Kunnallistekniikka Murron alueella

Aloite tehty:
18.03.2009
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan Nahkelaan ei tule kunnallistekniikkaa ihan Nurmijärven rajalle asti. Nyt vuonna 2014 mennessä laki määrää jätevesikaivojen uudistamisen joko panospuhdistamona tai imeytyskenttän tekemisellä. Tämä aiheuttaa sen, että edelleen kaivot pitäää tyhjentää ja huolehtia kaivojen täyttymisestä tiettyyn rajaan asti sekä tarkkailla, että järjestelmä toimii. Lain voimaantulo aiheuttaa lisätöitä ja kustannuksia kuntalaiselle joka tapaauksessa.

Jo pelkästään nuo uudet puhdistamot tai imeytyskentän teko maksaa paljon rahaa sekä se, että imeytyskenttää pitää sitten muuttaa n.10 vuoden välein, jotta kenttä pysyy imemiskelpoisena.

Palojoelle ollaan tällä hetkellä suunnittelemassa kunnallistekniikkaa (hanke vielä kesken sielläkin) ja he ystävällisesti tulisivat vastaan niin, että sieltä olisi mahdollista vetää ko. putket myös Murron alueen (Hyrylä-Nurmijärvi tien varrella) oleville talouksille, mutta se vaatii useamman talouden sitoutumista alueelta. Olemme tehneet kyselyä alueella, mutta hinta / kiinnostus yksityisenä henkilönä kunnallistekniikkaan on aika vähäistä. Putken lisäksi tulisi tietysti lisäkustannusta oman tontin rajalta taloon putkien veto ja mahdollisesti putkiremonttia. Kuitenkin tämän kunnallistekniikan arvioitu hinta tulisi olemaan taloutta kohti vähemmän kuin se, että jokainen tekee omat järjestelmänsä omaan pihaan.

Jokatapauksessa järjestelmä tulee maksamaan paljon rahaa, tehtiin se niin tai näin, eikä kaikilla ole rahoitusta selvillä. Pitkällä tähtäimellä, tuo kunnallistekniikka maksaisi itsensä kyllä takaisin, eikä tarvitsisi miettiä kaivojen tyhjennyksiä / toimivuutta / imeytyskentän riittävyyttä ja uudelleen tekoa. Tänä päivänä kun ei olla vielä päästy yhteisymmärrykseen noiden imeytyskenttien ja panospuhdistamoiden ympäristöystävällisyydesta sekä siitä kuinka paljon se todellisuudessa säästää luontoa.

Ehdottaisin, että voisiko kunta tulla asiaan mitenkään vastaan, jotta kunnallistekniikka palvelut olisivat myös Murron alueella kuntalaisen etu ja osa ympäristöratkaisua. Myös alueen ulkopuolelle jääneet taloudet pitäisi huomioida vetämällä sinne kunnan puolesta putket, kuitenkin tasapuolisesti Murron alueen talouksien kanssa. Alueellahan on kuitenkin paljon asutusta, vaikkakin vähän hajallaan.

Tämä voisi olla yhteistyöhanke Nurmijärven kunnan kanssa, tehdäänhän jo nyt vastaavassa tilanteessa yhteistyötä toisinpäin (Rusutjärven alueella).

Käsittelyvaiheet

18.3.2009: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi
24.3.2009 Vesihuoltolaitokseen valmisteltavaksi
23.2.2011 Vesihuoltopäällikkö Jukka Sahlakari vastannut kirjeellä: Murron alue ei ole 2010 päivitetyssä Tuuslna kunnan vesihuollon kehityssuunnitelmassa mukana vaan kiinteistöjen omistajien tulee yhdessä tai erikseen hoitaa kunnallistekniikan järjestelyt. Kyläyhteisön omatoimisesta rakentamisesta ja siihen liittyvistä mahdollisista kunnan avustuksista saa lisätietoa vesihuoltolaitokselta.
(Lautamon kanssa on keskusteltu ja periaatevastaus annettu puhelimitse v. 2009 aloitteen tultua kuntaan)

Päivitetty: 25.02.2011

« Takaisin