Ensiapu valmiudet ja henkisen tuen huomioiminen ja tiedotus taidoksi...

Aloite tehty:
29.04.2014
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Toivoisin, että kaikenlaiset kriisitilanteet ja muut yllättävät tilanteet sisältäisivät myös henkisen tuen tarpeen muistutus ja tiedotus velvoitteen täyttämisen.
Henkisen tuen tarpeen huomioiminen, ja siitä tiedottaminen, on täysin retuperällä ainakin koulutoimessa. On tietenkin tärkeä ensin perehtyä asiaan, jotta ymmärtää mitä oikeasti esim. henkisen tuen tarve ja tiedotus tarkoittaa...spr.llä on aiheesta asiallista ja ajantasaista tietoa, jota voisi hyödyntää....
Toki ajattelen, ettei olisi haittaa, että myös fyysisen ensiavun taidot esim. koulun henkilökunnalla olisivat hyvin hanskassa...

Käsittelyvaiheet

5.5.2014: Kasvatus- ja sivistystoimeen sekä sosiaali- ja terveystoimeen valmisteltavaksi.
13.5.2014 opetuspäällikkö Markus Torviselle valmisteltavaksi
27.5.2014 opetuspäällikön vastaus aloitteen tekijälle sähköpostitse

Vastaus

Tuusulan kunta sai opetushallituksen hankerahoituksen vuoden 2007 jälkeen oppilaitosturvallisuussuunnitelman ja oppilaitosturvallisuuden kehittämistä varten. Hankkeen tarkoituksena oli omassa kunnassamme kehittää turvallisuustietoisuutta, turvallisuussuunnittelua ja koulujen turvallisuusorganisaatiota.

Opetuspäällikkö perusti hankerahoituksella työryhmän, jonka tehtävänä oli kehittää ja organisoida Tuusulan kouluille toimiva ja kehittyvä malli ja ehdottaa turvallisuutta edistäviä toimenpiteitä.
Hankeen lopputuloksena oli mm.

Turvallisuussuunnitelma Tuusulan kaikille kouluille.
Yhteinen turvallisuussuunnitelma tarkistetaan ja tarvittaessa päivitetään vähintään kerran vuodessa. Koulut tarkentavat turvallisuussuunnitelmaansa tarvittaessa lisäohjeilla.
Koulujen suunnitelmat jaetaan kaikille koulussa työskenteleville, lisäksi koulut siirtävät oman suunnitelmansa sähköisessä muodossa kunnan sisäiseen verkkoon muiden viranomaisten, kunnan muiden toimijoiden ja nk. kiertävien opettajien saataville.
Turvallisuussuunnitelma sisältää seuraavat osa-alueet: ajankohtaiset yhteystiedot, ensi-apu, palo- ja pelastus, järjestyksen ylläpito, suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä, kriisisuunnitelma. Jokaisessa osa-alueessa on ohjeita arkipäivän turvallisuuteen ja ennaltaehkäisevään toimintaan. Ohjeet ja yleisen tason suunnittelu ja kehittäminen ovat yhdenmukaiset kunnan turvallisuusorganisaation vuoksi.

Koulujen turvallisuusorganisaation täsmentäminen
Kunnan kaikkien koulujen turvallisuuden kehittämistä johtaa opetuspäällikkö.
Rehtorit johtavat ja kehittävät oman yksikkönsä turvallisuustoimintaa.
Opetuspäällikön lisäksi kunnassa on koulujen turvallisuuskoordinaattori ja joka koulussa on turvallisuusvastaava. Turvallisuusvastaavat kehittävät ja suunnittelevat oman koulunsa oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuuteen liittyviä koulutuksia ja ennaltaehkäisevää toimintaa.

Turvallinen koulurakentaminen Tuusulan uusissa koulurakennuksissa
Turvallisella koulurakentamisella pyritään ottamaan huomioon paitsi turvallisuus poikkeustilanteissa mutta myös arkipäivän koulupäivän sujuvuuteen liittyviä seikkoja:
mm.
Luokkien välissä on ovet
Sisäpuhelimet
Ovien hätälukitus
Tyhjät käytävät, palokuorman minimointi

Yhteistyö kolmannen sektorin ja muiden toimialojen kesken
Ennaltaehkäisevä toiminta, ajantasainen tieto ja taito sekä yhteistyö muiden toimijoiden kanssa ovat koulujen turvallisuustyössä ensiarvoisen tärkeitä. Tuusulan koulut pyrkivät kehittämään ja ylläpitämään osaamistaan toimimalla yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimen, kunnan turvallisuusorganisaation ja pelastuslaitoksen kanssa. Koulutukselliset painopisteet turvallisuudessa ovat olleet vuosittain mm. poistumis- ja sisääntuloharjoitukset, hätäensiapu ja alkusammutus. Kouluissa pyritään ensisijaisesti käyttämään jo kunnassa jo olevaa osaamista hyödyksi.

Koulun tulee turvata kaikkien oppilaiden turvallisuus kaikissa tilanteissa (perusopetuslaki) ja henkilökunnan työturvallisuusohjeet, työturvallisuuden seuranta sekä tapaturmien ennaltaehkäisy tulee olla ajantasainen (työturvallisuuslaki). Edellisten lisäksi pelastuslaki säätelee ja ohjeistaa kiinteistöjen turvallisuussuunnittelua ja kunnan yleistä varautumissuunnittelua.
Koulujen tavoitteena on jatkuva kehittyminen ja osaamisen lisääminen.

26.5.2014

opetuspäällikkö Markus Torvinen

Päivitetty: 22.10.2014

« Takaisin