Nostolaitteiden hankkiminen kaikkiin terveyskeskuksiin

Aloite tehty:
11.05.2015
Aloitteen tekijä:
Kuusisto Merja / Sosialidemokraattien valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Sos.dem. valtuustoryhmä esittää, että kaikkiin kunnan terveyskeskusten vastaanottotiloihin hankitaan nostolaite ja henkilökunta opastetaan käyttämään niitä oikein.

Väestö ikääntyy ja terveyskeskuksissa asioi yhä enemmän iäkkäitä henkilöitä ja pyörätuolin käyttäjiä, jotka eivät omin voimin kykene nousemaan esim. tutkimuspöydälle. Kyse on sekä nostajan että nostettavan turvallisuudesta. Terveyskeskuksen vastaanotolla on sattunut tilanteita, joissa esim. 85-vuotias omaishoitaja joutuu nostamaan lähes 90-vuotiaan pyörätuolilla liikkuvan omaishoidettavan tutkimuspöydälle.

Lisäksi esitetään, että ainakin Mäntymäelle ja Jokela-talolle, mahdollisesti muihinkin julkisiin kohteisiin hankitaan defibrillaattorit. Maallikkokäyttöön suunnatun defibrillaattorin ääniopastus ohjaa sydänpysähdyspotilaan auttajaa koko elvytystapahtuman ajan aina hätänumeroon soittamisesta elvytykseen asti, eikä sitä voi käyttää väärin. Uudet defibrillaattorit ovat tekniikaltaan sellaisia, että niiden käyttö voidaan opettaa helposti ja turvallisesti maallikollekin. Uusien kansainvälisten suositusten mukaan defibrillaattorin käyttö on osa peruselvytystä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 11.5.2015 § 75: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 12.5.2015: Sosiaali- ja terveystoimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 15.6.2015 § 303: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 31.8.2015 § 109: Aloite käsitelty

Vastaus

Nostolaitteiden osalta käyttötarve ja -mahdollisuudet vastaanotoilla olisivat varsin vähäiset Kellokoskella ja Jokelassa. Laitteet itsessään vaativat koulutuksen ja ylläpidon huoltoineen. Hoitohenkilökunnan näkemyksen mukaan tilanteisiin, joissa nostoapua tarvitaan, saadaan kyllä lisäkäsiä paikalle. Omaisen tehtäväksi tämä ei ole tarkoitus jäädä, toki apuna ja mukana saa halutessaan olla. Laitteiden käyttöturvallisuuteen liittyy myös nostotilanteiden suunnittelu ja harjoittelu esim. koti- ja osastokäytössä, eikä satunnaisten nostotarpeiden sattuessa tähän ole mahdollisuutta. Väärin suoritettuna nostamiseen liittyy myös selkeä loukkaantumisriski niin nostettavalle kun nostajallekin.

Hyrylässä tilanteita voisi olla hieman useammin, mutta pääterveysasemalla on jo (osastolta lainattavissa) olemassa nostolaite, jota kuitenkaan ei, ilmeisesti edellä mainituista syistä, ole vastaanotolla tai päivystyksessä käytetty. Hyrylässä on myös enemmän henkilökuntaa avustamaan tarpeen vaatiessa.

Defibrillaattoreiden osalta hankinta-ajatus on kannatettava. Ensisijaisina kohteina olisivat kuitenkin jo olemassa olevat, ympärivuorokautista hoivaa tarjoavat omat laitokset (Tuuskoto, Riihikoti), joissa on henkilökuntaa paikalla, ja joka voisi näin nopeammin käynnistää tehoelvytyksen. Ehdotettuihin kohteisiin (Mäntymäki, Jokela-talo) puoliautomaattisten defibrillaattoreiden hankintaa voi hyvin suositella. Yhden laitteen hinta on n. 2 500 euroa, joten neljälle laitteelle sosiaali- ja terveystoimialan investointisuunnitelmaan vuodelle 2016 varataan 10 000 euroa.

Molempia ehdotettuja laitteita koskee Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010), jonka määräykset on huomioitava.

Päätös

Päivitetty: 03.09.2015

« Takaisin