Linjapuiston asemakaava-alue kunnan omistukseen

Aloite tehty:
27.02.2014
Aloitteen tekijä:
Helasvuo Hannu
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Linjapuiston asemakaava-alueella on osa alueesta HUS:in omistuksessa. Alueen toteuttaminen olisi joustavampaa ja laatu hallittavissa, mikäli koko alue olisi kunnan omistuksessa.

Edellä kerrottuun viitaten esitän, että kunta aloittaisi välittömästi neuvottelut HUS:in kanssa HUS:in omistaman alueen saamiseksi kunnan omistukseen.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 27.1.2014 § 22: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 28.1.2014: Kuntakehityksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 5.5.2014 § 233: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 9.6.2014 § 83: Aloite käsitelty

Vastaus

Valtuusto on hyväksynyt kokouksessaan 27.1.2014 Linjapuiston asemakaavamuutoksen. HUS kuntayhtymän ja Tuusulan kunnan välillä on allekirjoitettu maankäyttösopimus koskien HUS:n omistamia kiinteistöjä Linjapuiston alueella vuonna 2006. Sopimuksen yhteydessä kaavoituksen kautta syntyvän arvonnousun korvaamisen lisäksi on sovittu kunnan ja HUS:n välillä kaavan toteuttamisen edellyttämistä alueluovutuksista.

Tässä vaiheessa olisi tarpeetonta aloittaa neuvottelut kaavassa HUS:lle syntyvien AP-tonttien ostamisesta. Kunta joutuisi tällöin investoimaan lisää alueen toteutukseen ja samalla sitoutuneeseen pääomaan liittyvä riski kasvaisi. Sopimusneuvottelut HUS:n kanssa vaatisivat myös aikaa ja aiheuttaisivat tarpeettoman käsittelyvaiheen. Alueen toteutettavuuden ja kunnan strategiaan kirjattujen asuntopoliittisten tavoitteiden kannalta maanhankinta HUS:lta ei tuottaisi tässä vaiheessa mainittavaa lisäarvoa. Lähtökohtaisena olettamuksena on myös se, että HUS luovuttaa kiinteistönsä käypää arvoa vastaavalla hinnalla riippumatta siitä, onko ostajana kunta vai yksityiset toteuttajat.  Tämän perusteella ostoneuvotteluille ei kunnan puolesta ole nähtävissä taloudellisia intressejä.

Alueen laatu muodostuu myös alueen suunnittelun yhteydessä asetetun tason mukaiseksi. HUS:n omistamille tonteille pätevät samat asemakaavamääräykset ja rakentamisohjeet kuin kunnan luovuttamille pientalotonteille.

HUS:n ja kunnan välillä laaditussa maankäyttösopimuksessa on myös sovittu kunnallistekniikan toteutuksesta siten, että kunta rakentaa vuosittaisen talousarvion puitteissa. Sopimuksen mukaan tavoitteena on kuitenkin, että sopimuksen kohteena oleva kiinteistö on rakennettavissa kahden vuoden kuluessa kaavan saatua lainvoiman.

Kunnalla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä eikä lähitulevaisuudessa uutta pientalotonttitarjontaa Kellokoskelta. Lisäksi Roinilanpellon kaava-alueen tonttien kysyntä oli tarjouskierroksella hyvällä tasolla. Tarve uusille tonteille Kellokosken keskusta-alueen tuntumassa on arvioitavissa suureksi myös jatkossa. Oletuksena on, että kunnallistekniikka on joka tapauksessa tarkoituksenmukaista rakentaa kokonaisuudessaan maankäyttösopimuksen tavoiteajan mukaisesti, koska myös kunnan omistamat tontit alueella saadaan todennäköisesti myytyä saman ajanjakson puitteissa. Kun alueella tarjoaa tontteja sekä kunta että HUS, voidaan ennakoida, että myös kohteiden markkinointi ja kontaktiverkosto ostajiin on laajemmalla pohjalla. Tämä edesauttaa alueen osaltaan nopeaa toteutumista.

Pitäytymällä hankkimasta HUS:n omistamaa kiinteistöä toteutuksen rahoituksen ja siihen liittyvä joustavuuden tarve vähenee siten, että säästyvät rahat voidaan kohdentaa suoraan kunnallistekniikan rakentamiseen.

Päätös

Päivitetty: 03.06.2015

« Takaisin