Jokelan päiväkodin sisäilman terveyshaittojen riskin poissulkeminen

Aloite tehty:
01.09.2014
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Vetoomus jokelalaisten lasten oikeudesta puhtaaseen sisäilmaan

Me, Jokelan päiväkotia käyvän lapsen vanhemmat, olemme valtavan huolestuneita Jokelan päiväkodin sisäilmatilanteesta. Vetoamme Teihin, että ajatte aktiivisesti ja kiireellisesti yhteistä asiaamme jokelalaisten lasten terveellisen sisäilman puolesta. Jokelan päiväkodissa työskenteleviä aikuisia ja lapsia on sairastunut useita. Yhteyttä rakennuksen sisäilmaongelmaan on vaikea todentaa. Kuitenkin, kun kyse on lapsista, ei edes riskiä terveyden vaarantamiselle voi ottaa.

Työssäkäyviä ajatellen nykyinen tilanne on epäreilu. Jokelan päiväkoti on asuinalueellamme ainut hoitopaikka, joka mahdollistaa vuorohoidon. Omalla kohdallamme ratkaisemme asian niin, että vaihdamme lapsen hoitopaikkaa, mutta samalla toinen vanhemmista joutuu vähentää työssäkäyntiä vuorohoidon puutteen takia. Joillekin tämmöinen ei mitenkään olisi mahdollista.

Mahdolliset terveysvaikutukset kestävät koko loppuelämän.

Päiväkodin lasten ja aikuisten sijoittaminen väistötiloihin tulee ottaa asialistalla kiireelliseen käsittelyyn ja uusien päiväkotipaikkojen saaminen ja rakentaminen Jokelan alueelle on saatava tämän syksyn budjettiesitykseen mukaan. Uskomme ja luotamme, että yhdistämällä voimanne, saatte tähän tilanteeseen muutoksen aikaan ensitilassa.

Kiitos

Antti Pitkäjärvi
Aino Pitkäjärvi

Käsittelyvaiheet

1.9.2014: Kasvatus- ja sivistystoimeen sekä tekniseen toimeen valmisteltavaksi
2.9.2014: Varhaiskasvatuspäällikkö Eila Rapalan ja kehittämis- ja hallintopäällikkö Jari Wäreen valmisteltavaksi.
5.9.2014: Tilakeskuksen päällikön Jussi Niemen ja suunnitteluarkkitehti Riitta Laurilan valmisteltavaksi.
8.12.2014: kasvatus- ja sivistystoimen kehittämis- ja hallintopäällikön vastaus aloitteen tekijälle sähköpostitse

Vastaus

Jokelan päiväkodissa suoritetaan laaja ja kattava selvitys- ja tutkimustyö sisäilman laadun varmistamiseksi. Selvitys- ja tutkimustyö sekä näytearvojen kerääminen on käynnissä. Elokuussa havaitun paikallisen ulkoseinän kosteusvaurion seurauksena päiväkodin ulkoseinärakenteita on aukaistu ja rakenteiden kunto on tarkastettu. Rakenneavauksia tullaan suorittamaan eri puolilla rakennusta täydentämään sisäilmastotutkimuksia. Sisäilmastotutkimuksen suorittaa Ins.tsto Tähtiranta Oy. Tutkimustuloksia on käsitelty analysoitu rinnan selvitystyön suorittamisen kanssa.  Tutkimuksia jatketaan tutkimusohjelman mukaisesti ja tuloksista tiedotetaan jatkuvasti lasten huoltajille ja päiväkodin henkilöstölle. Tutkimuksissa ei ole noussut esille välitöntä terveyshaittaa aiheuttavia seikkoja. Tutkimuksia jatketaan ottamalla lisänäytteitä pakkaskaudella. Mikäli sisäilmatutkimuksissa tulee ilmi sisäilmaongelmia, jotka voivat aiheuttaa terveysriskiä, reagoidaan asiaan välittömästi. Varmuuden vuoksi päiväkodissa suoritetaan myös tilakohtainen riskianalyysi.  Riskianalyysin suorittaa Inspector Sec Oy. Lisäksi Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on suorittanut tarkastuksen Jokelan päiväkodissa.

Elinkaarensa lopussa olevan Jokelan päiväkotia ei ole kannattavaa peruskorjata. Suunnitelmana on korvata päiväkoti Notkopuiston päiväkodin yhteyteen rakennettavalla tilaelementtiratkaisulla. Uusi päiväkotirakennus ratkaistaan nopeasti toteutettavana kokonaisvastuurakennushankkeena (KVR).  Korvaavien tilojen hankesuunnittelu on viimeistelyvaiheessa. Tarvittava määräraha hankkeen toteuttamiseksi esitetään hankesuunnitelman hyväksynnän yhteydessä. Hankkeen toteutumisesta ja aikataulusta päättää valtuusto. Tavoitteena on, että uudisrakennus olisi käyttöönotettavissa viimeistään kesällä 2016.

Päivitetty: 08.12.2014

« Takaisin