyllä paljon leikkipuistoja ja urheilukenttiä melko keskeisiltä paikoilta eikä niissä ole otettu huomioon meluhaittaa joka kohdistuu ympärillä oleviin asuntoihin. Koirat viettävät varmasti keskimääräisesti vähemmän aikaa omassa puistossa kuin lapset joten koirista koituva meluhaitta on tuskin edes vertailukelpoinen. Puiston pitäisi olla viihtyisä ja luonnonmukainen niin koirille kuin koirien omistajille. Alue pitäisi olla rajattu ja jaettu isojen ja pienien koirien kesken. Koirapuisto on tuskin suuri investointi kunnalle ja toivon, että tämä asia ei jää byrokratian "rattaisiin" pyörimään moneksi vuodeksi. Tuo puisto tuskin tarvitsee edes mitään sen kummempaa kunnossa- tai ylläpitoa, koska jokainen vastuuntuntoinen koiranomistaja ymmärtää kyllä korjata puistosta oman koiransa jätökset. Riittää kun puistossa tarkistetaan pari kertaa vuodessa aidat ja haravoidaan esim. keväällä.

Käsittelyvaiheet

23.7.2012 tekniseen toimeen valmisteltavaksi
27.7.2012 suunnittelupäällikkö Petri Juholalle valmisteltavaksi
6.9.2012 suunnittelija Suvi Niemi vastannut sähköpostilla

Vastaus

Tuusulassa on nykyisin, syksyllä 2012, kaksi koirapuistoa: yksi Riihikalliossa ja toinen Klaavonkallion alueella. Aloitteita uusien koirapuistojen sijoittamisesta saadaan runsaasti vuosittain. Erityisen paljon aloitteita tuli keväällä 2011 järjestetyssä viheraluekyselyssä. Koirapuistoille on yritetty löytää tarkoitukseen soveltuvia paikkoja Tuusulassa, mutta rakennettujen alueiden ympäristössä tällaisen alueen löytäminen on usein vaikeaa. Mm. Lahelan Tuhkalanpuistoon on aikoinaan yritetty sijoittaa koirapuistoa, mutta hanke kaatui asukkaiden vastustuksen vuoksi vuonna 2008.

Kunnassa on valmisteilla parhaillaan viheraluestrategia, jossa määritellään viher- ja virkistysalueiden tavoitteellinen palvelutaso. Tähän suunnitteluun sisältyvät myös koirapuistot tavoitteellisine saavutettavuusalueineen.  

Viheraluestrategiassa tullaan linjaamaan koirapuistojen palvelutaso, eli kuinka tiheässä koirapuistoja tulisi sijaita. Lähtökohtana voitaneen pitää vähintään yhtä koirapuistoa kussakin taajamassa sekä Etelä-Tuusulan osalta tiheämpää verkostoa. Tavoitteena on, että koirapuistot tullaan jatkossa suunnittelemaan jo kaavoitusvaiheessa. Tällöin koirapuistojen sijainti on tiedossa kaikilla kaava-alueelle muuttavilla etukäteen.  

Ehdotus koirapuiston sijoittamisesta mm. Lahelaan otetaan huomioon viheraluestrategian laadinnassa.  

Viheraluestrategiatyötä voi seurata ja siihen vaikuttaa osoitteessa

http://www.tuusula.fi/viheraluestrategia

 

Päivitetty: 06.09.2012

« Takaisin