Hevosurheilukeskuksen kaavoittaminen

Aloite tehty:
07.12.2015
Aloitteen tekijä:
Sari Vilén ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulaan esitetään kaavoitettavaksi hevosurheilukeskus tuomaan vetovoimaa uusille asukkaille ja tukemaan alueen monia hevosalan harrastajia ja eri alojen yrittäjiä.

Uudellamaalla ei ole hevosurheilulle kansainväliset mitat täyttävää kilpailualuetta. Lähin löytyy Ypäjältä ja Niinisalosta. Keravan maastot eivät vedä enempää käyttäjiä.

Uudellamaalla on hevosharrastajia monta tuhatta, Tuusulassa yksistään n 1000 harrastajaa ja hevosia n. 450.

Hevosharrastus ja kilpailut tuo työpaikkoja! Jo 10 hevosen hoito luo yhden työpaikan. Välineet; valjaat, loimet, kärryt, harrastajan vaatteet, kypärät jne. tuovat tarvike myyjillemme työtä ja tallien rakentaminen ja ylläpito työllistää alueen rakentajia. Hevosharrastus työllistää myös välillisesti, viljelijöitä, hotelleja, lääkäreitä, seppiä, opettajia ja autoliikkeitä. 25 % maanviljelijöiden tuotannosta menee jo nyt hevosille. 40 milj. €/vuosi Suomessa. Kisaviikonloppuna kisoissa on startteja noin 200-300 ja ratsukkoja 150-200 ympäri maata. Näiden majoittaminen ja ruokkiminen kisaviikonloppuna tuo kaivattuja lisäeuroja kuntaamme.

Ketkä harrastaa

Ravit, ratsastus, koiraurheilulajit ovat läpi elämän kaikenikäisten lajeja ja sukupolvien välistä kuilua ei esiinny näissä lajeissa. Ratsastus on nostanut harrastajalukuja tasaisesti, vuoden 1994 tilastoissa harrastajia oli 22 000 ja 2012 yli 100 000 harrastajaa Suomessa. Hevosurheilu on myös yksi kalleimmista lajeista. Hevosbisneksessä pyörii paljon rahaa, n. 1200 €/kk/hevonen.

Kyseessä on siis miljoonaluokan bisnes, hyvän, läpi elämän kantavan harrastuksen lisäksi.

http://slu-fi-bin.directo.fi/@Bin/c95aa882013ad35972a01e92336e89a3/1374748525/application/pdf/3244706/Liikuntatutkimus_aikuiset_2009_2010.pdf.

Ratsastus on nuorten, murrosikäisten tyttöjen ja keski-ikäisten naisten 11. suosituin harrastus. Tuusulassa ei olla satsattu naisurheilulajeihin samalla mitalla kuin miesvaltaisiin lajeihin. (jäähalli, jalkapallohalli, tekonurmi jne). Hevosyrittäjillä on kovat investointikulut jo muutoinkin, olisi hieno kädenojennus näille alan yrittäjille ja harrastajille kun hyvä treeni- ja kisa-alue tulisi kunnalta. Kunnat tukevat monin eri tavoin yrittäjyyttä ja liikuntaa mm. jää- ja jalkapallohallein.

Hyöty
Hevosia käytetään myös erilaisissa terapiahoidoissa: kehitysvammaisten lihasjäykkyyksien rentouttamiseen, psyykkisten ongelmien hoitoon, ongelmanuorten käytöshäiriöiden ohjaamiseen ja nämä hoidot kuuluvat vielä KELA:n korvauksien piiriin.

Meidän kuntapäättäjien tulee ymmärtää hevostalouden vetovoimatekijät, toimintatavat ja alan merkitys täällä asuville ihmisille ja Tuusulalle vetovoimaisena ulkoilu ja harraste kuntana. Lisäksi tulisi ymmärtää sujuvan yhteistyön merkitys hevosharrastajien kanssa puolin ja toisin.

Ulkoilu ja matkailu

Hevosurheilukisat tuo mukanaan majoituspalvelu tarvetta, etenkin viikonlopuille, matkailijoita ja yleisöä kisoihin. Keski-Uudenmaan ja Tuusulan kannattaa keskeisen sijaintinsa vuoksi jo lähteä profiloitumaan Uudenmaan ulkoilu- ja viheralueena sekä matkailu kohteena. Näin meillä olisi mahdollisuus säilyttää luontomme, kosketus eläimiin, ulkoilualueet ja historialliset alueet virkistyskäytössä ja parantaa julkista liikennettä kohteisiin.

