Vanhojen kohteiden suojeleminen, "adoptoi monumentti"

Aloite tehty:
26.01.2015
Aloitteen tekijä:
Reinikainen Tuija / Tuusulan Puolesta valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Pirkanmaan maakuntamuseolla on hanke, jossa ihmisiä kannustetaan pitämään ympäristöstään huolta. Jos haluaa tehdä jotain konkreettista vanhojen rakennusten tai muinaisjäännöksien hyväksi, voi ilmoittautua halukkaaksi adoptioon. "Adoptoi monumentti" -rohkaisee jokaista oman, paikallisen ympäristönsä arvostamiseen ja vaalimiseen. Samalla se antaa mahdollisuuden aloittaa uuden, mielenkiintoisen harrastuksen kulttuuriympäristön hoidon parissa. Adoptoija ei omista kohdetta, vaan huolehtii siitä, tarkkailee sen kuntoa, voi tutkia kohteen historiaa ja halutessaan järjestää erilaisia tapahtumia paikalla.

Kohteen voi adoptoida esimerkiksi yhteisö, yhdistys, yritys tai julkisyhteisö kuten esim. koulu. Tai vaikkapa joukko asiasta kiinnostuneita henkilöitä. Adoptoitavaksi sopii esim. asumaton rakennus, rakennelma, kylätalo, mökki, torppa, mylly, asema, muuntaja tai makasiini, maitolaiturikin kelpaa. Kohteen tulisi olla maisemallisesti merkittävä ja sopivan kokoinen adoptoijille, jotta se on riittävän helposti huolehdittavissa.

Meillä Tuusulassa on ongelmana vanhojen historiallisestikin arvokkaiden kohteiden jättäminen hoitamatta. Tai sitten ne myydään, kuten Ruskelan koulun kohdalla kävi. Vanhoilla kyläkouluilla olisi käyttöä kyläyhteisöille ja esim. adoption kautta ne saisivat kokonaan uuden elämän. Esitän, että Tuusulassa museotoimi tutustuu Pirkanmaan maakuntamuseon projektiin ja selvittää missä kohteissa meillä voitaisiin käynnistää vastaava hanke. Lisätietoja löytyy netistä www.adoitoimonumentti.fi.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 26.1.2015 § 25: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 27.1.2015: Kulttuuripalvelut/museon valmisteltavaksi
28.1.2015: kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Marke Naskin valmisteltavaksi
Kulttuurilautakunta 02.09.2015 § 38:
Kunnanhallitus 14.9.2015 § 375: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.10.2015 § 141: Aloite käsitelty

Vastaus

Kunnan johtoryhmä on lähettänyt asian kulttuuripalveluiden valmisteltavaksi.

Pirkanmaan maakuntamuseon "Adoptoi monumentti" -hankkeen lähtökohtana on tavoite lisätä ihmisten tietoisuutta ja parantaa kulttuuriympäristön hoitoa ja siihen liittyvää yhteisöllisyyttä.

Pirkanmaan hanke alkoi vuonna 2009 ensin muinaismuistojen piirissä. Niiden adoptoijat huolehtivat yleensä kohteiden kasvillisuuden niitosta ja raivauksesta. Rakennuskohteet tulivat mukaan hankkeeseen vuonna 2013, jolloin Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi hankkeeseen 80.000 euron avustuksen projektityöntekijän palkkaukseen kolmen vuoden ajalle.

Pirkanmaalla hanketta koordinoi maakuntamuseo, ja asiantuntija-apua antavat maakuntamuseon rakennustutkija, arkeologi ja perinnerakennusmestari. Adoptiosopimuksen osapuolet ovat kohteen omistaja, adoptoija ja maakuntamuseo. Maakuntamuseo tekee kohteelle hoitosuunnitelman. Adoptoivan tahon pitää olla rekisteröity yhdistys, yritys tai esimerkiksi koulu. Muutama yhdistys on syntynyt puhtaasti adoptiokohteen ympärille.

