Peltokaaren kaava uudelleen käsiteltäväksi

Aloite tehty:
13.10.2014
Aloitteen tekijä:
Stenvall Raimo
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Esitän Peltokaaren kaavan uudelleen käsittelyn, että saamme kalliin meluaidan pois tästä kaavasta sekä parantamaan Peltokaaren risteys sellaiseksi, josta pääsee kulkemaan maanviljelyskoneet sekä teollisuuden raskasliikenne.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.10.2014 § 132: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.10.2014: Kaavoituksen valmisteltavaksi
Kuntakehityslautakunta 31.5.2017 § 93: Ehdotus kunnanhallitukselle ja valtuustolle
Kunnanhallitus 5.6.2017 § 303: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 19.6.2017 § 146: Aloite käsitelty

Vastaus

Meluesteeen osalta

Peltokaaren melueste on toteutettu vuonna 2015. Asiaan olisi tullut puuttua Peltokaaren kaavan valmisteluvaiheessa. Asemakaava on hyväksytty kunnanvaltuustossa 14.11.2011. Luonnollisesti asemakaavan muutos on mahdollinen, mutta ei muuta niitä tosiasioita, että meluntorjuntatarve on eikä sen osalta ole useita vaihtoehtoja. Peltokaaren asuinalueen osalta melutasot on saatava valtioneuvoston ohjearvon alapuolelle, mikä onnistuu käytännössä vain rakentaen yhtenäisen meluesteen radan varteen. Liikennevirasto osaltaan hyväksyy melusuojauksen, joten sen osalta on otettava huomioon edellytetyt tekniset vaatimukset.

Asemakaavassa on merkinnällä +73 25dB  määräys: 'Alueelle on rakennettava melueste. Merkintä osoittaa esteen likimääräisen sijainnin ja lukuarvo sen yläreunan likimääräisen korkeusaseman. Meluesteen rakenteiden ääneneristävyyden liikennemeluavastaan on oltava vähintään 25 dB.' Tehdyssä meluselvityksessä (Ramboll 2010) on todettu, että ohjearvot ylittyvät sekä päivä- että yöajalta osassa kaava-aluetta. Kun alue on luokiteltu uudeksi asuinalueeksi, on yöajan melu määräävä tekijä.  Yöajan melu on menuntorjuntaa mitoittava, koska ylitys ohjearvojen suhteen on yöaikana suurempi. Yöajan melutason alentaminen esitetyllä 3m (radankorkeusviivasta) korkealla melusuojauksella täyttää ohjearvojen alituksen. Tämä on valittu aikanaan meluntorjuntaratkaisuksi, käytännössä muita todellisia vaihtoehtoja ei ole ollut, sikäli kun Peltokaaren aluetta on haluttu päästä rakentamaan viivytyksettä - asemakaavan määräys edellyttää, että 'Melueste on toteutettava ennen kortteleiden 6416-6439 rakentamista.'

Radanvarren rakennuksille on osittain tämän lisäksi asetettu tarkempia melumääräyksiä, koska meluselvityksen mukaan meluaidan olisi tullut olla 5 m korkuinen, jotta lisämelumääräyksiä ei olisi tarvittu.

Katuliittymän osalta

Hirvenojantien/Peltokaaren liittymää levennettiin jo aikoinaan rakentamisen yhteydessä siten, että siitä mahtuvat kulkemaan paremmin myös leveät maatalouskoneet ja perävaunulliset kuorma-autot.

Päätös

Päivitetty: 01.08.2017

« Takaisin