Tieliikenteen meluntorjuntaohjelman käynnistäminen Tuusulassa

Aloite tehty:
10.11.2008
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulassa on useita asuinalueita joissa tiemelun on todettu ylittävän asumiselle sallitut lukemat.
Kolistimenmäen taajama Hämeentien (kantatie 45) varressa on tässä suhteessa eräs pahimmista.
Allekirjoittanut on keskustellut tiemeluun liittyvistä asioista rakennustarkastaja Kaisa Nousiaisen
sekä ympäristöpäällikkö Risto Mansikkamäen kanssa puhelimessa viimeksi marraskuussa 2008.

Raskaan liikenteen aiheuttama melu ja tärinä ovat rasittaneet asukkaita päivin ja öin jo yli 20 vuotta. Asiaan ei ole saatu pysyvää ratkaisua, koska Uudenmaan tiepiirin 1997 valmistunutta taajaman ohitustiesuunnitelmaa ei ole voitu toteuttaa määrärahojen puutteessa.
Tiepiirin suunnitelmassa Hämeentie oli taajaman kohdalla siirretty viereiseen soramonttuun ja meluongelma kokonaisuudessaan olisi jäänyt historiaan. Myös liikenneturvallisuus olisi parantunut liittymien (14 kpl) jäädessä pois käytöstä.
Vuosaaren sataman ja Keravan logistiikkakeskuksen valmistumisen myötä liikenteestä aiheutuvat ongelmat tulevat lisääntymään dramaattisesti. Muutaman viime vuoden aikana yö-aikaisen rekkaliikenteen on havaittu kasvaneen huomattavasti. Tästä syystä eräillä tienvarsikiinteistöjen asukkailla on todettu vakavia terveyshaittoja ja he ovat joutuneet muuttamaan pois paikkakunnalta.

Tuusulasta puuttuu edelleen kokonaisvaltainen suunnitelma tiemelun torjumiseksi. Nämä asiathan olisi huomioitava jo kaavoituksessa. Ongelmia on käsitelty tapauskohtaisesti, vaikka liikennemelun lisääntyminen koskee koko kuntaa.

Kolistimenmäen meluhaitta-asia on tunnettu eduskuntaa myöten:
Kansanedustajat Risto Kuisma ja Antti Kaikkonen tutustuivat tilanteeseen Kolistimenmäellä 2006. Paikalla olleet (allekirjoittanut mukaan lukien) totesivat yksimielisesti melunsuojauksen tarpeellisuuden ja kiireellisyyden. Erittäin valitettavana seikkana pidettiin ohitustiesuunnitelman toteuttamatta jättämistä.
Liikennevaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Risto Kuisma totesi meluhaitan olevan terveydelle niin vakavan, että hän teki eduskunnassa asiasta kirjallisen kysymyksen:

Keskeisin osa kirjallisesta kysymyksestä (KK 826/2006).
Lainaus:
"Onko hallitus tietoinen kohtuuttomasta meluhaitasta, jonka kantatie 45 aiheuttaa Kolistimenmäen taajamassa, ja aikooko hallitus osoittaa varoja meluhaitan poistamiseksi tai ryhtyä muihin tarpeellisiin toimiin kansalaisten terveyttä uhkaavan haitan vähentämiseksi".
Lainaus päättyy.

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen vastaa kirjallisesti (N:o 1609/03/2006) kansanedustaja Risto Kuisman kysymykseen seuraavasti:
Keskeisin osa lainausta: "Uudenmaan tiepiiri varautuu aloittamaan tieliikenteen meluntorjuntaohjelman valmistelun vuonna 2007 yhteistyössä Tuusulan kunnan kanssa. Ohjelmassa selvitetään tieliikenteen aiheuttaman melun nykytila Tuusulassa ja arvioidaan melutilannetta myös lähitulevaisuudessa. Ohjelmassa selvitetään alustavasti myös tarvittavia meluntorjuntatoimia ja niiden toteuttamisen kustannusjakoa kunnan ja tiepiirin kesken." Lainaus päättyy.

Yhteenveto aloitteesta:
- Meluntorjuntaohjelman valmistelu Uudenmaan tiepiirin kanssa on aloitettava välittömästi.
- Vuosaaren sataman ja Keravan- ym.logistiikkakeskusten valmistumiset Uudellamaalla lisäävät raskaan läpikulkuliikenteen määrää Tuusulassa. Tästä syystä uusien väylien tarve, etenkin poikittaisten on lisääntynyt.
- Yö-aikainen liikennemäärä lisääntynyt kuluvan vuoden aikana. Ympärivuorokautinen ja pitkäkestoinen liikennelaskenta sekä melun ja tärinän mittaukset on aloitettava pikimmiten.
- Asuinkiinteistöille meluntorjunnasta aiheutuviin kuluihin (esim. aidat ja maavallit) rahoitusta kunnalta/valtiolta. Sen joka aiheuttaa pitää myös maksaa!
-Kolistimenmäen taajaman ohitustiesuunnitelma otettava mukaan meluntorjuntaohjelmaan.

Käsittelyvaiheet

10.11.2008: Teknisen toimen valmisteltavaksi
25.3.2009 J-M. Laaksolle valmisteltavaksi
24.10.2011 J. Rintanen lähettänyt kirjeen K. Hoffrenille

Vastaus

Tuusulan kunnan tekninen toimi tekee esityksen vuoden 2013 budjettiin Tuusulan kunnan alueen tieliikenteen meluntorjuntaohjelman laatimisesta. Kyseisessä ohjelmassa otetaan kantaa myös aloitteessanne mainitsemaanne meluongelmaan.

 

Päivitetty: 09.11.2011

« Takaisin