Yrittäjyyskasvatuspainotusta Tuusulan perusopetukseen

Aloite tehty:
10.06.2013
Aloitteen tekijä:
Laitinen Sarianna ja Vaunkankaan 4C:n vanhemmat
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Yrittäjyyskasvatus on työtapa, joka tuottaa oppilaille kattavasti erilaisia mahdollisuuksia harjoittaa vastuullista, yrittäjämäistä, sosiaalisia taitoja ja itseään kehittävää toimintaa tutustuen samalla yhteiskunnan rakenteisiin ja asioiden keskinäisiin vaikutussuhteisiin. Yrittäjyyskasvatus on sisällöltään kaikkien oppiaineiden osa-alueita kattava kokonaisuus ja se edistää oppilaiden osallisuutta koulussa ja asuinkunnassaan, mahdollistaen osallisuuden myös asuinkunnan ulkopuolella. Yrittäjyyskasvatus edistää paikallisen yritysten, työpaikkojen ja koulujen välistä verkostoitumista ja yhteistyötä.

Mäntsälässä toimii Riihenmäen yläkoulussa yrittäjyyskasvatuspainotteinen luokka, johon haetaan 6. luokan keväällä. Opinnot ovat niin suosittuja, että osa hakijoista jää ulkopuolelle.

Tuusulassa yrittäjyyskasvatusta painotetaan Vaunukankaan koulussa luokassa 4C, joka on syksyllä luokka 5C. Painotuksen hyöty näkyy mm. koululaisten tavassa toimia yhteisönä ja vastuunkantajina sekä valmiuksissa aikaansaavaan ryhmätyöskentelyyn. Luokan oppilaat tunnetaan nimellä "Pikkuyrittäjät”.

EHDOTUS: Tuusulan kasvatus ja koulutustoimi selvittää pikaisesti kuinka Tuusulaan olisi mahdollista aloittaa yrittäjyyskasvatuksen painottaminen joko Mäntsälän mallin mukaan tai omalla mallilla. Selvityksen jälkeen asia toimeenpannaan ja viimeistään syksyllä 2015 on Tuusulassa mahdollista yläkouluun siirryttäessä hakeutua yrittäjyyskasvatuspainotteiseen opetukseen.

Kustannukset: Tämän tyyppinen pedagoginen organisointi ei toimintavaiheessaan juurikaan tuo lisäkustannuksia. Korkein kustannuserä on selvitys- ja suunnitteluvaiheessa aiheutuneet kk-palkkaisten henkilöiden käyttämä työaika ja mahdollinen tutustumiskäynti esim. Mäntsälän yrittäjyyskasvatusluokkaan.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 10.6.2013 § 95: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 11.6.2013: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
1.8.2013: Opetuspäällikkö Markus Torviselle valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 25.11.2013 § 457: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 9.12.2013 § 164: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnassa toimii yrittäjyyskasvatuksen työryhmä. Työryhmän tehtävänä on laatia Kuuma-strategian pohjalta Tuusulan yrittäjyyskasvatusohjelma. Ohjelman jälkeen päivitetään myös Tuusulan opetussuunnitelma yrittäjyyskasvatuksen osalta. Huomioitavaa on kuitenkin se, että opetushallitus on käynnistänyt valtakunnallisen opetussuunnitelmauudistuksen. Yrittäjyyskasvatuksen osalta Tuusulan perusopetuksen opetussuunnitelma tuotetaan lopulliseen muotoonsa uusien valtakunnallisten perusteiden ilmestyttyä.

Työryhmä ottaa yrittäjyyskasvatusohjelmaa tehdessään kantaa mahdollisuuksiin yrittäjyyskasvatuspainotteisin luokan perustamiseen yläkoulussa.

Päätös

Päivitetty: 17.12.2013

« Takaisin