Kievarin ruotsinkielisen päivähoidon siirtäminen Klemetskogin kouluun

Aloite tehty:
16.03.2015
Aloitteen tekijä:
Hem och Skola i Klemetskog r.f / Lindberg Peter
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Klemetskogin koululla on kaksi koulurakennusta. Punainen rakennus ja keltainen rakennus. Tällä hetkellä keltaisessa rakennuksessa olevat 0-2 luokat mahtuisivat punaiseen rakennukseen ja keltainen rakennus voitaisiin ottaa kokonaan ruotsinkielisen päivähoidon käyttöön.

Kievarin ruotsinkielisen päiväkotitoiminnan siirtäminen Klemetskogiin toisi paljon synergiaetuja sekä kustannussäästöjä. Kievarin päiväkoti on ollut palveluverkkosuunnitelmissa lakkautettavien kiinteistöjen joukossa ja ruotsinkielisen päivähoidon siirtäminen Klemetskogin olemassa olevaan rakennukseen auttaisi tämän päämäärän saavuttamisessa. Tämän lisäksi saataisiin Klemetskogin täyttöastetta korkeammaksi. Synergiaetuja saataisiin esikoulu- sekä iltapäivätoiminnassa, jolloin olemassa olevaa henkilökuntaa voitaisiin näissä joustavasti hyödyntää. Olemassa olevilla resursseilla olisi myös mahdollista järjestää kielikylpytoimintaa, jolloin täysin suomenkielisten perheiden lapsilla olisi myös mahdollisuus oppia ruotsia jo päiväkodissa.

Päiväkotitoimintaa varten tarvittaisiin joitakin investointeja Klemetskogiin koululle, mutta saatuihin säästöihin sekä synergiaetuihin nähden nettovaikutus olisi huomattavasti positiivisen puolella. Nettovaikutuksen rahallinen määrä selviäisi kartoituksella.

Toivoisimme, että kunnanvaltuusto voisi äänestää tässä asiassa kokouksessaan 16.3.2015.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 16.3.2015 § 50: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 17.3.2015: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
18.3.2015: varhaiskasvatuspäällikkö Eila Rapalalle valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 13.4.2015 § 180: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 11.5.2015 § 70: Aloite käsitelty

Vastaus

Kasvatus- ja sivistystoimi toteaa vastauksenaan aloitteeseen seuraavaa:

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen siirtämistä Klemetskogin koulun tiloihin pohdittiin myös kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksessa 10.3.2015, koska tietoon tuli 75 lapsen päivähoidon uudelleen järjestelyt Anttilan ja Tenava Puiston päiväkotien sulkemisten johdosta. Varhaiskasvatuspalvelut selvittävät yhdessä tilakeskuksen kanssa useita eri vaihtoehtoja, joilla voidaan korvata Anttilan ja Tenava Puiston päiväkotien hoitopaikat.                   

Ruotsinkielinen ikäluokka on pienenemässä

Tuusulan väestöennusteessa 0-6 -vuotiaiden lasten määrän arvioitiin olevan noin 54-58, todellisuudessa 0-6 -vuotiaita lapsia on 36. Vuonna 2011-2014 syntyneiden ruotsinkielisten ikäluokka on 3-6 lasta / ikäluokka. Ruotsinkielisiä lapsia asuu kunta-alueiden eri puolilla mm. Jokelassa ja Kellokoskella 0-6 -vuotiaista asuu noin 27 %.

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen keskittäminen Klemetskogiin

Hem och Skola i Klmetskog r.f:n aloite Kievarin ruotsinkielisen päivähoidon siirtämisestä Klemetskogin kouluun nähdään sekä haasteena että mahdollisuutena. Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen siirtyminen etäälle keskustasta ei välttämättä ole huoltajille positiivinen asia. Päivähoitomatkat pitenevät, mutta ympäristö olisi ruotsinkielinen. Ryhmä muodostuisi 1-6 -vuotiaasta lapsesta. Ryhmän koko voi vaihdella esim. 8-21 lapsen välillä ikäryhmästä riippuen. Henkilöstörakenteessa noudatetaan päivähoitolain ja asetuksen suhdelukuja (1 aikuinen neljää alle 3 -vuotiasta kohden ja yksi aikuinen seitsemää yli 3 -vuotiasta kohden). Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus sekä iltapäivätoiminta voisivat tehdä monipuolista yhteistyötä ja resursseja voitaisiin käyttää tehokkaasti.

