Aarno Ranisen muistolle nimikkopolku tai -kuja

Aloite tehty:
25.01.2016
Aloitteen tekijä:
Viitanen Kirsi / Tuusulan valtuuston keskiryhmä ym.
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

AARNO RANISEN MUISTOLLE NIMIKKOPOLKU TAI -KUJA, ALOITE

70-vuotias Aarno Raninen vietti elämänsä viime vuodet Tuusulan Jokelassa, missä hän myös menehtyi syyskuussa sattuneessa tulipalossa 2014. Aarno Erik Raninen syntyi 27.4.1944 Kuhmoisissa ja kuoli 3.9.2014. Hän aloitti uransa keikkamuusikkona jo 14-vuotiaana.

1960-luvulla esiin noussut säveltäjä ja kapellimestari Aarno Raninen on suomalaisen viihdemusiikin, jazzin ja iskelmän tärkeä sekä kansallinen että kansainvälinen vaikuttaja. Raninen sävelsi muun muassa Eurovision laulukilpailuun 1977 Lontooseen Suomen edustussävelmän Lapponia ja vuoden 1980 edustussävelmän Huilumies. Hänen tunnettu sävellys on Näin on -kappale ja joululaulu ”Tule joulu kultainen”. Aarno Raninen on esittänyt myös Rauno Lehtisen tekemän On hetki -kappaleen. Raninen tunnettiin lisäksi etevänä sovittajana, sovittaen mm. Seija Simolan laulut Kun aika on, Maritza ja Rakkaus kasvoista kasvoihin ja Sulle silmäni annan.

Salanimellä George Romain Raninen sävelsi televisiosarjojen ÄWPK - Älywapaa palokunta ja Soitinmenot laulut sekä Kymppitonnin tunnusmusiikin. Vuonna 1989 Aarno Raninen soitti kinourkuja ja viihdepianoa Miljoonasateen albumilla Vain nopeat elävät ja samana vuonna hän oli mukana Miljoonasateen joulusinglellä Kyyneleitä joulupuurossa.

Aarno Ranisen elämä päättyi Tuusulan Jokelassa. Esitämme, että hänen elämän työtään arvostaen Jokelaan nimetään hänelle nimikkopolku tai nimikkokuja.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 25.1.2016 § 17: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 26.1.2016: Maankäyttöön ja kaavoitukseen valmisteltavaksi
Nimistötoimikunta 14.11.2016: Lausunto
Kuntakehityslautakunta 15.2.2017 § 19: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi
Kuntakehityslautakunta 12.6.2019 § 86: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 26.6.2019 § 297: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 2.9.2019 § 114: Aloite käsitelty

Vastaus

Nimistötoimikunta on kokouksessaan 11.5.2016 käsitellyt 25.1.2016 tehtyä valtuustoaloitetta nimikkopolun tai -​kujan nimeämisestä Jokelaan ja toteaa seuraavaa. Teiden tai paikkojen nimeäminen henkilön tai tapahtuman muistoksi on merkittävä huomionosoitus,​ jota tulee käyttää harkiten. Kotimaiset kielten keskuksen mukaan YK:n paikannimikonferenssit suosittavat,​ että paikkojen nimeämistä elossa olevien henkilöiden mukaan tulee välttää. Lisäksi olisi kussakin maassa sovittava,​ kuinka pitkän ajan kuluttua henkilön kuolemasta muistonimen antamista voidaan harkita.

Helsingin kaupungin nimistötoimikunta on laatinut omaan toimintaansa ohjeet,​ jotka perustuvat YK:n suositukseen ja joita Kotimaisten kielten keskus suosittelee muidenkin Suomen kuntien noudattavan. Näiden ohjeiden mukaan:

1. Katu,​ aukio,​ puisto tai muu kohde voidaan nimetä henkilön mukaan tai muistoksi,​ mikäli henkilö ja hänen toimintansa on yleisesti tunnustettu muistamisen arvoiseksi ja

henkilö liittyy merkittävällä ja positiivisella tavalla nimettävään paikkaan tai edustaa sen historiallista kerrostuneisuutta tai
henkilö on syntynyt tai asunut merkittävän osan elämästään tai tehnyt merkittävän elämäntyön kyseisellä paikkakunnalla tai
henkilö on kansallisesti tai kansainvälisesti merkittävän elämäntyön tehnyt suomalainen.

Henkilön tulee nauttia kunnioitusta ja arvonantoa myös oman alansa,​ poliittisen viiteryhmänsä ja aikakautensa ulkopuolella.

2. Katua,​ aukiota,​ puistoa tai muuta kohdetta ei nimetä elossa olevan henkilön mukaan. Henkilön nimeä voidaan harkita käytettäväksi kaavanimessä vasta viiden vuoden kuluttua henkilön kuolemasta.

Kuten aloitteessa kerrotaan,​ Aarno Ranisen ansiot viihdemusiikin alalla ovat monipuoliset ja kiistattomat. Nimistötoimikunta katsoo kuitenkin,​ että hänen kohdallaan edellä mainitut kriteerit eivät muilta osin täyty. Näillä perusteilla nimistötoimikunta esittää,​ että Aarno Raniselle ei nimetä omaa muistopolkua tai -​kujaa Tuusulaan.

Päätös

Päivitetty: 09.09.2019

« Takaisin