Kevyen liikenteen väylä Linjatielle

Aloite tehty:
08.10.2012
Aloitteen tekijä:
Kaikkonen Antti ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan ja Mäntsälän rajalla, ja osittain Järvenpäässäkin sijaitsevan Linjatien liikenne on viime vuosina kasvanut merkittävästi ja kasvu jatkuu Kellokosken Roinilan alueen rakentamisen myötä. Tie on kapea ja tiellä liikkuu autoliikenteen lisäksi paljon myös kevyttä liikennettä, kävelijöitä ja pyöräilijöitä, myös lapsia. Linjatien liikenneturvallisuustilanne on heikko ja esitämme, että Tuusula ryhtyy toimiin kevyen liikenteen väylän rakentamiseksi Linjatien varteen.

Parasta olisi, jos yhteistyökumppaneiksi saisi Mäntsälän kunnan ja Järvenpään kaupungin sekä Uudenmaan ELY-keskuksen. Kaikkien näiden mukaan saamista ei kuitenkaan pitäisi enää jäädä odottelemaan. Jos mitään ei tehdä, vaarana on, että tiellä sattuu vakavia liikenneonnettomuuksia.

Asia on huolettanut alueen asukkaita jo pitkän aikaa. Aiheesta on jätetty myös aloitteita, ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan, ellei pidempäänkin. Toistaiseksi ne eivät ole johtaneet tuloksiin.

Kevyen liikenteen väylä välillä Vanha Valtatie-Vanha Lahdentie olisi pituudeltaan noin 4 000 metriä. Jos tässä tilanteessa kunnan talous ei mahdollista koko reitin rakentamista kerralla, osittainenkin ratkaisu olisi nykyistä tilannetta parempi.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 8.10.2012 § 110: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 9.10.2012: Teknisen toimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 29.10.2012 § 423: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.11.2012 § 125: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 30.10.2013 § 144: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 4.11.2013 § 429: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 9.12.2013 § 167: Aloite käsitelty

Vastaus

Linjatie on Uudenmaan ELY -keskuksen hallinnoima maantie 11671.

Uudenmaan ELY -keskus ylläpitää kevyen liikenteen hankekoria, jossa Linjatien kevyen liikenteen hanke on mukana. Linjatien hanke on tällä hetkellä ns. B-korissa, jossa ovat hankkeet, jotka eivät hankekoritarkastelussa käytetyn tarveindeksin sekä ELY-keskuksen asiantuntija-arvioinnin perusteella ole ELY-keskuksen näkökulmasta ajankohtaisia.

B-korin hankkeita voidaan edistää kunnan tai kuntien toimesta ja rahoituksella. ELY-keskus ei osallistu B-korin hankkeiden rahoitukseen.

Tuusulan kunnan tekninen toimi on aiemmin laatinut vastineen Eeva-Liisa Niemisen valtuustoaloitteeseen (Valt § 42, 21.3.2011). Vastineessa Linjatien kevyen liikenteen väylän toteutuskustannukseksi on arvioitu 2,35 miljoonaa euroa kun hanketta on tarkasteltu välille Vanha valtatie (mt 1456)-Vanha Lahdentie (mt 140).

Linjatien kevyen liikenteen väylä ei ole ollut erityisesti esillä Mäntsälän kunnassa tai Järvenpään kaupungissa. Vuosina 2007-2011 Linjatiellä ei ole tapahtunut poliisin tietoon tulleita kevyen liikenteen onnettomuuksia Kellokosken ja Lahdenväylän välisellä osuudella.

Em. hankkeen toteuttaminen edellyttää tiesuunnitelmaa, joka sisältää Lahdenväylän ja pääradan ylittävien Linjatien siltojen kansirakenteiden leventämissuunnitelmat kevyen liikenteen väylää varten. Tekninen toimi ei ole esittänyt suunnittelumäärärahaa tälle hankkeelle vuodelle 2013 eikä sen myötä toteutusmäärärahaakaan. Hanke ei sisälly myöskään Järvenpään kaupungin tai Mäntsälän kunnan määrärahavarauksiin.

Tuusulan kunta toteuttaa Roinilan asemakaava-alueelle Linjatien suuntaisen puistoraittiyhteyden, joka tulee noin 600 metrin matkalle nykyisen Roinilantien (asemakaavassa Tähkäpää-niminen katu) ja Ahopelto-nimisen kadun väliselle osuudelle Linjatien länsireunaan. Väylä on kunnan rakentamisohjelmassa siten, että se toteutetaan vuoden 2012 aikana.

ELY-keskuksen kevyen liikenteen hankekoria päivitetään parhaillaan. Työ valmistuu alkukesästä 2013. Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueen liikenneturvallisuussuunnitelma on käynnistynyt lokakuussa 2012. Mäntsälän liikenneturvallisuussuunnitelma käynnistyy vuoden 2012 lopulla.

Tekninen toimi esittää, että Linjatien kevyen liikenteen väylä käsitellään käynnistyvissä liikenneturvallisuussuunnitelmissa ja sen tärkeys arvioidaan suhteessa alueen muihin liikenneturvallisuus- ja kevyen liikenteen väylähankkeisiin. Järvenpää-Kerava-Tuusula -liikenneturvallisuussuunnitelman hankelistat tuodaan tämän jälkeen luottamuselinkäsittelyyn ja niistä tulevina vuosina toteutukseen nostettavat hankkeet käsitellään vuotuisen toiminta- ja taloussuunnittelun yhteydessä.

Päätös

Päivitetty: 17.12.2013

« Takaisin