Pirkanmaalla on havaittu, että onnistunein adoptio lähtee adoptoijan omasta innosta. Kohteiden tulee olla riittävän pieniä ja hoitotyön määrän suhteutettu adoptoijan voimavaroihin.

Sopivaan adoptiokohteeseen ei liity suuria taloudellisia intressejä eikä adoptoijan voi olettaa ottavan suuria taloudellisia vastuita. Suurin osa rakennetuista kohteista on Tampereen kaupungin omistuksessa ja kaupunki on lähtenyt siitä, että adoptiotoiminta ei saa aiheuttaa kaupungille lisäkuluja tai lisätyötä. Toisaalta kaupunki on joissain tapauksissa antanut kohteille avustuksia esim. maalaustalkoiden materiaalihankintoihin alueidenkehittämisvaroista.

Adoptoijalla on hoitotoimenpiteiden lisäksi mahdollisuus käyttää tilaa erilaisiin tapahtumien järjestämiseen sen mukaan, mikä kohteessa on mahdollista ja mitä kohteen omistaja ja adoptoija ovat sopineet vastuista, velvoitteista ja käyttöoikeuksista. Adoptiosopimuksissa pyritään kuitenkin vahvistamaan yhteisöllisyys ja se, ettei kohteista tule adoptoijan "yksityisiä" kohteita.

Tuusulassa on hankkeesta ja sen toimintatavoista oppimista. Tuusulassa tehdään jo paljon pop up tyyppistä vapaaehtoistyötä kulttuuriympäristön hyväksi monen eri tahon toimesta, ja kokemukset ovat olleet hyviä. Esimerkiksi Me Kellokoskelaiset ry on hoitanut Annan puistossa tiettyjä kunnostustehtäviä talkoilla, samoin  Hyrylässä Metsänpoika-patsaan ympäristö laitettiin kuntoon talkoilla ja Jokelan tiilitehdasperinne ry on siivonnut Jokelan tiilitehtaan ympäristöä.

Esimerkki pysyvästä adoptioluonteisesta sopimuksesta on muun muassa Tuusulan Työläiskotimuseon kannatusyhdistyksellä, joka huolehtii aiemmin seurakunnan ja nykyisin kunnan omistamasta kiinteistöstä ja ylläpitää siinä työläiskotimuseota.

Vaikka Tuusulassa on paljon vapaaehtoistoimintaa kulttuuriympäristön hyväksi, moni kulttuurihistoriallisesti tai paikallisesti arvokas rakennus ympäristöineen hyötyisi esimerkiksi siitä, että sen piha-aluetta raivattaisiin ja pidettäisiin kunnossa. Edellä mainittujen lisäksi adoptoitaviksi sopivia kohteita voisivat olla mm. Prijuutin piha-alue, Fjällbon puisto rakennuksineen (huvimaja ja leikkimökki), kirkon vieressä olevat viljamakasiinit, esihistorialliset/ historialliset röykkiöt ja rakenteet sekä ulkotilaan sijoitetut veistokset ja muistolaatat ympäristöineen.

Kulttuuriympäristön hoito talkootyönä ja kulttuurihistoriallisten kohteiden "adoptio" ovat kannatettavia asioita. Pirkanmaan maakuntamuseon tavoin myös Keski-Uudenmaan maakuntamuseo suhtautuu "adoptio-hankkeeseen positiivisesti ja tutkii vastaavan hankkeen käynnistämistä Helsingin kaupungin alueella.

"Adoptio"-toiminnassa keskeisimmät osapuolet ovat aina kohteen omistaja ja talkootyöhön halukas taho. Kunta ja sen eri organisaatiot voivat olla syntyvissä hankkeissa mukana muun muassa antamalla neuvoja ja yhdistämällä innokkaita talkoolaisia ja neuvontatyötä tekeviä asiantuntijoita. Rakennetun kulttuuriympäristön ja kulttuurimaiseman viranomaistehtävistä vastaava maakuntamuseo voi osaltaan auttaa hoitosuunnitelmien laadinnassa ja neuvontatyössä.

Päätös

Päivitetty: 16.10.2015

« Takaisin