Ympärivuorokautinen tehostettu kotihoito osana terveyskeskussairaalan ja kotihoidon hoitoketjua

Aloite tehty:
09.06.2014
Aloitteen tekijä:
Palomäki Ulla / Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Suomessa useilla paikkakunnilla tehostettu kotihoito on osana kotihoidon ympärivuorokautista hoitoa (Hyvinkää) tai toimii itsenäisenä yksikkönä. Joissakin kunnissa se on kiinteästi osa Terveyskeskussairaalan lyhytaikaishoitoa (Vantaa, Järvenpää, Lahti). Valtakunnantasolla ministeri Paula Risikko on jo v. 2008 ottanut kantaa toiminnan yleistymiseen ja hyötyihin. Lisäksi tehostetun kotihoidon/kotisairaalatoiminnan kuuluminen osaksi perusterveydenhuollon palveluketjua on linjattu Terveydenhuoltolaissa 2011.

Tehostettua kotihoitoa voitaisiin tarjota asiakkaalle silloin, kun hänen hoitonsa edellyttää laaja-alaista sairaanhoidollista osaamista, mutta hoito voitaisiin toteuttaa kotona. Tehostettu kotihoito olisi lääkärijohteista, jolloin moniammatillisen arvioinnin perusteella asiakkaat valikoituisivat huomioiden potilasturvallisuus. Tehostettu kotihoito pystyisi hoitamaan mm. tulehdussairauksien edellyttämät antibioottihoidot suonensisäisesti, silloin kun potilaan vointi ei edellytä sairaalassa olemista ja sitä ei voida muuten toteuttaa esim. sairaanhoitajan vastaanotolla mm. yöaika. Näin ollen terveyskeskussairaalan vuodepaikat jäisivät niitä tarvitseville ja siirtyminen omaan kotikuntaan erikoissairaanhoidosta voisi nopeutua.

Lisäksi kotisaattohoito toteutuisi hyvien hoitokäytänteiden mukaan ja potilaalla olisi mahdollisuus omaisten kanssa yhdessä käyttää itsemääräämisoikeutta ja valita loppuajan hoitopaikakseen oma koti, silloin kun se lääkärin arvion mukaan on lääketieteellisesti mahdollista. HUS:n alueella on vuoden 2010 lopussa laadittu palliatiivisen hoidon hoitosuositukset erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon saattohoitopotilaiden hoitamiseksi. Hoitosuosituksissa todetaan, että asiakkaan elämän loppuvaiheen hoito tulisi toteuttaa asiakkaan itsemääräämisoikeutta kunnioittaen yhteistyössä asiakkaan ja omaisten kanssa siten, että asiakas kokee turvallisuuden tunteensa ja oikeutensa tulla kuulluksi toteutuneeksi. Hyvään saattohoitoon kuuluu myös omaisten lähellä olo asiakkaan kanssa. Tutkimustenkin mukaan hyvin moni kokee oman kodin parhaimmaksi paikaksi elämänpäättymisen lähestyessä.

Tehostettu kotihoito voisi myös tukea asumispalveluyksiköitä asukkaiden sairaanhoidossa ja hoidonarvioinnissa, jolloin turhia siirtoja päivystyksiin ei tarvitsisi tehdä. Näin asukkaalla säilyisi tutun asuinympäristön tuoma perusturvallisuuden tunne. Tehostettu kotihoito koskisi aikuisikäisten akuuttisairaanhoitoa sekä saattohoidossa olevia potilaita. Kuntalaisen kotiutuminen suoraan erikoissairaanhoidosta omaan kotiin voisi mahdollistua aikaisemmin. Tällä voidaan vaikuttaa mm. sairaalainfektioiden liikkumiseen ja leviämiseen sekä hoitokustannuksiin.

