Urheilu- ja taidepainotteisen lukion perustaminen Tuusulaan

Aloite tehty:
09.11.2015
Aloitteen tekijä:
Peltonen Jani
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Seinät vai sisältö?

Tuusulassa on kuntalaisten ja valtuuston sisällä noussut keskustelun aiheeksi lukiolaisten karkaaminen ympäröiviin kuntiin. Huoli on todellinen. Tuusulan lukioikäisistä hakeutuu vuosittain noin 250 henkeä ympäröivien kuntien lukioihin. Onko toisaalle hakeutumisen syy tilojen vaiko sisällön tarjonnassa? Kilpailemmeko monumentista vaiko henkisestä pääomasta? Tuovatko uudet tilat uutta opittavaa, innovaatioita ja vetovoimaa mitä emme ole aiemmin pystyneet tarjoamaan? Uskallan väittää, että opetuksen sisältö on rakennuksen fyysistä tilaa suurempi kilpailuvaltti.

Tuusulassa on toimivat taide- ja liikuntafasiliteetit. Eikö näistä löydy vetovoimaa lisääviä elementtejä? Mitä jos uusien seinien sijaan hyödyntäisimme jo olemassa olevaa vetovoimaa ja rakenteellista pääomaa. Kuntamme historia taiteen kulta-ajan keskipisteenä on kansallisesti ja kansainvälisesti tiedossa. Miksi jätämme käyttämättä tämän kiistattoman vetovoiman, joka tuo vuosittain turisteja niin kotimaasta kuin ulkomailta? Miksi jättää kuntamme kulta-aika historiaan, kun voisimme elää kulta-aikaa nyt? Miksi emme kääntäisi muuttovirtaa omaan lukioomme?

Uudellamaalla on lukuisia eri lajien SM- ja maajoukkuetason nuoria urheilijoita lukiopaikkaa vailla. Ja taideaineet vetää jonoksi asti halukkaita Helsinkiin. Syy ei voi olla rakennuksissa. Oletteko nähneet Helsingin kuvataidelukion Torkkelinmäellä? Tai Mäkelänrinteen urheilulukion? Miltä kuullostaa lukio-ikäiselle kulttuuripainotteinen lukio-opetus yhteistyössä Pekka Halosen Akatemian kanssa? Entä urheilulukio? Vai tarjoaako ainoastaan uusi rakennus houkuttelevamman vaihtoehdon?

Onko nykyinen lukio väärässä paikassa? Lukio on valtaväylän varrella. Urheilukeskus on kivenheiton päässä. Jo nykyisellään lähes urheiluopiston mitat täyttävästä liikuntapyhätöstä löytyy mm. jalkapalloilijoille kaksi täysmittaista nurmikenttää, tekonurmi sekä kuplahalli. Ringetten, taitoluistelijoiden ja jääkiekkoilijoiden kaksi jäähallia. Sulkapallo- ja tenniskentät. Kansallisen tason yleisurheilukenttä, ampumahiihtostadion, frisbeegoltrata ja 2,5 km päästä se tavallinen täysmittainen golfrata. Pian rakennetaan salibandyhalli. On uimahalli ja järvi purjehdukseen. Parinkymmenen minuutin päässä Talman laskettelukeskus. Yhdelläkään ympäröivistä kunnista ei löydy näin toimivaa ja rikasta urheilulajikirjoa.

Tulee kevät ja yhteishaku. Mahdollisuutena on Tuusulan uusi lukiorakennus ja siellä kulttuuri- ja urheilupainotteinen lukio. Mitä luulette, kumpi lukio olisi ykkösenä hakulistojen kärjessä meidän ja ympäryskuntien tulevilla lukiolaisilla? Seinät vai sisältö?

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 9.11.2015 § 163: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 10.11.2015: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 14.11.2016 § 421: Palautettiin kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta 28.11.2017
Kunnanhallitus 4.12.2017 § 564: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 29.1.2018 § 7: Aloite käsitelty

Vastaus

Monion suunnittelussa on otettu huomioon se,​ että mahdollisimman moni toimija voi toteuttaa nuorille suunnattua harrastustoimintaa rakennettavissa tiloissa. Myös yhteydet Hyrylän urheilupaikkoihin on otettu huomioon suunnittelussa. Monion sijainti ja tilat antavat erittäin hyvät mahdollisuudet rakentaa nuorten opiskelua ja harrastustoimintaa tukeva toimintakulttuuri uuteen rakennukseen. Samalla urheilukeskuksen nykyisiä tiloja ja alueita kehitetään entistä tehokkaammin myös lukio-​opetuksen käyttöön. Hyrylän vapaa-​ajan harrastusmahdollisuuksia parannetaan tulevina vuosina paremmin vastaamaan mm. alueellisen nuorisotyön tarpeita.

Monion rakentuminen vahvistaa koko Tuusulan lukion toimintaa ja kilpailukykyä ottaa opiskelijoita vastaan. Opiskelijamäärän kasvun vaikutukset näkyvät myös Tuusulan lukion muiden toimipisteiden,​ Jokelan ja Kellokosken,​ toimipisteissä resurssien joustavan käytön kautta. Oppimisympäristöjen digitalisoinnin ja toimintakulttuurin kehittämisen kautta tuetaan myös Tuusulan lukion kaikkien toimipisteiden kurssitarjonnan monipuolistumista ja opiskelijan mahdollisuuksia suorittaa opintoja koko lukiossa. Moniosta saatavat kokemukset hyödynnetään,​ kun Jokelan ja Kellokosken koulukeskuksen oppimisympäristöjä kehitetään palveluverkon uudistamisen myötä.

Päätös

Päivitetty: 05.02.2018

« Takaisin