Kolmannen sektorin yhdistystoiminta

Alueemme hevosyhdistykset mm Tuur, Uhu, Thys saisivat kisa-alueesta toimintaansa tarvitsemiansa tuloja, järjestäessään kisoja ja kahvion tuotoista. Pystyisivät tukemaan nuoria harrastajia järjestämällä koulutuksia, lupamaksuja ja stipendejä näillä tuotoilla. Samalla harrastusta saataisiin mahdollisesti pienituloistenkin perheiden saataville.

Kisa-alueen sijainti

Tuusulassa on useita alueita, jotka soveltuisivat kansainväliset mitat täyttävän hevosurheilukeskuksen toimintaan. Alue tulee saada hyvien kulkuyhteyksien päähän. Esim. Nuppulinnassa aseman tuntumassa on kunnan omistama ehkä sopiva alue tai Hyrylän urheilukeskuksen välittömässä läheisyydessä olevalle alueelle tai muu vastaava hyvien kulkuyhteyksien saatavilla oleva alue.

Kaavoitettavan alueen tulisi olla sellainen, jonne on mahdollista rakentaa katsomollinen maneesi, jonka yhteydessä voisi toimia mm kahvio. Keskuksessa tulisi olla KV-kisa-alueen tasoinen kenttäratsastus alue, ravirata ja ratsastus- ja estekisa-alueet sekä riittävä parkkipaikka. Jotta saadaan yrittäjille kannattavuutta, tulisi kaavoituksen antaa mahdollisuus rakentaa alueelle koulutus-/kokoustiloja sekä muita oheistiloja, joita ko. toiminta tarvitsee esim. kuntosali, huoltotila hevosille sekä talli/talleja yrittäjiä ja kisoja varten.

Esitän edelleen, että kunnan toimesta selvitetään onko yrityksiä, joilla olisi halukkuutta rakentamiseen ja sen rahoittamiseen.

Myös kunnan eläinlääkäripalvelut voisivat toimia alueella. Alueen hevosharrastajat voisivat tulla arkisin treenaamaan alueelle. Heitä varten olisi pesupaikkoja ja valaistus alueella korvausta vastaan. Alue toimisi myös koira harrastajille kisa- ja treenialueena sekä alueen asukkaille ulkoilualueena.

LINKKEJÄ joista saa lisää tietoa
http://www.hippolis.fi/hevoset_ja_yhteiskunta
http://www.hippolis.fi/UserFiles/hippolis/File/Hevoset_ja_yhteiskunta/
Matkaraportti%20Hevoset%20ja%20yhteiskunta%20Ruotsi%2027.2-2.3.2014.pdf
http://www.julmyrahorsecenter.se/
Ersta Sköndal Högskola, Tukholma
http://www.esh.se/
.se/forskning/forskning-vid-institutionen-foer-vaardvetenskap/vaardetik-med-livsaaskaadningsvetenskap/haestens-och-hundens-betydelse-foer-maenniskorshaelsa-livskvalitet-och-vaelbefinnande.html
Skara hästlandet linkit
http://www.skarahastland.se
http://greentechpark.se/
http://www.greenregion.eu/
http://www.skovdenyheter.se/artikel/66689/hastlandet-i-finskt-fokus
http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=73113&a = Hippolis till Sverige
Ks. myös video alueen rakentamissuunnitelmista:
http://www.youtube.com/watch?v=MPas4GvKDBE

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 7.12.2015 § 184: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 8.12.2015: Kuntakehitykseen valmisteltavaksi
Kuntakehityslautakunta 17.8.2016 § 98: Ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 22.8.2016 § 284: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 10.10.2016 § 95: Aloite käsitelty

Vastaus

Hevosurheilukeskuksen kaavoittamisen selvittäminen on aloitettu markkinavuoropuhelulla. Elokuun puolivälissä avataan verkkokysely, jonka avulla pyritään tavoittamaan Uudellamaalla ja koko Etelä-Suomessa toimivat hevosyrittäjät tai hevosiin liittyvää yritystoimintaa suunnittelevat. Lisäksi kyselyn avulla halutaan selvittää ns. erilaisen asumisen eli asumisen ja harrastusten yhdistämiseen liittyviä vahvuuksia ja mahdollisuuksia.

Markkinavuoropuhelun avulla saadaan tietoa asukkaiden ja yrittäjien toiveista sekä sijainnin että alueen ominaisuuksien suhteen. Lisäksi tavoitetaan paljon näkyvyyttä sekä parhaimmillaan yhteistyökumppaneita kaavaprosessiin ja edelleen oikeita toimijoita yritysalueelle.

Markkinavuoropuhelun tulosten myötä voidaan käynnistää hevoshankkeita sopiville alueille. Asumisen ja harrastusten yhdistäminen asumistrendinä sekä hevosalueiden kaavoittaminen voi olla Tuusulalle yksi merkittävä vetovoimatekijä.

Päätös

Päivitetty: 24.01.2017

« Takaisin