Jokelan kuntoreitin kunnostus

Aloite tehty:
21.05.2013
Aloitteen tekijä:
Sorri Liisa ja useat kuntalaiset
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Jokelan urheilukentän kuntoreitti on nykyisessä tilassaan kohtalaisen metsittynyt. Kuntoreittiä on muutettu, entisen harjureitin sijaan, kulkemaan alavassa maastossa, jonka vuoksi reitti on osittain kulkukelvottoman märkä.

Alun perin 70-luvulla, kun kuntoreitti rakennettiin, Jokelan Retkeilijät ry sopi maanomistajien kanssa reitin kulusta ja yhdistys ylläpiti reittiä aina 90-luvun lopulle. Tämän jälkeen kuntoreitin ylläpito jäi Jokelan urheilukentän henkilöstön hoidettavaksi. Resurssien puutteen vuoksi kyläläisiä vuosikymmenet palvellut kuntoreitti on miltei käyttökelvottomaksi metsittynyt.

Jokelaan rakennettiin Iltalenkki-niminen asuinalue, pääosin kuntoreitin päälle ja Tuusulan kaavoitustoimea pyydettiin tällöin korjaamaan urheilukentän laidalla oleva karttapiirros vastaamaan kuntoreitin nykyistä kulkua - näin ei ole tapahtunut. Urheilukentän kuntoreitin ylläpitämiseen saati kunnostamiseen ei nähtävästi kunnan puolelta haluta panostaa.

Toimenpiteitä tarvitaan, jotta Jokelan kasvavalle asukasmäärälle pystytään tarjoamaan kunnollisia ulkoilu - ja retkeilymahdollisuuksia.

Huomion arvoista on, että tässä kuntalaisaloitteessa on kyseessä jo olemassa olevan kuntoreitin ylläpitäminen, ei uuden suunnittelu, joka tietenkin edellyttäisi paljon kustannuksia vaativaa suunnittelutyötä.

Liikuntalaki velvoittaa kuntaa ylläpitämään liikuntaa ja terveyttä edistäviä liikuntareittejä. Tuusulan Jokelan Lepolan alueella liikuntareittejä ei tällä hetkellä ole, vaikka alueelle rakennetaan asuntoja 2000 uudelle asukkaalle.

Hiihtolatujen ylläpidosta täytyy antaa kunnalle kiitosta. Jokelan urheilukentältä lähtevät hyvin hoidetut latureitit Nuppulinnaan (3-5-10 km). Hiihtoaikaa ja latuja riittää kuitenkin vain noin 3 kuukauden ajalle ja tämän vuoksi kaivataan Jokelan urheilukentän kuntoreittiä "sulan maan" liikuntaan.

ESITYS:
Tuusulan kunnan selvitettyä kenen vastuualueella Jokelan urheilukentän ylläpito on, esitämme kuntaa nimeämään vastuuedustajansa, joka voi neuvotella maanomistajien kanssa sopimuksen kuntoreitin käyttämisestä.

Tähän neuvotteluun esitämme asiantuntijoina mukaan Kai Kuusistoa ja Esko Nioa. (Malli sopimukseen löytyy Jokelan Lepokallion kuntoreittisopimuksesta.)

Sopimuksen solmimisen jälkeen on mahdollista ryhtyä kuntoreitin kunnostustyöhön seuraavin toimenpitein:

- sopimuksen mukaisesti piirretään reittikartta ja merkitään maastoon

- laaditaan kustannusarvio kunnostusprojektista, ohessa arvioon vaikuttavia asioita

- reitin pohjan rakennuksessa ja ojituksessa voidaan hyväksikäyttää Peltokaaren alueen kunnallistekniikan poistomassoja (savea n.2000 kuormaa a 90 €/kuorma)
Tällä säästöllä voidaan hanketta osittain rahoittaa.

- reitin pohjan rakennuksessa tarvitaan suodatinkangasta ja noin 10 cm sorakerros

- reitin pohjan ei tarvitse kestää kuin kevyen maataloustraktorin rankakuormat

- reitin raivaus tehdään osittain työttömyystyönä, osin talkootyönä Jokelan yhdistysten toimesta.

Ohessa luonnos Jokelan urheilukentän kuntoreitistä, josta käyvät selville:
- maanomistajat
- reitin poikkileikkaus
- korkeusprofiili
- etäisyydet kullekin maanomistajalle
- liittymät tiestöön ja asutukseen.

