Nahkelan koulun säilyttäminen

Aloite tehty:
11.11.2013
Aloitteen tekijä:
Nahkelalaiset / Reinikainen Tuija
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me nahkelalaiset olemme huolissamme Nahkelan lähikoulun tulevaisuudesta ja vastustamme Tuusulan kouluverkkoon kohdistuvia säästösuunnitelmia. Lasten ja nuorten peruskoulutus on tärkein panostus koko Tuusulan tulevaisuuteen. Lyhytnäköinen säästäminen kouluverkossa ei tue kestävää kehitystä, eikä siitä synny säästöä, vaan kustannukset siirtyvät suurempina tulevaisuuteen, esimerkiksi mielenterveys- ja erikoissairaanhoitoon sekä muihin tukipalveluihin.

Nahkelan uusi koulurakennus on rakennettu vuonna 2005 ja sen tilat ovat erinomaisessa kunnossa. Nahkelan koulussa on myös terveelliset tilat (vrt. homeongelmat monissa kouluissa).

Nahkelan koulu on tieto-ja viestintäteknisten laitteiden kannalta toimiva, ja taitoaineiden opetustilat ovat ajanmukaiset. Nahkelan koulussa on myös väestönsuoja. Nahkelan koululla on pitkä, yli 100-vuotinen historia.

Nahkelan koulun oppilaskohtaiset kustannukset ovat Tuusulan koulujen keskitasoa (lähde: Tuusulan kunta/Keski-Uusimaa 16.5.2013). Nahkelan koulussa on vain kaksi opettajan virkaa, yhteinen rehtori Vaunukankaan koulun kanssa sekä kouluavustaja ja laitoshuoltaja, joten henkilöstön palkkakustannukset jäävät pieniksi. Nahkelan koulun kustannuksia pienentävät myös yhdistetyt luokat. Nahkelan koulun neliömäärää ja täten kiinteistökustannuksia lisäävät koulun tontilla olevat vanha koulu- ja ulkorakennus. Ehdotamme vanhaa koulurakennusta väistötiloiksi esimerkiksi päiväkodeille tai iltapäivä-/päiväkerhotiloiksi.

Nahkelan koulun alueella (3 kilometrin etäisyydellä) on 113 ensimmäisen ja toisen luokan oppilasta (lähde: Tuusulan palveluverkkosuunnitelma 26.9.2013). Ehdotamme näiden oppilaiden ohjaamista Nahkelan kouluun. Tuusulan palveluverkkosuunnitelmassa on esitetty, että Nahkelan oppilaat siirrettäisiin Vaunukankaan kouluun. Vaunukankaan oppilasmäärä kasvaa koko ajan, kun oppilaita on tulossa sekä Lahelasta että uusilta Ristikivenmäen (Jouhisarantie), Lahelanpellon ja Häriskiven asuinalueilta. Ryhmäkoot kasvavat Vaunukankaan koulussa, tilat käyvät ahtaiksi, ja piha on jo nyt pieni ja virikkeetön. Vaunukankaan koulun laajennuksen yhteydessä koulun oppilasmäärän odotettiin kasvavan suurimmillaan 375:een (lähde: Keski-Uusimaa 29.11.2011). Nyt, kun tontin rakennusoikeus on käytetty ja laajennus on juuri valmistunut, oppilasmäärä on 379. Jo tämänkin perusteella voidaan todeta, ettei siirtokouluksi suunnitellun koulun tilat ole riittävät. Tilanne on sama, vaikka osa lapsista ohjattaisiin esimerkiksi Rusutjärven kouluun. Kouluja yhdistettäessä yhteisön hajoittaminen ja uudelleenrakentaminen koskettaa sekä lakkautetun koulun että vastaanottavan koulun oppilaita ja koko henkilökuntaa.

Tuusulan palveluverkkosuunnitelmassa on viitattu koulukuljetettavien määrään ja kustannuksiin. Koulukuljetusten piiriin kuuluvilla oppilailla odotusajat matkoineen kasvavat kohtuuttomasti. Myös vanhempien huoli koulumatkojen sujuvuudesta kasvaa. Nahkelan haja-asutusalueella on vain vähän valaistuja teitä, kevyenliikenteenväyliä ja suojateitä.