Jos siirto toteutetaan, se helpottaisi varhaiskasvatuspalveluiden syksyn sijoitteluruuhkaa. Tärkeää on muistaa, että pieni yksikkö on aina haavoittuvainen mm. henkilöstön poissaolot ja sijaistaminen muodostuvat hyvin haasteelliseksi. Tulevaisuudessa ruotsinkielisten lasten ikäluokat pienenevät entisestään, samalla myös Klemetskogin kokonaisuus pienenee.

Erityisesti varhaiskasvatuspalveluita mietityttää

-                    miten yksikön sijainti vaikuttaa ruotsinkielisten huoltajien valintoihin

-                    muodostuuko varhaiskasvatusyksiköstä taloudellisesti ja toiminnallisesti kustannustehokas kokonaisuus

-                    kuinka henkilöstön työvuorosuunnittelu toteutetaan niin, että turvallisuus myös äärivuoroissa toteutuu

-                    miten siivous- ja ruokapalvelut toteutetaan

-                    miten toiminta järjestetään koulun lomien aikana (kesä, syys-, joulu- ja talviloma)

-                    kuinka henkilöstön riittävyys ja ruokapalvelu toteutetaan koulun loma aikana

-                    kesäaikana suomenkieliset koulujen yhteydessä toimivat esiopetusryhmät ja pienet päiväkodit suljetaan ja toiminta siirretään lähialueen

                      suurempaan tai päivystävään päiväkotiin; ovatko huoltajat valmiita kuljettamaan lapset koulujen loma-aikana keskustan päiväkotiin.

Kielikylpy/-suihku -toiminnan aloittaminen Klemetskogissa

Kuinka moni suomenkielinen vanhempi todellisuudessa olisi valmis kuljettamaan lapsensa Klemetskogiin kielikylpyyn? Pääsääntöisesti huoltajat kuitenkin toivovat hoidon järjestyvän lähipäiväkodista.

Toiminnan järjestäminen syksyllä 2015

Tilakeskus selvittää omalta osaltaan Klemetskogin tilojen toimivuutta, turvallisuutta, tarvittavia lupa-asiakirjoja ja muutokseen liittyviä kustannuksia. Varhaiskasvatuspalveluiden näkökulmasta tilaan tarvittavia pienempiä muutostöitä olisivat mm. wc-tilojen järjestelyt, jotta myös pienten lasten pyllypesut ym. onnistuvat. Lisäksi piha-alueen turvallisuus pitäisi varmistaa. Jos tilaan siirrytään pidemmäksi aikaa, muutostöiden tarve, määrä ja kustannukset kasvavat. Terveystarkastaja vaatii tiloihin mm. asianmukaiset henkilöstön sosiaalitilat.

Varhaiskasvatuspalvelut päättivät kartoittaa nopealla aikataululla huoltajien näkemyksiä Kievarin päiväkodin ruotsinkielisen ryhmän mahdollisesta siirtämisestä Klemetskogin koulun tiloihin. Kartoitus tehdään viikolla 13.

Kuten kaikissa asioissa, niin tätäkin asiaa voidaan katsoa monesta eri näkökulmasta. Eikä varmasti ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia.

Asian valmistelua jatketaan ja esitettyihin kysymyksiin pyritään löytämään vastaukset. Päätökset ryhmän siirtämisestä voidaan tehdä, kun vaihtoehdoista ja kustannuksista saadaan tarkempi kuva.

Päätös

Päivitetty: 29.05.2015

« Takaisin