Lisäksi Tuusulassa tulisi selvittää henkilöstön synergiaetu Terveyskeskussairaalan, Kotihoidon ja Tehostetun kotihoidon kanssa, lähinnä koskien esim. yöresurssien jakamista, nyt kun vuodeosastopaikkoja on suljettu. Tehty aloite tukee palveluverkon uudistamista, tarjoamalla terveydenhuollon palveluja vaihtoehtoisella tavalla ja kustannustehokkaammin. Tehostetun kotihoidon palvelumaksut määräytyisivät asiakasmaksulain edellyttämällä tavalla. Vaikka valtakunnan tasolla sote-asiat ovat vielä kesken mm. järjestämisvastuun näkökulmasta, tukee aloite kotona / tehostetussa asumispalvelussa selviytymistä ja siellä toteutettavan hoidon jatkumoa ja on näin ollen osa kotihoidon laajentumista ja kehittymistä. Lisäksi jo olemassa olevien resurssien tarkastelu ja kohdentaminen sujuvien toimintaprosessien näkökulmasta auttaa palveluverkon edellyttämää uudistumista.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 9.6.2014 § 87: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 10.6.2014: Sosiaali- ja terveystoimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 14.12.2015 § 553: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 25.1.2016 § 13: Aloite käsitelty

Vastaus

Säännöllisen kotihoidon asiakkaiden sekä hoiva- ja asumispalveluissa asuvien ikääntyneiden terveydentilassa tapahtuvat äkilliset muutokset (usein hengitys- tai virtsatieinfektioista aiheutuvat) johtavat usein terveyskeskuksen tai erikoissairaanhoidon päivystyksen kautta vuodeosastohoitoon lääkityksen ja seurannan tarpeen vuoksi. Potilaiden terveydentila ei useinkaan edellyttäisi muuten sairaalatasoista hoitoa, vaan toimet voitaisiin toteuttaa sairaanhoito-henkilöstön suorittamana asiakkaan kotona.

Kotihoidon onnistumisen ja laitoshoitojaksojen ehkäisemiseksi tarvitaan sairaanhoidollisesti vaativamman palvelun kehittämistä ja lisäämistä. Akuutilla kotihoidolla voidaan vähentää ja jopa välttää toistuvia sairaalajaksoja terveyskeskuksen vuodeosastolla sekä erikoissairaanhoidossa. Sairaalajakson kestäessä muutamaa päivää pidempään ikäihmisen toimintakyky laskee nopeasti ja kotona tai asumispalveluissa selviytyminen heikkenee. Kotona tutussa ympäristössä tapahtuva hoito on erityisesti ikäihmisille inhimillisempää.

Tuusulassa aloitettiin 6.7.2015 Akuutti kotihoidon (KOTIAKU) päivystysmuutosten yhteydessä uutena toimintana, jonka tehtävänä on tukea kotona asumista esim. sairaalasta kotiutumisen yhteydessä tai mahdollistaa akuutti sairaanhoito kotioloissa tai hoivayksikössä esim. suonensisäisen antibioottihoidon toteuttamisella.

Akuuttikotihoito (KOTIAKU) toimii Sairaalapalveluiden tulosalueella Sairaalahoidon tulosyksikössä Akuutin jatkohoito- ja kuntoutusosaston (AKU) hallinnollisessa ja toiminnallisessa yhteydessä, hoitohenkilökunta on saman osastonhoitajan alaisuudessa. Tällä järjestelyllä taataan akuuttihoidollinen osaaminen sekä varmistetaan hoidon jatkuvuus.

Hoitohenkilöstöä KOTIAKU:ssa on alkuvaiheessa kolme sairaanhoitajaa. Tämä henkilöstöresurssi ei riitä toteuttamaan riittävää hoidon tarjontaa toimintamallin edellyttämällä tasolla. Tavoitteena on toiminta kaikkina viikon päivinä aamusta iltaan n. klo 07-22, jotta potilaita voidaan ottaa vastaan ja lääkehoitoja toteuttaa siten, että sairaalahoito voidaan tosiasiallisesti korvata uudella toimintamuodolla. Palvelu ei siis ole ympärivuorokautista kotisairaalatasoista palvelua.

Jotta toimintaa voidaan kehittää päätti sosiaali- ja terveyslautakunta 11.11.2015 testamentin käytön määrärahaa kohdentaessaan, että neljännen sairaanhoitajan palkka kustannetaan testamenttirahoista.