Pitkillä sivuteillä ei ole julkista liikennettä ja pääteilläkin linja-autovuorot kulkevat harvakseltaan, joten siellä asuvat lapset joudutaan kuljettamaan taksilla. Liikennejärjestelyiden toimimattomuus Vaunukankaan risteyksessä vaarantaa lasten koulumatkaa.

Nahkelan koulun tulokset ovat olleet erinomaisia Tuusulan kunnan viihtyvyyskyselyissä. Nahkelan lähikoulussa kaikki oppilaat tuntevat toisensa ja heidän vanhempansa, joten yhteisöllisyys korostuu ja kiusaaminen on vähäistä. Ongelmatilanteisiin on myös helppo puuttua nopeasti. Opettajien ja vanhempien yhteistyö on tiivistä, mikä lisää lasten turvallisuudentunnetta.

Nahkelan koulu ja piha-alue toimivat lasten, nuorten ja aikuisten kohtaamispaikkana sekä lähialueen ainoana liikunta- ja harrastuspaikkana. Nahkelan yhteisöllisyys on ainutlaatuista elävää arkikulttuuria. Nahkelan koti-kouluyhdistys ja kyläyhteisö ovat erittäin aktiivisia. Koulun lakkauttaminen näivettäisi koko kylän toiminnan ja yhteisöllisyyden. Koulu on kylän keskus, jolla on iso sosiaalinen merkitys kaiken ikäisten kyläläisten kohtaamiseen. Nahkelalaiset ovat itse rakentaneet koulun ja toiminnan kylälle, eivätkä juuri ole avustuksia kunnalta hakeneet. Täällä toimivat aktiivisesti mm. kylätoimikunta, metsästysseura, maatalousnaiset, martat, kansallinen lastenliitto, koti-kouluyhdistys ja lukuisat liikuntasalia käyttävät harrastusryhmät.

Tuusulan maine lapsi- ja perheystävällisenä maaseutumaisena kuntana tulee säilyttää jatkossakin. Uusia asukkaita ja lapsiperheitä on muuttanut Nahkelan olemassa oleviin taloihin, ja tulijoita olisi ollut enemmänkin, jos rakennuslupia olisi myönnetty ja tontteja kaavoitettu. Nahkelan koulun lakkauttaminen vaikuttaisi Tuusulan kunnan verokertymään ja asuinalueiden hintakehitykseen. Koulu ja kirjastoauto ovat täällä ainoat kunnalliset palvelut. Haluamme korostaa lähikoulujen merkitystä koko laajuudessaan ja erityisesti Nahkelan koulun oppilaskohtaisen yksikkökustannuksen kohtuullisuutta sekä lasten oikeutta turvalliseen ja kohtuullisen mittaiseen koulutiehen. Kuntaliitosselvitysten ollessa käynnissä, ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä kouluverkon suhteen. Kaikissa päätöksissä tulee huomioida mikä on lasten edun kannalta parasta. Tuusulassa koulut ovat vetovoimatekijä, ja tulevaisuudessakin on täällä oltava erilaisia kouluja, sekä pieniä että isoja. Vaadimme, että Nahkelan lähikoulu säilytetään ja koulutoiminta täällä jatkuu.”

Päätös Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 11.11.2013 § 146: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 12.11.2013: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 10.2.2014 § 72: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi ja otetaankäsiteltäväksi palveluverkkosuunnitelman käsittelyn jälkeen
Kunnanhallitus 17.11.2014 § 507: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.12.2014 § 160: Aloite käsitelty

Vastaus

Valtuusto päätti palveluverkkosuunnitelma osana strategisia kehittämishankkeita -asian käsittelyn yhteydessä 1.9.2014 § 90, että ns. pieniä kouluja ei tällä valtuustokaudella lakkauteta.

Päätös

Päivitetty: 15.12.2014

« Takaisin