Jokelan urheilukentän/kuntoreitin käyttäjämäärät:
1. Urheilukentän käyttäjät 500 krt / vuosi
2. Lepolan koulu 200 oppilasta viikoittain
3. Lepolan päiväkoti 50 lasta viikoittain
4. Asukkaat
Iltalenkki 500 hlöa
Tiensuu 300 hlöa
Lepola 500 hlöa
Lepokaari 1500 hlöä
Lepola II1 400 hlöa
Kolsa 500 hlöa
Kaikkinensa noin 4000 asukasta ja 100 koiraa.

Jokelan urheilukentän ympäristö on uusien kaavoitettujen tonttien ja rakennettujen asuinalueiden läheisyydessä ainoa ns. viimeinen viheralue, jonka merkitys alueen viihtyvyydessä kasvaa asukkaiden lisääntyessä. Uusien asukkaiden viihtyminen, mahdollisesti jopa uudessa kunnassa, lienee myös päättäjien tahtotilana.

Liitteenä luonnos kuntoreitistä

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.5.2013 § 84: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.5.2013: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
17.5.2013: Liikuntapäällikkö Risto Kanervalle valmisteltavaksi
Liikuntalautakunta 3.10.2013 § 29: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 21.10.2013 § 396: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 11.11.2013 § 142: Aloite käsitelty

Vastaus

Jokelan alueen kuntoreittien kehittämissuunnitelma on liikuntapalvelujen investointisuunnitelmassa ajoitettu tehtäväksi vuonna 2015. Jokelan liikuntapaikkasuunnitelmassa (2009) reittien kehittäminen on kuvattu yleisellä tasolla ja yhteistyössä kaavoituspalvelujen kanssa tehtävänä:

”Yleisenä johtoajatuksena on kehittää yhteysreittejä ja puistojen rakentamista luontaisen liikkumisen näkökulmasta. Liikuntapuistot, houkuttelevat reitit ja ihmisten arkiliikkumista edistävät ratkaisut ovat keskeinen osa palveluverkkoa perinteisten liikuntapaikkojen ja kenttien lisäksi. Alueet määritellään nykyisten kaavamerkintöjen ja sijaintien pohjalta.

Jokelan alueelle on mahdollista luoda pääasiassa katkeamaton ja houkutteleva virkistys- ja kevyenliikenteen verkosto. Verkoston runkoreitti kulkisi eri-tasoisena seuraavien alueiden kautta: Notkopuisto - Lepokallio - Perttu - Pa-lojoenuoma - Kartanon alueen asemakaavan eteläosa - Radan alitus Hir-venojantien alikulusta - Peltokaari radan itäpuolella - yhteys Lepolan urhei-lukeskukseen ja ulkoilureitille - Palojoen puisto.

Reitti turvaa Jokelan itä-länsisuuntaisen virkistysreittiyhteyden. Lisäksi alue Temmon uudelta asuinalueelta lounaaseen voi olla hyvä alue uuden kuntoreitin/radan sijoituspaikaksi.”

Vuonna 2009 päätetyn linjauksen päivitystarve huomioidaan tehtävässä suunnitelmassa. Koska suunnitelman kuvaus on tehty yleisellä tasolla, lä-hempää tarkastelua vaativat ainakin seuraavat näkökulmat:

- Latuverkon keskittäminen ja niiden ylläpito resursseja vastaavaksi ja siitä saatavien hyötyjen kuvaus
- Koulujen läheisyydessä olevien reittien kartoittaminen ja hyödyntäminen (myös Jokelan Lepolan alue)
- Virkistys- ja kuntoreittien sekä kevyen liikenteen verkon tarkastelu alueellisesti kattavaksi

Aloitteessa kuvattu, olemassa oleva kuntoreitin pohja on vaille hoitoa jäänyt reitti jonka käyttöönoton kustannukset ja ylläpitovastuut tulee kuitenkin selvittää. Rakennettaessa ulkoilureittejä niiden perustamiskustannukset joko lisäävät tai vähentävät vuosittaisia ylläpitokustannuksia. Leveydeltään 3m rei-tin arviot perustamiskustannuksista ovat ilman pohjatutkimuksia ohjeellisia ja vaihtelevat toteutustavasta riippuen. Valaistuksen kanssa jalkametrin hinta asettuu 100-300€ välille.

Aloitteen sisältämiä tietoja käytetään pohjamateriaalina, osana vuodelle 2015 aikataulutettua suunnittelua.

Lisäksi valtuusto velvoittaa liikuntapalvelut järjestämään aloitteessa esitetyn neuvottelun kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Päätös

Päivitetty: 18.11.2013

« Takaisin