Esi- ja perusopetuksen oppilaille vaaralliseksi luokitellut tiet

Aloite tehty:
22.07.2013
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Esitän lisättäväksi vaarallisen tien listalle Vanhan Tuusulantien - Maisalantien risteystä. (Maraton pysäkki)
Risteystä lähestyttäessä pohjoisen suunnasta muuttuu nopeusrajoitus 80km/h- 60 km/h lähellä risteysaluetta. Risteysalue on laaja ja monikaistainen risteyksessä olevien rymistyskaistojen vuoksi.
Risteyksen ylittäminen Maisalantien puolelta tapahtuu näköesteiden takaa ( pensaikko), lisäksi juuri kyseisessä kohtaa on autoilijan tarkkailtava useasta eri suuntaa risteäviä ajoneuvoja. Tästä johtuen on tien ylittäminen varsinkin lapsille todella vaarallista. Risteyksen vaarallisuus selviää hyvin paikanpäällä.

Käsittelyvaiheet

22.7.2013: Kasvatus- ja sivistystoimialalle valmisteltavaksi
22.10.2013: Kasvatus- ja koulutuslautakunnan käsittely
4.11.2013: Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös tiedoksi aloitteen tekijälle

Vastaus

Kasvatus- ja sivistystoimen pyynnöstä Keski-Uudenmaan poliisilaitos on 8.10.2013 antanut lausuntonsa koulumatkan liikenneturvallisuudesta koskien edellä mainittua risteystä. Poliisi on 2.10.2013 suorittanut ko. reitillä reittikatselmuksen. Poliisin lausunto on liitteenä.

Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen liikenneturvallisuuskeskus toteaa lausunnossaan seuraavaa: ”Vanhan Tuusulantien ja Maisalantien nopeusrajoitus on 60 km/h.  Liikenne mittausajankohtana oli melko vilkasta. Mittauspaikan ohitti 149 ajoneuvoa, joista 7 ajoneuvoa ylitti huomautus- tai rikesakkonopeuden. Mittausajankohtana ei suuria ylinopeuksia havaittu. Tieosuudella liikkui huomattava määrä raskasta liikennettä.

Hyvinkään Liikenneturvallisuuskeskus pitää Vanhan Tuusulantien ja Maisalantien risteysaluetta hyvin toteutettuna. Kevyenliikenteenväylän liittymä Maisalantieltä Maratonin pysäkille on riittävän leveä (sallittu mopoille) sekä liikennemerkein/opastein hyvin merkitty. Risteysalueen ylityspaikka on varustettu suojatiellä, jossa turvallisuutta osaltaan lisää noin 2,5 m leveä suojatiellä oleva keskikoroke. Näkyvyys risteysalueella on sekä autoilijoiden että kevyenliikenteen väylän käyttäjien näkökulmasta hyvä. Vaikkakin Vanhalla Tuusulantiellä on runsaasti raskasta liikennettä, 60 km/h nopeusrajoitus sekä risteysalueen hyvä näkyvyys osaltaan minimoivat riskitekijöitä.

Hyvinkään Liikenneturvallisuuskeskus ei näe risteysaluetta erityisen vaarallisena, mutta muistuttaa jalankulkijoita sekä muita liittymän käyttäjiä noudattamaan tarpeellista varovaisuutta. Kevyenliikenteen käyttäjiä muistutetaan myös heijastimen/heijastinliivin käytöstä oman näkyvyyden parantamiseksi erityisesti pimeän ja hämärän aikaan liikuttaessa.”

Asiantuntijalausuntoon perustuen Vanhan Tuusulantien ja Maisalantien risteysaluetta ei voida pitää esi- ja perusopetuksen oppilaille vaarallisena risteyksenä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti todeta, että Vanhan Tuusulantien ja Maisalantien risteysalue ei ole perusopetuslain 32 §:n mukaan vaarallinen esi- ja perusopetuksen oppilaille.

 

Päätös

Päivitetty: 17.11.2014

« Takaisin