Kulttuuripolku kunnan peruskouluihin

Aloite tehty:
31.03.2009
Aloitteen tekijä:
Helasvuo Anni
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulalaisen paikalliskulttuurin säilyttämnen kuntakohtaisiin opetussuunnitelmiin.

Tuusulan kulttuuritoimen tavoitteissa museoiden osalta todetaan, että museoiden tarkoitus on ylläpitää kansalaisten tietoutta kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään (kulttuuriympäristö). Kulttuurin puolella merkittäväksi koetaan erityisesti lasten parissa tehtävä kulttuuritoiminta.

Jotta Tuusulan koulujen kaikki peruskoululaiset pääsisivät osalliseksi Tuusulan monipuolisesta ja rikkaasta kulttuuritarjonnasta, aloitteessa esitetään paikkakunnan kulttuuri- ja taidehistoriallisten kohteiden käyntien sisällyttämistä kunnan opetussuunnitelmiin. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kulttuuri-laitokset suunnittelisivat räätälöidyn teemaohjelman kohdennetulle luokka-asteelle, ao. luokille varattaisiin vierailuaika ja järjestettäisiin tarvittaessa kuljetus. Kun oppilas olisi suorittanut peruskoulun, hänellä olisi hallussaan perustiedot kotipaikkakuntansa kulttuuritarjonnasta (=kulttuuripolku).

Ongelma on nykyisin se, että kulttuuripajatoimintaa kyllä järjestetään, mutta pitkien välimatkojen ja niistä aiheutuvien kustannusten vuoksi osa oppilaista jää usein tästä tarjonnasta paitsi. Tämä asettaa kunnan oppilaat hyvin eriarvoiseen asemaan kulttuurisen tarjonnan suhteen. Yhtenäinen kulttuurikasvatus toteuttaa opetussuunnitelman velvoitteita ja kulttuuripolku takaa, että kaikki saavat tasavertaisen mahdollisuuden tutustua paikalliseen kulttuuritarjontaan.

Tuusulan puolesta valtuustoryhmä

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 30.3.2009: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi.
Kunnanhallitus 6.4.2009: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi.
Kasvatus- ja koulutusltk 28.10.2009: Ehdotetaan kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 9.11.2009: Ehdotetaan valtuustolle
Valtuusto 7.12.2009: Aloite käsitelty

Vastaus

Opetustoimi on neuvotellut asiasta kulttuuritoimen kanssa ja päätynyt aloittamaan kulttuuripolun valmistelun. Tuusulan kunnan koulut ovat jaettu opetustoimessa neljään alueeseen: Jokela, Kellokoski, Hyökkälä ja Hyrylä. Kulttuuripolun valmistelussa muodostetaan kolme aluetta siten, että Hyökkälä ja Hyrylä yhdistyvät. Kukin alue muodostaa ryhmän, johon kuuluu asiasta kiinnostuneita opettajia sekä alueryhmän puheenjohtaja. Ryhmä aloittaa valmistelemaan paikallista kulttuuripolkua yhteistyössä kulttuuritoimen edustajien kanssa. Tavoitteena on saada jokaiselta alueelta opetusmateriaalia, jonka avulla opettaja voi tutustuttaa oppilaansa yhteistyössä kulttuuritoimen kanssa Tuusulan kulttuurikohteisiin. Tavoitteena on myös luoda valmiuksia nykyaikaisten tietoteknisten välineiden hyötykäyttöön opetuksessa osana kulttuuripolkuja sekä mahdollisia siirreltäviä kulttuuripajoja, joiden avulla kulttuuripaja-toimintaa voidaan ulottaa myös niihin kouluihin, jotka ovat kauempana kyseisistä kohteista. Tavoitteena on, että kulttuuripolut olisivat koulujen valmiina vuoden 2010 aikana. Kouluilla on jatkossa mahdollisuus priorisoida niille myönnettyjen kuljetusmäärärahojen käyttöä siten, että kulttuuripolut voivat tulla osaksi koulujen toimintaa.

Valtuuston päätökseen liitettiin seuraava valtuutettu Anni Helasvuon esittämä valtuustoryhmien yhteinen toivomusponsi: ”1) Kulttuuripolun aineisto tulee sisällyttää kunnan opetussuunnitelmaan 2) Kuljetuskustannuksiin tulee varata erillisrahat yhteisesti, etteivät ne kaadu yksittäisten , kaukana kohteista sijaisevien koulujen maksettavaksi. Käytäntö tulisi olla sama kuin kunnan yhteisiin liikuntatapahtumiin liittyvissä kuljetuksissa.”

 

Päätös

Päivitetty: 14.12.2009

« Takaisin