Koirapuisto Vaunukangas-Lahela alueelle

Aloite tehty:
04.03.2013
Aloitteen tekijä:
Laitinen Sarianna
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

EHDOTUS: Alueelle Lahela-Vaunukangas aidataan koirille puistoalue, jossa niitä voi pitää irti. Puisto jaetaan kahteen osaan, joista toinen osa on pienemmille koirille ja toinen suuremmille. Tämä jako on välttämätön, koska pieni koira saa koirapuistossa helposti "jäniksen" osan juostessaan suurempia karkuun. Viimeistään vuoden 2014 budjetista varataan resurssi sekä suunnit-teluun että toteutukseen. Saamani tiedon mukaan noin 35 000 euroa, aidatta-van alueen koosta riippuen, olisi summa joka koirapuistoa varten olisi hyvä varata.

Kaava sallii koirapuiston tekemisen mm. Lahelantien ja Nahkelantien riste-yksen tuntumassa olevalle "Palodexin montun" alueelle. Tätä aluetta silmällä pitäen parkkeeraus- ja kulkuongelma on jo valmiiksi ratkaistu; Lahelan Tertun parkkipaikka ja kulku puistoon Tienristinkujan kautta (sen varrella ei asu ke-tään).

Viittaan myös Tuula Tillanderin kuntalaisaloitteeseen (1.1.2013), jossa hän tarjoaa Lahelasta noin 600 neliön maa-aluetta pienten koirien koirapuistoksi.

PERUSTELUT:
- Nykyaikana on selvää, että asuinalueilla joissa on lapsiperheitä tulee ole-maan myös koiria. Tämä asia tulee huomioida jo alueen suunnitteluvaiheessa. Koska asia on Tuusulan läntisessä osassa jäänyt hoitamatta, on nyt asian hoitamisen aika.

- Tarjoamalla koirien ulkoiluttajille mahdollisuuden koirapuiston käyttöön, vähennetään todennäköisesti koirien irtipitämistä muilla alueilla.

- Koirapuisto tarjoaa mahdollisuuden eri ikäisten ihmisten verkostoitumiseen ja tukee sekä nuorten että aikuisten harrastamista ja yhteistoimintaa.

- Riihikallion koirapuisto on liian kaukana eikä se sovellu kaikille koirille koska siellä ei aitausta ole jaettu kahteen osaan. Riihikallion koirapuisto on toisinaan myös liian ruuhkainen. Etenkin pienen koiran ulkoiluttaminen siellä tuntuu pelottavalta vaihtoehdolta.

- Tuusulassa on tehty lukuisia koirapuistoaloitteita nuorten aloitekanavan että kuntalaisaloitteiden kautta. Nyt on jo aika vastata todelliseen tarpeeseen.”

Käsittelyvaiheet

Valt 4.3.2013 § 53: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 5.3.2013: Kuntakehityksen ja teknisen toimen valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 18.9.2013 § 119: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 30.9.2013 § 375: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 14.10.2013 § 124: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulassa on nykyisin, syksyllä 2013, kaksi koirapuistoa, jotka molemmat sijaitsevat Hyrylässä (Klaavonkallio ja Riihikallio). Koirapuistoista on tehty jo suunnitelmia myös Kellokosken ja Jokelan alueelle.

Kellokosken Roinilan kaava-alueelle on tehty suunnitelma koirapuistosta, joka on tarkoitus rakentaa kesän 2014 aikana myönnettävien määrärahojen puitteissa.

Jokelassa Peltokaaren kaava-alueelle on tehty kaavavaraus koirapuistolle, joka on tarkoitus rakentaa alueen kunnallistekniikan valmistuttua - toisin sanoen aikaisintaan vuonna 2015.

Aloitteita uusien koirapuistojen sijoittamisesta saadaan runsaasti vuosittain. Erityisen paljon aloitteita tuli keväällä 2011 järjestetyssä viheraluekyselyssä. Koirapuistoille on yritetty löytää tarkoitukseen soveltuvia paikkoja Tuusulassa, mutta rakennettujen alueiden ympäristössä tällaisen alueen löytäminen on usein vaikeaa. Mm. Lahelan Tuhkalanpuistoon on aikoinaan yritetty sijoittaa koirapuistoa, mutta hanke kaatui asukkaiden vastustuksen vuoksi vuonna 2008.

Kunnassa (kuntakehitysyksikkö) on valmisteilla parhaillaan viheraluestrategia, jossa määritellään viher- ja virkistysalueiden tavoitteellinen palvelutaso. Tähän suunnitteluun sisältyvät myös koirapuistot tavoitteellisine saavutettavuusalueineen.

Viheraluestrategiassa tullaan linjaamaan koirapuistojen palvelutaso, eli kuinka tiheässä koirapuistoja tulisi sijaita. Lähtökohtana voitaneen pitää vähintään yhtä koirapuistoa kussakin taajamassa sekä Etelä-Tuusulan osalta mahdollisesti tiheämpää verkostoa. Tavoitteena on, että koirapuistot tullaan jatkossa suunnittelemaan jo kaavoitusvaiheessa. Tällöin koirapuistojen sijainti on tiedossa kaikilla kaava-alueelle muuttavilla etukäteen.

Ehdotus koirapuiston sijoittamisesta Jokelaan otetaan huomioon viheraluestrategian laadinnassa. Toisaalta on myös todettava, että kunnan taloudellinen tilanne on haastava. Käyttökulujen kasvun hillitsemiseksi on laadittu palveluverkkosuunnitelman I vaihe. Todennäköisesti kunnalla ei ole mahdollista merkittävästi tihentää palveluverkkoa lähivuosina myöskään koirapuistojen osalta.

Viheraluestrategiatyötä voi seurata ja siihen vaikuttaa Tuusulan kunnan verkkosivuilla osoitteessa tuusula.fi/viheraluestrategia.

Päätös

Päivitetty: 18.10.2013

« Takaisin