Kouluruokailussa jakamatta jääneiden annosten jakaminen kokeiluluoneisesti edelleen eläkeläisille

Aloite tehty:
31.03.2014
Aloitteen tekijä:
Kuusisto Merja / Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Useissa kunnissa on alkanut kokeilu, jossa kouluruokailussa syömättä jääneet annokset on jaettu eläkeläisille. Kokeilu on onnistunut hyvin, esimerkiksi Rovaniemellä noin 2000 annosta päätyi biojätteen sijasta eläkeläisten ruokapöytiin.

Kokeilun tulokset ovat olleet niin onnistuneita, että toiminta jatkuu pysyvästi. Kokeiluaikana oli vain seitsemän päivää, jolloin aterioita ei jäänyt eläkeläisten jaettavaksi.

Esitämme, että Tuusulassa kaikissa kolmessa kuntakeskuksessa aloitetaan kokeilu, jossa kouluruokailussa jakamatta jääneet annokset jaetaan edelleen eläkeläisille pientä korvausta vastaan. Eläkeläiset ovat olleet erittäin aktiivisia ja nostaneet esiin kokeilun tärkeyden.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 31.3.2014 § 53: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 1.4.2014: Ruokapalvelupäällikön valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 22.09.2014 § 398: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 13.10.2014 § 125: Aloite käsitelty

Vastaus

Lainsäädännön (Elintarvikelaki 23/2006) ja Eviran ohjeiden mukaan moitteetonta ja tarjoilukelpoista ruokaa voidaan myydä tähderuokana. Myös Tuusulan kunnan ruokapalvelun omavalvontaan on kirjattu ne kriteerit, mitä tarjoilu- ja myyntikelpoiselta ruoalta vaaditaan. Tähderuokana myydään vain sitä ruokaa, jota jää jäljelle tarjoilulinjastoon varsinaisen asiakaskunnan ruokailun jälkeen. Ruokapalvelut ei jäähdytä tai pakkaa tähderuokaa myyntiä varten. Kaikki myytävä tähderuoka on linjastoon tarjolle asetettua ruokaa.

Tähderuoan myyntiä kokeillaan syyskuun 2014 alusta alkaen kahdessa kohteessa. Kokeilussa on mukana Riihikallion koulun palvelukeittiö ja Rykmentinpuiston keskuskeittiö. Riihikallion koululla tähderuokaa voidaan myydä paikalle saapuneille asiakkaille 15 minuuttia normaalin kouluruokailun päättymisen jälkeen. Koska ruokapalveluilla ei ole tässä kohteessa käytössä kassakonetta, tulee ruoan maksaminen toteuttaa talouspalveluilta saadun ohjeen mukaan koontilaskutusperiaatteella. Ruokailijoilta kirjataan henkilötiedot ja heille lähetetään toteutuneista ruokailuista koontilasku kerran kuukaudessa. Päivittäisestä ruokailusta peritään 1,50 €:n (sis. alv) suuruinen korvaus, joka kattaa ns. ylimääräiset kulut (leipä, levite, ruokajuoma, laskutus, astiahuolto yms.). Tästä kokeilusta saatavien kokemusten perusteella tehdään päätöksiä tähderuoan myynnin jatkamisesta ja sen mahdollisesta laajentamisesta kaikkiin kolmeen kuntakeskukseen.

Rykmentinpuiston keskuskeittiöllä ylijäänyttä tähderuokaa myydään vain kunnan työntekijöille. Ruokasalissa tapahtuvan ruokailun päätyttyä voidaan klo 12.30 - 12.45 tähderuokaa myydä kunnan työntekijöille omiin astioihin. Ostettavan tähderuoan maksaminen voidaan suorittaa Rykmentinpuiston kassaan. Henkilökunnalle myytävän ruoan hinta on 2,60 €/kg.

Ruokapalveluissa tuotannonohjausta tehostamalla ja tilauskäytäntöjä kehittämällä pyritään vaikuttamaan siihen, että hävikin määrä tulevaisuudessa pienenisi. Uskomme ja toivomme, että tähderuoan määrä jatkossa ei ainakaan lisäänny. Kohti pienempää hävikkiä mentäessä voidaan sekä jätteeksi päätyvän ruoan määrää vähentää että ruoasta saatavien ateriakorvausten määrää lisätä tähderuoan myynnillä.

Päätös

Päivitetty: 20.10.2014

« Takaisin