Lähipalveluiden säilyttäminen

Aloite tehty:
14.10.2013
Aloitteen tekijä:
Klemetskogin, Linjamäen, Nahkelan, Ruotsinkylän, Rusutjärven, Tuomalan ja Vanhankylän koulujen vanhempainyhdistykset / Reinikainen Tuija
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me Klemetskogin, Linjamäen, Nahkelan, Ruotsinkylän, Rusutjärven, Tuomalan ja Vanhankylän koulujen vanhempainyhdistykset olemme huolestuneita Tuusulan kunnan suunnitelmista lähipalveluverkon supistamiseksi. Lähikouluja suunnitellaan lakkautettaviksi ja koulujen oppilaita ollaan siirtämässä kuntakeskusten suuriin kouluihin, jotka jo nyt ovat täynnä oppilaita. Myös päiväkoteja ollaan aikeissa yhdistää suuriksi yksiköiksi kuntakeskuksiin. Onko näillä toimenpiteillä tarkoitus palvella lasten etuja?

Palvelujen siirtäminen pelkästään kuntakeskuksiin hankaloittaa huomattavasti haja-asutusalueilla asuvien ihmisten elämää ja arkea. Vanhempien huoli lastensa koulumatkojen sujumisesta on konkreettinen ja turvattomuus kasvaa. Monet lapset jäävät kuljetusperusteiden ulkopuolelle ja joutuvat näin kulkemaan pitkiä matkoja jalan tai polkupyörällä. Haja-asutusalueilla ei ole kevyenliikenteenväyliä, kunnollisia pientareita ja valaistus on puutteellinen tai puuttuu kokonaan. Ajonopeudet mutkaisilla teillä ovat usein yli sallitun ja turvalliset tienylityspaikat ovat harvassa. Talvi ja pimeys tuovat kulkemisiin vielä lisää haastetta. Mikäli koulujen lakkautussuunnitelmat toteutuvat, kuljetusoppilaiden määrä kasvaa, samoin kustannukset ja/tai monien kuljettavien lasten matka- ja odotusajat. Pitkät matka-ajat rasittavat pieniä koululaisia, vaikka matkaan käytetty aika odotuksineen jäisikin alle säädetyn maksimin. Lisäksi joukkoliikenne Tuusulassa on heikentynyt vuosi vuodelta ja paikoin sitä ei ole lainkaan.

Lähikoulumme ovat hyväkuntoisia, monet niistä vastikään remontoituja. Useisiin nyt lakkautusuhan alla oleviin kouluihin on tehty viimeisten vuosien aikana mittavia kunnostus-/laajennustoimenpiteitä, joihin käytettyjä rahoja ei kiinteistöjä myymällä saada takaisin. Koulujen opetus on laadukasta ja opetusvälineet riittävän nykyaikaisia alakouluikäisten lasten tarpeisiin.

Toivomme avointa keskustelua kunnan lähipalveluihin kohdistuvista säästösuunnitelmista ja niiden todellisista vaikutuksista perheiden ja lasten arkeen ja hyvinvointiin. Kouluja lakkauttamalla ja rakentamalla suuria yksiköitä ei tulla saamaan toivottuja säästöjä. Lyhytnäköisestä säästämisestä seuraa suuremmat kustannukset tulevaisuudessa. Kuntamme lapsimyönteisyys tulee myös näkyä päätöksenteossa. Maaseutumaisuus ja toimiva lähipalveluverkosto tulee jatkossakin nähdä Tuusulan vetovoimatekijänä ja arvona eikä jatkuvana säästökohteena ja rasitteena.

Kuntaliitosselvitysten ollessa käynnissä tulisi koulujen lakkauttamissuunnitelmista luopua ja odottaa, kunnes uudet kuntarajat ovat selvillä ja uudet palveluverkkoselvitykset valmistuneet.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 14.10.2013 § 126: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 15.10.2013: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 10.2.2014 § 71: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi ja otetaankäsiteltäväksi palveluverkkosuunnitelman käsittelyn jälkeen
Kunnanhallitus 17.11.2014 § 506: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.12.2014 § 159: Aloite käsitelty

Vastaus

Valtuusto päätti palveluverkkosuunnitelma osana strategisia kehittämishankkeita -asian käsittelyn yhteydessä 1.9.2014 § 90, että ns. pieniä kouluja ei tällä valtuustokaudella lakkauteta.

Päätös

Päivitetty: 15.12.2014

« Takaisin