Turvallisuus liikenteessä

Aloite tehty:
27.10.2008
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Hevosreitistö-hanke: harrastajille turvallisen liikkumisen takaamiseksi Kellokosken Niittykulmaan hevosreitistö. Lajin harrastelijoiden määrä lisääntyy, hevosmäärä lisääntyy, terapiaharrastuksena ja kasvun tukena nuorille tärkeä laji.
Asutuksen ja liikenteen lisääntyessä laji on vaarallinen maastoillessa.

Alustavaa kartoitusta alueella tehty ja oltu yhteydessä naapurikuntienkin talleihin. KEHU:n kanssa asiasta myös puhuttu alustavasti.

Käsittelyvaiheet

7.11.2008: Kaavoituksen valmisteltavaksi.
8.5.2009: Sivistystoimeen valmisteltavaksi liikuntapäällikkö Risto Kanervalle.
2.2.2010 § 5 liikuntalautakunta, aloite käsitelty

Vastaus

2.2.2010 § 5

Hevosreitti voi perustua yksityisoikeudellisiin sopimuksiin maanomistajien kanssa (maanvuokra- tai käyttöoikeussopimus). Sopimuksessa voidaan sopia mm. reitin paikasta, käytöstä, kunnossapidosta ja korvauksista. On huomattava, että sopimus sitoo lähtökohtaisesti vain sopimuksen osapuolia, joten reitin pysyvyys kiinteistön omistajan vaihtuessa on epävarmaa. Reittisopimuksia varten on laadittu mallipohjia (esimerkiksi Suomen Latu ry:n mallisopimus).

Liikuntalain mukaan kuntien ja valtion tehtävänä on yleisten edellytysten luominen liikunnalle. Lain mukaan kunnan tulee luoda edellytyksiä kuntalaisten liikunnalle kehittämällä paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä terveyttä edistävää liikuntaa, tukemalla kansalaistoimintaa, tarjoamalla liikuntapaikkoja sekä järjestämällä liikuntaa ottaen huomioon myös erityisryhmät.

Ratsain liikkumisen katsotaan kuuluvan jokamiehen kulkuoikeuteen eli oikeuteen liikkua toisen maalla. Ratsastus on siis lähtökohtaisesti sallittua toiselle kuuluvalla alueella, mm. metsissä ja teillä, myös yksityisteillä. Jokamiehenoikeuden nojalla ei kuitenkaan saa ratsastaa pihamailla eikä pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta.

Jokamiehenoikeuteen perustuva liikkuminen ei ole rajoituksetonta. Toisen omaisuudelle ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa. Lisäksi on huomioitava mm. vahingontekoa ja kotirauhan suojaa koskevat rikoslain säännökset sekä jätelain mukainen roskaamiskielto. On myös huomattava, että jokamiehenoikeus tiellä kuljettaessa koskee ratsukkoa, mutta ei hevosajoneuvoja, jotka rinnastetaan sääntelyn näkökulmasta ajoneuvoihin.

Järjestyslain mukaan ratsastus ja hevosajoneuvolla ajo on kielletty kuntopolulla, yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla ja urheilukentällä, ellei muuta ole osoitettu.

Jokamiehenoikeuteen perustuvaan liikkumiseen ei tarvita alueen omistajan suostumusta, eikä siitä voi periä maksua. Omistaja ei voi myöskään perusteetta kieltää tällaista liikkumista alueellaan. Luonnonsuojelulain mukaan maa- tai vesialueelle ei saa pystyttää sellaista kulkemisen, maihinnousun tai muun jokamiehen oikeuden käyttämisen kieltävää taulua, jonka asettamiseen ei ole lakiin nojautuvaa perustetta.

Jokamiehenoikeuden käyttö ei ole riippuvainen kulkemisen tarkoituksesta. Esimerkiksi liiketoimintatarkoituksessa tapahtuva ratsastaminen on siis mahdollista jokamiehen oikeuksin. On kuitenkin huomioitava, että tällainen keskitetty toiminta saattaa aiheuttaa edellä mainitun kaltaista vähäistä suurempaa haittaa toisen omaisuudelle huomattavasti herkemmin kuin satunnainen yksityiskäyttö.

