Kiertoliittymä Vanhan Valtatien, Koulutien ja Kirvesmiehentien risteykseen

Aloite tehty:
30.06.2014
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Vanhan Valtatien, Koulutien ja Kirvesmiehentien risteyksen jalankulku- ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi on tehty jo kaksi aloitetta (15.11.2011 Vilja Tuukka ym., 29.05.2012 Me Kellokoskelaiset ry). Näissä aloitteissa on perustellusti esitetty risteysalueen vaarat ja tarpeet risteysalueen turvallisuuden parantamiseksi.

Molempien aloitteiden vaatimat turvallisuusparannukset olisi toteutettavissa, jos kyseiseen risteykseen rakennetaan kiertoliittymä asianmukaisin suojatein varustettuna. Risteykseen olisi mahdollista rakentaa riittävän suuri kiertoliittymä keskisaarekkeella, jolloin se fyysisenä esteenä rajoittaisi tehokkaasti ajonopeuksia Vanhalla Valtatiellä ja näin ollen lisäisi huomattavasti jalankulkuturvallisuutta Vanhaa Valtatietä ylitettäessä. Kiertoliittymä sujuvoittaisi myös risteävää liikennettä niin Koulutien suunnasta kuin Kirvesmiehentieltäkin ja poistaisi talvella korkeiden lumipenkkojen tuomat näkyvyysongelmat.

Aiemmissa aloitteissa ehdotetaan liikennevaloja, keskisaarekkeita, nopeusrajoituksia tai nopeusvalvontakameraa, mutta mikään näistä ehdotetuista ratkaisuista ei valitettavasti toimi piittaamattomien kuljettajien osalla. Keskisaarekkeella varustettu kiertoliittymä pakottaisi myös piittaamattomat kuljettajat hidastamaan nopeuttaan risteysalueella.

Käsittelyvaiheet

30.6.2014: Tekniseen toimeen käsiteltäväksi
28.11.2014 Suvi Niemi vastannut sähköpostitse

Vastaus

Vanha valtatie on ELY-keskuksen hallinnoima maantie ja laajemmat parannustoimenpiteet saattavat vaatia tiesuunnitelman. Lisäksi mahdollisten parannustoimenpiteiden yhteydessä ELY-keskus tulee todennäköisesti ehdottamaan tien muuttamista kunnan kaduksi.

Tällä hetkellä Tuusulan kunta pyrkii välttämään maanteiden ottamista kaduiksi, etenkin tässä kohteessa, kun tie ja sen rakenteiden kunto voivat aiheuttaa kunnalle huomattavia kustannuksia.

Vanhan Valtatien (1456), Koulutien (1453) ja Kirvesmiehentien liittymäalue on kuitenkin yksi Tuusulan liikenneturvallisuussuunnitelman kohteista. Koska tässä risteää kaksi ELY:n hallinnoimaa maantietä, on parannusten toteutusvastuu ensisijaisesti ELY:llä.

Maankäytön suunnittelu alueella on kesken ja laajamittaisemmat parantamistoimenpiteet tulee teknisen toimen näkemyksen mukaan jättää siihen vaiheeseen, kun liittymäalueen maankäyttö on kaavoituksen myötä selkeytynyt.

Päivitetty: 28.11.2014

« Takaisin