Akuuttikotihoidon asiakaskriteerit

Potilaat voivat ohjautua akuuttikotihoitoon mm. kotihoidosta, omien terveysasemien lääkärin vastaanoton, terveyskeskuksen vuodeosaston, Hyvinkään päivystysalueen tai Hyvinkään sairaalaosaston kautta. Akuuttikotihoidon toiminnasta vastaa vanhustenhuollon ylilääkäri. Lääkäri arvioi aina potilaan soveltuvuuden ja hoidon turvallisuuden akuuttikotihoitoon. Potilaan tulee selviytyä päivittäisistä toiminnoista itsenäisesti, omaisen, kotihoidon tai hoitavan henkilöstön turvin. Potilaan terveydentila ei edellytä muuta sairaalatasoista hoitoa ja hoito toteutetaan potilaan suostumuksella yhteistyössä hänen kanssaan.

Hoivayksiköissä potilaasta tulee olla hoitosuunnitelma tehty, osana sitä akuuttitilanteiden toimintalinjaukset.

Akuuttikotihoidon palvelut

Akuuttikotihoidon palveluihin kuuluvat:

−                    lihaksensisäiset tai suonensisäiset antibioottihoidot

−                    nestehoidot, lääke-infuusiot, kiireettömät verensiirrot palvelutaloissa, hoiva- ja asumispalveluissa.

−                    kotiin järjestettävä palliatiivinen hoito ja saattohoito (esim. kipupumppuhoito)

−                    tehostetut haavahoidot

−                    hoitoon liittyvät, tilapäiset laboratorionäytteiden otot

−                    lyhytaikainen hoito ja tuki päivystyskäynnin tai sairaalahoidon jälkeen

−                    asiakkaan tilanteen kartoittaminen tarvittaessa kotiutuksen yhteydessä

−                    haavahoidot terveysasemalla viikonloppuisin

−                    korvaushoitolääkkeiden jakelu viikonloppuisin

Virka-aikana vanhustenhuollon ylilääkäri toimii hoidosta vastaavana lääkärinä, viikonloppuisin ja arkipyhinä takapäivystäjä. Mikäli potilas tulee erikoissairaanhoidon yksiköstä, sieltä annetaan hoito-ohjeet ja hoitovastuu säilyy erikoissairaanhoidon lääkärillä, kunnes yksikön oma lääkäri ottaa vastuun potilaasta viimeistään ensimmäisenä siirtoa seuraavana arkipäivänä.

Potilasmäärät ja hoitojaksot

Kuukausi 2015

Potilaat

Hoitojaksot

Hoitopäivät

Heinäkuu

16

17

82

Elokuu

12

13

117

Syyskuu

19

21

152

Lokakuu

26

29

127

Akuuttikotihoidon (KOTIAKU) aloittamisen myötä akuuttivuodeosaston potilaspaine on vähentynyt huomattavasti. Yhteistyö kunnan omien yksiköiden ja Hyvinkään sairaalan kanssa on sujunut hyvin. Akuuttikotihoidon toiminnan myötä on pystytty tarjoamaan saattohoitoa kotiin ja sairaalatasoista hoitoa asumispalveluyksiköihin ja näin vastaamaan osin aloitteen tavoitteisiin. Kaikkien tavoitteiden saavuttaminen edellyttää mahdollisuutta ympärivuorokautiseen toimintaan.

Loppuvuoden 2015 ja kevään 2016 aikana akuuttikotihoidon toimintaa arvioidaan ja määritetään talousarviossa myöhemmin tarvittava määräraha. Ratkaistavaksi tulee toteutetaanko akuuttikotihoitoa ympärivuorokautisena vai 7-22.00 palveluna.

Tuusulan kunta on 7.4.2014 § 189 vastaanottanut Mailis Einolan testamentin, jonka määräyksenä on, että hänen koko omaisuutensa menee Tuusulan kunnalle käytettäväksi kotisairaanhoitotoiminnan hyväksi. Testamentin arvo asunnon myynnin ja kulujen jälkeen on n. 189 000€. Testamentin täytäntöönpano annettiin kunnanhallituksen päätöksellä sosiaali- ja terveyslautakunnan tehtäväksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta kohdensi 26.8.2015 § 52 testamenttivarat käytettäväksi akuutti kotihoidon toimintamallin kehittämiseen. Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi akuutti kotihoidon toimintasuunnitelman 11.11.2015 § 79.

Päätös

Päivitetty: 29.01.2016

« Takaisin