Mikäli hevostalli on yksityistien osakas, otetaan hevosliikenne huomioon tienpidon osittelussa eli tienpitovelvollisuuden jaossa tieosakkaiden kesken sen hyödyn mukaan, jonka tien katsotaan kullekin tuottavan.

Lain mukaan yksityistien käyttämiseen on oltava lupa, jos tietä käytetään muun kuin tieosakkaan järjestämään toimintaan, joka selvästi lisää tienpidon kustannuksia. Käytöstä voidaan periä käyttömaksu. Tiekunnalla tai tieosakkailla on mahdollisuus tietyin edellytyksin kieltää moottori- ja hevosajoneuvolla ajo yksityistiellä muilta kuin tien osakkailta. Kiellon antamista on rajoitettu mm. koskien sellaisia yksityisteitä, joille on myönnetty valtion tai kunnan avustusta.

Kun ratsastaen tai hevosajoneuvolla liikutaan tiellä, sovelletaan liikkumiseen tieliikennelakia. Ratsastajan ja eläimen kuljettajan on soveltuvin osin noudatettava ajoneuvon kuljettajaa koskevia säännöksiä. Tämä tarkoittaa, että ratsastajan tai hevosajoneuvon kuljettajan on käytettävä ajorataa ja kevyen liikenteen väylällä kulkeminen on sallittu ainoastaan kun se on nimenomaisesti liikennemerkillä osoitettu. Tieliikennelain, kuten myös järjestyslain noudattamista valvovat poliisiviranomaiset.

Hevosten käyttöön tarkoitettuja reittejä on mahdollista perustaa ulkoilulaissa määriteltyinä ulkoilureitteinä. Laissa on säännökset mm. reitin perustamisen edellytyksistä, reittisuunnitelmasta, reitin perustamisesta reittitoimituksessa sekä maanomistajille maksettavaksi tulevista korvauksista. Reitin pito kuuluu kunnalle tai kunnan osoittamalle yhteisölle, valtion maalla valtiolle. Reitin perustamiseksi kunta laatii reittisuunnitelman, jonka vahvistaa alueellinen ympäristökeskus. Reitti perustetaan ulkoilureittitoimituksessa, jossa mm. määrätään ja merkitään reitin rajat ja päätetään maksettaviksi tulevista korvauksista. Toimitusta haetaan maanmittaustoimistolta.

  Kellokosken Niittykulmaan esitetty hevosreitti ja sen perustaminen edellyttää ensisijaisesti alueella toimivien hevosharrastajien ja maanomistajien välistä yhteistyötä ja ensisijaisesti paikallista sopimista. Mahdolliset ulkoilureittitoimitukset edellyttävät aina pidempää prosessia, laajaa kuulemismenettelyä ja päätöksiä maanomistajille maksettavaksi tulevista korvauksista.

  Tuusulan kunta on aloittanut yleiskaava 2040 laadinnan, jonka yhteydessä tarkastellaan koko kuntaa koskevat viheralue- ja ulkoilureittiyhteydet osana viheraluestrategiaa. Tässä strategiatyössä on mahdollista selvittää ja linjata myös ratsastusreitit Tuusulan alueella ohjeellisina merkintöinä myös tarkempien osayleis- ja asemakaavojen ulkopuolella. Työn edellytyksenä on paikallistiedon ja toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisten alueiden suunnittelu (harrastajien kannanotot ja lausunnot) myös kuntarajat huomioiden.

Ratsain liikkuminen kuuluu jokamiehenoikeuteen. Tämä oikeus ei kuitenkaan ole rajoituksetonta ja maanomistajan asema tulisi aina huomioida. Hyvä käytäntö on olla yhteydessä maanomistajiin ja tiedottaa heille liikkumisesta alueella, vaikka ratsastaminen perustuisikin jokamiehenoikeuteen.

Päätös

Päivitetty: 15.06.2010

« Takaisin