Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat säästösuunnitelmat

Aloite tehty:
14.10.2013
Aloitteen tekijä:
Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset / Reinikainen Tuija
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan kunta julkaisi syyskuussa suunnitelman koulu- ja päiväkotiverkon uudistamisesta. Kasvatus- ja sivistystoimen talousarviossa esitetään, että viisi tuusulalaista koulua suljetaan ensi vuoden syyslukukaudesta alkaen. Suljettavien koulujen joukossa ovat mm. Kellokosken lukio ja kunnan ainoa ruotsinkielistä opetusta antava Klemetskogin koulu. Koulu- ja päiväkotiverkkoa olisi tarkoitus myös muilta osin tiivistää siten, että pienempien lähikoulujen ja -päiväkotien sijaan opetusta ja varhaiskasvatusta yhdistettäisiin isoihin yksiköihin. Jokelassa suunnitelmaan kuuluu myös perhekeskustilana toimivan ja MLL:n perhekerhonkin käytössä olevan Notkopuiston päiväkodin myyminen tai vuokraaminen.

Kunnan tiedotteen mukaan tiiviimpi kouluverkko takaa kaikille oppilaille tasa-arvoisemmat mahdollisuudet opiskella. Tavoitteena on, että kaikille oppilaille ja päiväkotilapsille saadaan turvalliset ja terveelliset tilat, kun huonokuntoisemmista tiloista luovutaan. Lisäksi suunnitelman avulla vastataan Tuusulan kunnan tiukentuneeseen taloustilanteeseen. Kouluverkkomuutosten vaihtoehdoksi kunta esittää ryhmäkokojen suurentamista, tuntikehyksen supistamista sekä leikkauksia opettajien ja avustajien määrään ja erityiseen tukeen.

On selvää, että kunnissa eletään tällä hetkellä taloudellisesti haasteellisessa tilanteessa ja myös Tuusulan kunnassa on tehtävä vaikeita päätöksiä. On myös itsestään selvää, että niin lapsille kuin aikuisillekin tulee pystyä takaamaan turvalliset ja terveelliset työskentelyolosuhteet. Me Mannerheimin lastensuojeluliiton Tuusulassa toimivat paikallisyhdistykset haluamme kuitenkin muistuttaa Tuusulan kunnan päättäjiä siitä lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa myös kuntia: lapsen edun periaate on otettava huomioon ensisijaisena ratkaisuperusteena kaikissa lapsia koskevissa toimissa. Kouluverkon keskittämisestä aiheutuvat lyhytaikaiset säästöt eivät siis voi olla pääasiallinen peruste päätösten tekemiselle.

Vaadimme, että koulujen ja päiväkotien sulkemisen ja palveluverkon tiivistämisen sekä monen lapsen osalta pidentyvän koulumatkan lapsivaikutukset arvioidaan huolellisesti myös muiden kuin pienenevien vuokrakustannusten tai investointipaineiden näkökulmasta. Lapsivaikutusten arvioinnilla tunnistetaan ratkaisuvaihtoehtojen vaikutuksen erilaisissa tilanteissa oleviin lapsiin. Leikkaukset lasten ja nuorten palveluihin heikentävät eniten huonossa asemassa olevien lasten ja nuorten tilannetta. Vanhemmilla on ymmärrettävästi suuri huoli esimerkiksi siitä, onko lapsilla tarpeeksi turvallista tarttumapintaa voidakseen kehittyä tasapainoisesti suurissa kouluissa tai päiväkodeissa. Lähikoulujen sulkeminen voi lisätä myös nuorten syrjäytymistä ja väliinputoamista.

Hyvinvoinnin ja työ- ja toimintakyvyn perusta luodaan lapsuus- ja nuoruusiässä. Lasten ja nuorten palveluihin panostaminen on kannattava investointi, joka tuottaa hyvinvointia ja säästää kunnan varoja. Peruspalveluilla, kuten päivähoidolla, koululla ja oppilashuollolla, on keskeinen rooli lasten hyvinvoinnin tukemisessa. Hyvinvointia edistävä ja ongelmia ehkäisevä työ on monin verroin vaikuttavampaa ja taloudellisempaa kuin ongelmien korjaaminen kalliisti jälkeenpäin. Vaadimmekin, että niin palveluverkon tiivistämisen kuin sille esitettyjen vaihtoehtoisten säästökohteiden pitkäaikaiset taloudelliset vaikutukset ja korjaavan tuen kustannukset arvioidaan erityisen huolellisesti ennen päätösten tekemistä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 14.10.2013 § 127: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 15.10.2013: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 23.2.2015 § 101: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 16.3.2015 § 48: Aloite käsitelty

Vastaus

Valtuusto päätti Palveluverkkosuunnitelma osana strategisia kehittämishankkeita -asian käsittelyn yhteydessä 1.9.2014 § 90, että ns. pieniä kouluja ei tällä valtuustokaudella lakkauteta.

Päätös

Päivitetty: 24.03.2015

« Takaisin