Nimetön työnhaku Tuusulan kunnan rekrytoinneissa

Aloite tehty:
27.01.2014
Aloitteen tekijä:
Toivanen Ilona
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Esitän, että Tuusulassa aloitetaan nimetön työnhaku kunnan omissa rekrytoinneissa. Anonyymissä työnhakuprosessissa hakemuksista poistetaan hakijan henkilökohtainen tausta: nimi, osoite, ikä, sukupuoli, syntymäpaikka, siviilisääty, perhetiedot ja kansalaisuus. Menettely lisää hakijoiden tasa-arvoista ja yhdenmukaista kohtelua. Samalla se korostaa hakijan osaamisen merkitystä henkilön taustan sijaan. Menettely ei vaikuta kuitenkaan esimerkiksi haastatteluihin tai soveltuvuustesteihin.

Nimetöntä työnhakua voidaan kokeilla ensin rajatummin vain osassa rekrytoinneista. Sittemmin voidaan päättää laajentaa nimetön työnhaku kaikkiin rekrytointeihin tai rajata osaan.

Suomessa Helsingissä kokeilun jälkeen osa nuorisotoimen hauista tehdään nimettöminä ja toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muihin rekrytointeihin. Kokeilun tulokset ovat olleet positiivisia. Vastaavia aloitteita on jätetty viime aikoina ainakin Rovaniemellä, Joensuussa, Tampereella, Kuopiossa ja Espoossa. Espoossa nimetön haku koettiin työlääksi, mikäli se toteutetaan kaikessa rekrytoinnissa, koska tekniikka ei vielä tue nimetöntä työnhakua. Kohdennetusti käytettynä sitä kuitenkin suositellaan.

Anonyymia työnhakua toteutetaan useissa maissa, kuten Saksassa, Ranskassa, Sveitsissä, Espanjassa, Britanniassa ja Ruotsissa. Se on tutkimusten mukaan vähentänyt ikä- ja sukupuolisyrjintää työnhaussa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 27.1.2014 § 21: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 28.1.2014: Konsernipalveluihin henkilöstöjohtajan valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 27.2.2017 § 73: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 13.3.2017 § 41: Aloite käsitelty

Vastaus

Nimetöntä työnhakua kokeiltiin nuoriso-ohjaajan rekrytoinnissa. Hakuaika vakinaiseen tehtävään oli 11.-25.10.2016. Hakijoita tehtävään oli 39, joista nuorisopalveluiden rekrytoivat esimiehet, vt. nuorisotoimen päällikkö ja johtava nuoriso-ohjaaja, valitsivat nimettömien hakemusten perusteella viisi hakijaa haastateltaviksi. Esimiehet saivat työhakemuksista tietoonsa hakijoista vain ammatin, tutkinnon ja tutkintotason sekä aikaisemman työkokemuksen ja osaamisen. Henkilön nimeä, sukupuolta, ikää, siviilisäätyä ja perhetaustaa, syntymäpaikkaa, kansalaisuutta, äidinkieltä ja opiskelupaikkaa koskevat tiedot peitettiin hakemuksista ja ansioluetteloista.

Esimiehet pystyivät kokeiluissa suhteellisen helposti valitsemaan hakijoitten joukosta haastateltaviksi ne, joiden osaaminen parhaiten vastasi hakukriteereitä. Yhdenvertaisuus toteutui rekrytoinnissa hyvin. Kokeilun perusteella on syytä edistää nimettömän rekrytoinnin käytäntöjä.

Nimetön työnhaku oli työläs toteuttaa, kun käytössä oleva sähköinen rekrytointijärjestelmä ei tue nimetöntä työhakua. Hakemusten ja ansioluetteloiden käsittelyyn nimettömiksi sekä muihin perusrekrytointiin kuulumattomiin työvaiheisiin kului henkilöstöpalveluissa yksi työpäivä.

Tuusulan kunnassa on vuosittain haettavana vähintään 300 virkaa tai tointa. Hakemuksia näihin tehtäviin saapuu vuodessa noin 5900. Laajempi rekrytointien toteuttaminen nimettömänä vaatii sähköisen työvälineen. Laura-rekrytointijärjestelmän laajennus nimettömään työhakuun on perustamiskustannuksiltaan 1 480 euroa + alv 24 %. Rekrytointijärjestelmän laajennuksen vuosikustannukset ovat 300 euroa + alv 24 %. Yksittäisiä rekrytointeja voidaan toimialoilla toteuttaa nimettöminä myös hakemusten manuaalisen käsittelyn kautta.

Henkilöstöpalvelut tulevat esittämään vuoden 2018 talousarviokäsittelyn yhteydessä määrärahan varaamista sähköisen rekrytointijärjestelmän laajentamiseksi niin, että se tukee nimettöminä toteutettavia rekrytointeja. Tämän jälkeen nimettömiä rekrytointeja voidaan toteuttaa toimialojen tarpeiden mukaisesti laajemmin rekrytoinneissa, joissa sen nähdään edistävän hakijoiden yhdenvertaista kohtelua. Tällä hetkellä nimettömiä rekrytointeja voidaan tarpeen mukaan toteuttaa henkilöstöpalveluiden kanssa erikseen sovittaessa yksittäistapauksissa.

Päätös

Päivitetty: 17.03.2017

« Takaisin