Neuvottelujen aloittaminen Ylä-Inkilän tilan myymisestä Lemminkäinen Oy:lle

Aloite tehty:
30.03.2009
Aloitteen tekijä:
Ahonen Petri
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Esitän, että Tuusulan kunta aloittaa uudelleen ja välittömästi neuvottelut Ylä-Inkilän tilan myymisestä Lemminkäiselle huomioiden luonnonsuojelulliset, liikenteelliset, taloudelliset ja asukkaiden näkökohdat.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 30.3.2009 § 76: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 6.4.2009 § 198: Kiinteistöinsinööri Timo Laihon valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 21.11.2011 § 516: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.12.2011 § 157: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnan Ruotsinkylässä sijaitseva Ylä-Inkilä, RN:o 6:12, on noin 34,175 ha suuruinen kallioinen metsäalue. Se sijaitsee Metsäkyläntien tuntumassa, noin 1 km Myllykyläntiestä länteen. Tuusulan kunta ja Lemminkäinen Oyj ovat 8.6.2005 allekirjoittaneet kauppakirjan, jolla kunta myy Lemminkäinen Oyj:lle kyseisen kiinteistön 1.190.000 euron kauppahinnalla. Monien käsittelyvaiheiden jälkeen Tuusulan kunnanvaltuusto kokouksessaan 30.3.2009 § 59 päätti, ettei vuonna 2005 allekirjoitettua kauppaa hyväksytä.

Ylä-Inkilä sijaitsee alueella, jolle ollaan parhaillaan laatimassa Ruotsinkylä-Myllykylä osayleiskaavaa. Osayleiskaava on ollut luonnoksena nähtävillä ja osa Ylä-Inkilän tilasta on luonnoksessa osoitettu maa-ainestenottoalueeksi.

Ylä-Inkilää koskevia ratkaisuja ja mahdollisten kauppaneuvottelujen jatkamista lienee tarkoituksenmukaista harkita sitten kun yleiskaava saa lainvoiman. Kun alueella on lainvoimainen kaava, on kunnankin helpompi arvioida alueen käyttömahdollisuuksia sekä arvioida kohteen todellista arvoa.

Kuntien ja yritysten keskinäiset kiinteistökaupat kuuluvat EY:n valtiontukisääntelyn piiriin. Säädösten tavoitteena on varmistaa kiinteistöjen osto- tai myyntihintojen muodostuminen markkinaehtoisesti sekä se, ettei niihin sisälly liian alhaisen myyntihinnan tai liian korkean ostohinnan muodossa yrityksille kanavoitua tukea. Suomessa on viime vuosien aikana kumottu useita kuntien tekemiä myyntipäätöksiä sekä hallinto-, että korkeimmassa hallinto-oikeudessa edellä mainittujen säädösten nojalla. Päätöksissä ei ole otettu kantaa siihen, onko myyntihinta ollut markkinaehtoinen, sillä myyntiprosessi, joka ei täytä säädöksiä, riittää perusteeksi myyntipäätösten kumoamiseen.

Kiinteistön luovutushintaa määritettäessä edellä esitetyt säädökset tulevat huomioonotetuiksi siten, että alue luovutetaan joko avoimen tarjouskilpailun perusteella tai vaihtoehtoisesti teettämällä alueesta riippumaton asiantuntija-arvio. Koska Ylä-Inkilä on varsin arvokas kiinteistö, on sen mahdollisen luovutuksen yhteydessä tarpeen ottaa huomioon edellä mainitut säädökset.

Päätös

Päivitetty: 27.12.2011

« Takaisin