Yhteistyön lisääminen yksityisten päiväkotien kanssa

Aloite tehty:
13.10.2014
Aloitteen tekijä:
Sjöblom Ruut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan varhaiskasvatuspalveluiden strategiassa sanotaan, että Tuusulassa halutaan panostaa varhaiskasvatuspalveluiden vaihtoehtoihin. Vaihtoehtoihin kuuluvat muiden muassa yksityiset päiväkodit.

Tuusulassa on erilaisilla painotuksilla toimivia yksityisiä päiväkoteja, kuten esimerkiksi steiner-, montessori-, liikunta-, taide- ja kulttuuripainotteisia päiväkoteja. Heidän ottaminen mukaan varhaiskasvatussuunniteluun voisi tuoda monipuolisuutta, uusia näkökulmia ja ideoita koko varhaiskasvatuksen kentälle. Sen sijaan, että yksityinen puoli nähtäisiin julkisen puolen kilpailijana, tulisi huomiota kiinnittää yhteistyöhön ja siitä saataviin hyötyihin.

Jotta lasten päivähoito päiväkodeissa toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla, kaikkien päiväkotien, sekä kunnallisten että yksityisten, täytyy olla tietoisia Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tulevaisuuden suunnitelmista ja linjauksista. Viestinnän täytyy olla avointa.

Täten esitän, että 1) Tuusulan yksityisistä päiväkodeista kutsutaan heidän valitsemansa edustajat osallistumaan jokaiseen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen suunnitteluun ja kehittämiseen liittyvään tilaisuuteen ja kokoukseen, ja että 2) yksityisiä päiväkoteja kohdellaan tiedottamiseen liittyvissä asioissa tasavertaisesti muiden toimijoiden kanssa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.10.2014 § 130: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.10.2014: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
20.10.2014: varhaiskasvatuspäällikkö Eila Rapalan ja kehittämis- ja hallintopäällikkö Jari Wäreen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 18.5.2015 § 247: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.6.2015 § 92: Aloite käsitelty

Vastaus

Yksityiset päiväkodit toimivat tärkeänä osana kunnan päivähoitotoiminnan rinnalla. Yksityisiä päiväkoteja ei koeta kunnan näkökulmasta kilpailijoiksi, vaan tärkeiksi yhteistyökumppaneiksi, joiden panosta yhteisen suunnittelun tueksi hyödynnetään erittäin mielellään. Kunnan näkökulmasta ei ole olemassa esteitä sille, että yhteiseen suunnitteluun esim. varhaiskasvatus- tai esiopetussuunnitelman yhteydessä pyydetään mukaan edustajia myös yksityisistä päiväkodeista. Henkilöstöresurssien ollessa kohtuullisen tiukat myös yksityisessä päivähoidossa on kuitenkin pohdittava kuinka usein yhteisiä kehittämis- tai suunnittelukokouksia voidaan pitää, jotta suunnittelutyö ei aiheuta kohtuuttomia kustannuksia tai vaikeuksia arjen varhaiskasvatuksen pyörittämiseen. On lisäksi todettava, että kunnan säästötoimenpiteiden seurauksena päivähoidon hallintohenkilöstön määrä on vähentynyt, millä on ollut vaikutusta myös yksityisten päiväkotien kanssa tehtävän yhteistyön laajuuteen.

Tällä hetkellä yksityisten päiväkotien kanssa tehtävä yhteistyö on kohtuullisella tasolla. Yhteisiä kokouksia yksityisten päiväkotien kanssa järjestään säännöllisesti 2-3 kk välein, joissa tiedotetaan yksityisiä päiväkoteja ajankohtaisista asioista ja käydään keskustelua mm. kunnan kanssa tehtävän yhteistyön muodoista. Yksityisten päiväkotien kanssa pidettävien kokousten yhdeksi aiheeksi otetaan kunnan järjestämän suunnittelu- ja kehittämistyöhön osallistumisen parantaminen, jolloin yhteistyön lisäämisen pohjaksi voidaan ottaa yksityisten päiväkotien esiin tuomat näkökulmat. Lisäksi hyvän tiedottamiskulttuurin saavuttamiseksi tiedottamisen tapoihin ja määrään on aina kiinnitettävä huomiota ja toimintatapoja kehitettävä. Tiedottamisen onnistumisen esteenä ei kuitenkaan ole se, että yksityisiä päiväkoteja ei pidettäisi tasavertaisina toimijoina kunnan päivähoitotoiminnan kanssa.

Päätös

Päivitetty: 15.06.2015

« Takaisin