Kouluihin kohdistuvat säästösuunnitelmat, Linjamäen koulu

Aloite tehty:
13.05.2013
Aloitteen tekijä:
Me Kellokoskelaiset ry
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me Kellokoskelaiset ry on huolissaan julkitulleista koulutoimen säästösuunnitelmista, joiden seurauksena Linjamäen koulu mahdollisesti lakkautetaan.

Linjamäki kuuluu Kellokosken kylään, mutta on kuitenkin irrallaan Kellokosken kylästä. Linjamäkeen on vuosikymmenten aikana muodostunut oma yhteisönsä, jossa vallitsee nykyaikana paljon puhuttu ja kaivattu yhteisöllisyys. Koulu toimii yhteisön sydämenä. Monissa perheissä jo isovanhemmat ovat käyneet tuota samaa koulua. Pieneen kouluun on myös muualta muutta-neiden lasten helppo juurtua. Jos koulun toiminta loppuu, loppuu myös yhteisön toiminta.

Linjamäen tuleva oppilasmäärä ei osoita pitkällä tähtäimellä laskua vaan oppilasmäärä on pysynyt tasaisena ja osoittaa kasvua Tuusulan tulevaisuuden suunnitelmien ja uuden Maakuntakaavan antaman kylästatuksen mukaisesti. Koulu on tunnettu hyvänä ja turvallisena lähikouluna, jossa lapset viihtyvät sen opetuksen korkean tason, luonnonläheisyyden ja idyllisyytensä takia. Kunta on myös panostanut Linjamäen kouluun kunnostamalla viimeksi vuonna 2007 noin 700 000 €:lla. Tämä satsaus menisi hukkaan koulun lopet-tamisen yhteydessä.

Kouluille ja erityisesti pienille koululaisille, heidän vanhemmilleen ja opettajille tulisi taata työskentelyrauha eikä jatkuvasti jokaisen uuden valtuustokauden alussa yritetä nostaa koulujen lopettamista.

Me Kellokoskelaiset ry tukee Linjamäen kyläkoulun säilyttämistä kouluna. Kylä säilyy elinvoimaisena vain koulun ansiosta.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.5.2013 § 80: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.5.2013: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
17.5.2013: opetuspäällikkö Markus Torviselle valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 12.8.2013 § 297: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 2.9.2013 § 107: Aloite käsitelty

Vastaus

Kasvatus- ja sivistystoimeen on tullut aloitteita koskien kouluihin kohdistuvista säästötoimia. Aloitteen ovat jättäneet Me Kellokoskelaiset ry, MLL Kellokosken, Jokelan ja Hyrylän paikallisyhdistykset sekä tuusulalaiset vanhempainyhdistykset. Tuusulalaisten vanhempainyhdistysten tekemässä aloitteessa ei tuoda esiin minkä koulujen vanhempainyhdistykset ovat aloitteen jättäneet, jonka vuoksi siinä mukana olevien yhdistysten määrää ei voida arvioida. Koska kaikilla aloitteen jättäneillä oli sama huoli, annetaan heille yhteinen vastaus.

Vastauksena aloitteisiin voidaan todeta seuraavaa:

-  Tuusulan kunnassa valmistellaan tällä hetkellä palveluverkkoselvitystä. Palveluverkkoselvityksen perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä siitä, onko Tuusulan kunnan tarkoituksenmukaista vähentää tilakustannuksia ja pyrkiä sitä kautta vapauttamaan resurssia toimintaan sekä olemassa olevien tilojen kunnossapitoon.

- Kasvatus- ja sivistystoimessa nähdään, että olemassa oleva resurssi olisi hyvä ohjata rakennusten säilyttämisen sijaan toiminnan kehittämiseen.

- Kasvatus- ja sivistystoimessa ei ole ollut suunnitteilla säästötoimenpiteitä, joiden tavoitteena olisi yksiköiden lakkauttaminen. Koska lisähenkilöstöä ei ole saatu, opetuksen tulosyksikössä on siirretty resurssia koulusta toiseen.

Päätös

Päivitetty: 16.09.2013

« Takaisin