Kaupunkipyörät Tuusulaan ja Keski-Uudellemaalle

Aloite tehty:
12.10.2015
Aloitteen tekijä:
Nieminen Eeva-Liisa
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Monissa Euroopan kaupungeissa näkee kaupunkipyörien siistit rivistöt. Myös Helsingissä tullaan ensi vuonna ottamaan uudelleen käyttöön kaupunkipyörät. Uusissa pyörissä käytetään älytekniikkaa käyttäjän tunnistamiseksi estämään pyörien rikkoutuminen ja katoaminen.

Keravan ja Hyrylän välille tarvitaan toimivia kulkuyhteyksiä, ja vaikka bussiliikennettä lisätään, liikkumisen tarvetta voisi kohdata tarjoamalla pyöriä kuntalaisten käyttöön.

Miksi sitten ei omalla pyörällä? Tähän on yksinkertainen syy, että pyörät mahdollistaisivat junan käytön, esimerkiksi Jokelasta voisi tulla Keravalle junalla ja siitä pyörällä Hyrylään. Samoin Kellokoskelle pääsisi junalla esimerkiksi Järvenpäähän ja sitten pyörällä.

Ehdotan, että selvitettäisiin miten Keski-Uudellamaalla voitaisiin ottaa käyttöön kaupunkipyörät. Jos verrataan bussilinjojen kustannuksia, varmaankin pyörät tarjoaisivat hyvän vaihtoehdon. Ne olisivat myös hyviä Tuusulan museoiden saavutettavuudessa.

Kaikkien asemien kohdalla ongelmana on puutteellinen videovalvonta eikä pyöriä näin uskalla jättää asemille. Kuntien tulisi tehdä yhteistyötä VR:n kanssa videovalvonnan kehittämiseksi. Kaupunkipyörien videovalvonnasta voisi tulla alku laajamittaisemmalle asemien videovalvonnalle.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 12.10.2015 § 144: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 13.10.2015: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi

Kunnanhallitus 25.3.2019 § 117: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.4.2019 § 44: Palautus uudelleen valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 17.11.2020 § :
Kunnanhallitus 23.11.2020 § 477: ehdotus valtuustolle
Valtuusto 7.12.2020 140: Aloite käsitelty

Vastaus

Kaupunkipyöräjärjestelmiä on Suomessa käytössä lähinnä kaupungeissa, joissa kaupunkirakenne on tiivis, etäisyydet siten lyhyitä ja joissa asutusta on runsaasti. Tuusulan kaltaisessa hajanaisessa, kolmen suht kaukana toisistaan sijaitsevan keskustan kunnassa kaupunkipyöräjärjestelmä ei toimisi optimaalisesti. Tästä syystä tekninen toimi ei näe perustelluksi edistää kaupunkipyöräjärjestelmää.

Päätös

Päivitetty: 14.12.2020

« Takaisin