Kunnan kiinteistöjen korjausvelan rahoittaminen

Aloite tehty:
10.11.2014
Aloitteen tekijä:
Seppälä Ilkka ja KD:n valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kunnan kiinteistöjen korjausvelka on vuonna 2014 arviolta 30 milj. euroa.

Korjausvelan kasvu kiihtyy sekä vuonna 2015 että vuosien 2016-2019 aikana. Kunnan strategian mukainen kestävä kehitys vaarantuu tältä osin.

Kunnassa on käytössä Tilakeskuksen perimissä sisäisissä vuokrissa ns. korjausvastike prosenttiperusteisesti. Tämä sisäinen tuloutus menee suoraan kunnan pohjattomaan kassaan eikä suinkaan korjausvelan hoitamiseen.

Siksi esitämme, että kunnanhallitus päättää täsmentää korjausvelkaosuuden käytön esimerkiksi "korvamerkitsemällä" sen tuoton kiinteistöjen vuosikorjauksiin.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 10.11.2014 § 150: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 11.11.2014: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 26.10.2015 § 460: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 9.11.2015 § 157: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnan tilakeskus-tulosalue on laskennallisesti eriytetty taseyksikkö. Tällaisessa taseyksikössä ei ole mahdollista toteuttaa sellaista tasejatkuvuutta, joka mahdollistaisi korjausvastikkeen kohdentamisen tilakeskuksen sisällä suoraan mm. rakennusten korjausvelan ja korjausvastuun kattamiseen. Korjausvastike siirtyy muun pääomavuokran kanssa kunnan kassaan. Laskennallinen taseyksiköksi siirtyminen on kuitenkin parantanut edellytyksiä ohjata taloutta sekä seurata toimitiloihin liittyviä taloudellisia riippuvuussuhteita.

Tuusulan kunnan talousarviosta osoitetaan määrärahat vuosittain toimitilojen perusparannuksiin ja kunnossapitoon. Vuoden 2015 talousarviossa oli määrärahoja varattu 4,18 M€ ja vuoden 2016 talousarvioon on esitetty varattavaksi 5,0 M€. Vastaavasti sisäisten vuokrien korjausvastikkeena kerätään koko rakennusmassasta n. 5,4 M€ (vuoden 2016 sisäiset vuokrat). Näistä summista voidaan päätellä, että tuotot ovat ohjautumassa vähitellen lähes täysimääräisesti korjausvelan hoitamiseen.

Korjausvelan hoitaminen ja toimitilakannan kunnossapito tarkoituksenmukaisella tavalla edellyttävät, että sisäisen vuokran korjausvastike tuottaa sellaisen tulovirran, että kiinteistöomaisuus saadaan pidettyä käyttökelpoisessa kunnossa. Kunnan nykyinen budjetointitapa ei mahdollista tasejatkuvuutta tilakeskus-tulosalueella. Vastaavuuksia on kuitenkin mahdollista seurata ja kohdentaa myös nykyisessä budjetointitavassa kohtuullisella tavalla. Viime vuosina sisäisissä vuokrissa on korjausvastikkeen prosenttiosuutta kasvatettu (1,75 % > 2,0 %) ja vastaavasti suoraa korkotuottovaatimusta laskettu (4,00 % > 3,25 %), jotta suhde vastaisi paremmin olevaa korjausvastuuta.

Päätös

Päivitetty: 12.11.2015

« Takaisin