Leikkipuistojen kunnossapito

Aloite tehty:
28.01.2013
Aloitteen tekijä:
Veikkolainen Cecilia / Visuri Päivi
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Olemme huolestuneita Tuusulan leikkipuistojen huonosta kunnosta. Nyt on uutisoitu myös joidenkin leikkipuistojen sulkemisesta. Leikkipuistot ovat lapsiperheiden, nuorten ja isovanhempien luontevia kokoontumispaikkoja, joissa luodaan sosiaalisia suhteita ikään katsomatta. Leikkipuistoissa on lap-siperheiden, lasten sekä nuorten luonnollista verkostoitua ja luoda ystävyys-suhteita. Tämä on huomioitu myös Tuusulan kuntastrategiassa: "Tuusula tu-kee yhteisöllisyyttä vaalimalla sitä ja huomioimalla yhteisöllisyyden tarpeet mm. lasten leikkipihat ja ihmisten luontevat kokoontumispaikat."

Miksi Tuusulassa annetaan leikkipuistojen kasvillisuuden villiintyä ja leikki-laitteiden annetaan mennä niin huonoon kuntoon, että ne on poistettava? Tuusulan vision mukaan: "Tuusula on hallitusti kasvava viihtyisä, perheitä tukeva ja turvallinen kunta." Mikäli leikkipuistojen huonoon tasoon ei kiinni-tetä huomiota, ei visio ja strategia toteudu.

Esitämme, että Tuusulan kunta ottaa uudelleen käsittelyyn leikkipuistojen sulkemisen ja samalla kartoittaa kaikki Tuusulan leikkipuistot ja niiden kun-non. Leikkipuistojen huonoon kuntoon tulee kiinnittää huomiota, jotta jäljelle jäävät leikkipuistot pidetään kunnossa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 28.1.2013 § 38: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 29.1.2013: Teknisen toimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 11.2.2013 § 77: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 4.3.2013 § 52: Aloite käsitelty

Vastaus

Teknisen toimen käyttötalousmääräraha on noussut vuodesta 2012 vuodelle 2013. Kuitenkin, kun huomioidaan inflaatio, kustannustason nousu apuhyödykkeissä ja palveluissa, uusinvestoinneista syntyvä kunnossapidettävän omaisuuden määrän kasvu sekä nyt jo neljäs poikkeuksellisen kylmä ja luminen talvi niin on valitettavasti todettava, että tällä tavalla tarkasteltuna teknisen toimen määräraha hoidettavaa omaisuusyksikköä kohden pienenee jatkuvasti. Tämä kehitys on valitettavasti jatkunut jo vuosia johtaen korjausvelan kasvuun sekä väistämättä myös palvelutason laskuun. Säästökohteiden etsiminen on väistämätöntä.

Em. syystä teknisessä toimessa aloitettiin v. 2011 valtuustokauden tavoitteeksikin kirjattu palvelutasomäärityksen tarkistaminen. Pääosin työ tehtiin v. 2012 aikana. Tekninen lautakunta osallistui työhön aktiivisesti. Työn tavoitteena oli tarkistaa teknisen toimen tuottamien palvelujen painopistealueet ja etsiä sellaisia kohteita, joissa välttämättömistä säästötoimista olisi mahdollisimman vähän haittaa kuntalaisille. Eräänä harvoista tässä työssä esille tulleena mahdollisena säästökohteena tekninen lautakunta totesi puistot.

Puistoyksikössä tehtiin kesän ja syksyn 2012 aikana selvitystyötä säästökohteiden löytämiseksi. Vaikuttavimmiksi säästökohteiksi todettiin taajamakeskusten ulkopuolella sijaitsevien puistojen hoitotason laskeminen sekä vanhimpien leikkipuistojen leikkivälineiden poistaminen sitä mukaan, kun välineet eivät enää täytä turvallisuusvaatimuksia (leikkipuistojen laitteiden turvallisuusvaatimukset on tarkkaan normitettu ja vastuu turvallisuudesta on yksiselitteisesti kunnan puistojen osalta teknisessä toimessa). Toistaiseksi kaikkien leikkipuistojen turvallisuustaso on pystytty pitämään vaaditulla tasolla, mutta vanhimpien leikkipuistojen osalta turvallisuustason säilyttäminen ei enää jatkossa ole mahdollista ilman investointeja. Teknisen toimen tavoitteena oli toteuttaa säästöt vähitellen muutaman vuoden ajanjaksolla.

Teknisen lautakunnan budjettiesityksestä vuodelle 2013 poiketen kunnanhallitus päätti v. 2013 budjetin käsittelyn yhteydessä leikata 30.000 puistojen määrärahoista jo vuodelle 2013 (Khall § 451/19.11.2012). Tämä tuli myös valtuuston päätökseksi (Valt § 133/10.12.2012). Tämä loi paineen nopeuttaa säästötoimia.

Toteuttaakseen näitä tekniselle toimelle määrättyjä säästöpäätöksiä puistoyksikössä tehtiin esitys puistojen hoitoluokituksen muuttamisesta ja vanhimpien leikkipuistojen leikkivälineiden poistamisesta tekniselle lautakunnalle. Esityksen sisältö oli leikkipuistojen osalta lyhyesti seuraava:

”Tuusulassa on määrällisesti paljon leikkipuistoja asukaslukuun suhteutettuna verrattuna muihin kuntiin: Tuusula 580 as/leikkipuisto, Nurmijärvi ja Mäntsälä 90, Orimattila 790 , Hyvinkää 1000, Kauniainen 1400 ja Sipoo 1600 as/ leikkipuisto.

Vanhimmissa leikkipuistoissa (rakennettu 25-30 vuotta sitten) leikkivälineet ovat elinkaarensa lopussa, varaosia ei enää saa ja korjaaminen turvallisuusmääräysten mukaisesti alkaa olla mahdotonta. Kun leikkiväline ei enää täytä turvallisuusnormeja, on pääsy välineeseen lain mukaan estettävä tai väline poistettava kokonaan.

Poistettavaksi esitettiin seuraavat leikkipuistot sitä mukaan, kun välineiden turvallisuutta ei enää voida taata: Etelä-Tuusulassa Vaarinpuisto, Vähämuorin leikkipaikka, Väliniityn leikkipuisto, Maantiekylän leikkipuisto, Käenmintunkujan leikkipaikka sekä Hernemäen leikkipaikka; Jokelassa Uunimiehenpuisto ja Pertun leikkipuisto sekä Kellokoskella Kariniemen leikkipaikka, Siltalanpuisto ja Syvälahdenpuisto.”

Tekninen lautakunta hyväksyi esitetyn leikkipaikkojen poistosuunnitelman kokouksessaan 22.1.2013 (TL § 2/22.1.2013).

Vaihtoehto vanhimpien leikkipuistojen poistamiselle sitä mukaan, kun turvallisuusmääräyksiä ei niiden osalta pystytä enää täyttämään, on leikkivälineiden uusiminen ja puistojen perusparannus. Leikkivälineiden uusiminen tarkoittaa 30 000…50 000 €:n investointia leikkipuistoa kohden riippuen leikkivälineiden määrästä. Puiston perusparannus hiekka-, nurmikko- ja kasvillisuusalueet mukaan lukien nostaa investointikustannuksia 10 000…30 000 €/ leikkipuisto. Lisäksi tarvitaan käyttötalouden budjettiin vähintään tuo poistettu 30 000€:n määräraha nykyisen hoito- ja turvallisuustason ylläpitämiseksi.

Päätös

Päivitetty: 11.03.2013

« Takaisin