Blogi

RSS
14. helmikuuta 2018 10.00

Neulepiiri Kauris: "Yksin ei tarvitse olla"

Ilta alkaa jo hämärtyä, kun Riihikallion palvelukeskuksen ovi alkaa käydä tiuhaan tahtiin. Paikalle saapuu eri-ikäisiä ihmisiä. Ikähaarukka on kirjaimellisesti vauvasta vaariin. Usealla on kädessään jonkinlainen pussukka. Pieni poika kuljettaa mukanaan legopakettia. Osa väestä tulee talon sisältä. Kaikilla on suuntana Lyylin kahvila. Mikä heitä yhdistää?

Neulepiiri Kauris 4


Ryhmän nimi on Neulepiiri Kauris, kahvilan entisen sijainnin mukaan nimetty. Voisi ajatella, että porukkaa yhdistää neulomukset, mutta kasseista paljastuu muutakin. Yhdistäviä tekijöitä on siis enemmän. Ryhmän slogan ”yksin ei tarvitse olla” kertoo yhdessäolon tärkeydestä. Neulepiiri on monelle henkireikä arjen kiireessä, mahdollisuus tavata ystäviä tai vain istahtaa hetkeksi ja hengähtää. Lapset ja lemmikit jätetään kotomiehen hoiviin tai otetaan mukaan. Muutamia kertoja kahvilan eteisaulassa on tavattu näennäisesti huolettomasti lepäävä t koirakaverukset.  Tietävät tarkasti koiranunensa läpi, milloin heidän emäntänsä laittaa puikot kassiin ja alkaa suunnitella kotiin paluuta.


Valmistautuminen neulepiiriin alkaa jo päivällä, kun Iran herkkuleivonnaiset tulevat mieleen. Facebookin feedissä vilahtelevat kuvat Lyylin kahvilan munkkirinkilöistä, laskiaispullista tai Runebergin tortuista saavat veden kielelle. Keskiviikkoisin ei lasketa kaloreita. Vielä herkkuvitriinin edessä mieli muuttuu eikä tulekaan otettua sitä suunniteltua laskiaispullaa vaan täytetty croissantti vie voiton… ehkä sitten myöhemmin se pulla.

Neulepiiri Kauris 2

Pöytiä siirretään peräkkäin sitä mukaa, kun väkeä saapuu. Jossain kohtaa seinä tulee vastaan, jolloin tiivistetään, että vielä yksi mahtuu pöydän kulmalle.  Aluksi pöydissä on hiljaista, kun keskitytään herkkuihin. Hienoinen annoskateus pistää kurkkimaan naapurin tarjottimelle ja pohtimaan, olisiko sittenkin pitänyt ottaa suklaakakkua. Yhtäkkiä huomaan syöneeni croissantini kuvaamatta sitä. Jäljellä on vain murusia lautasella… Voiko kuvaamatonta ruokaa syödä?


Vähitellen käsityöt kaivetaan kasseista ja puheensorina kasvaa. Ihastellaan toisten tekeleitä. Pussukoista paljastuu monenlaista. Neulepiireissä on tehty korvakoruja ja  lampunvarjostimia, kehrätty lankaa, väritetty kortteja, rakennettu legoista, tehty sormivirkkausta, lausuttu runoja, harjoiteltu maakuntalauluja, osallistuttu hyväntekeväisyyskampanjoihin, opeteltu kantapään tekoa ja magic loopia sekä ennen kaikkea vietetty aikaa yhdessä.

Neulepiiri Kauris 3
Neulomuksia tärkeämmäksi asiaksi on noussut yhdessäolo. Neulepiirin pöydän ääressä ei ole väliä oletko nuori vai vanha, rikas vai köyhä, työssä vai työtön tai tuletko peräti ilman käsityötä.  Olet yksi porukasta. Jutut sinkoilevat pöydän yli ristiin rastiin. Aina et edes itse tiedä, mitä keskustelua seuraat. Välillä kukkii roisikin huumori. Nauru remahtelee ja välillä langatkin sotkeentuvat. Onneksi yksi porukasta on erityisen taitava avaamaan lankasolmuja ja niin kutsuttuja lankakerän oksennuksia. Siinä kun toiset alkavat jo lähes hyperventiloida ja turvautuvat saksiin, hän tyynen rauhallisesti selvittää sotkun ja kerii langan alkuperäistä kauniimmalle kerälle.

Neulepiiri Kauris 1
Liian pian kello lähenee jo kahdeksaa. Kutimet pakataan takaisin kassiin, sukan tekeleet sujautetaan rollaattorin koriin ja tehdään viimehetken ostokset kotiin viemisiksi. Eräs palvelutalon asukas lausuu vielä itse kirjoittamansa liikuttavan runon. Koskaan ei ole samanlaista iltaa. Vähitellen porukka purkautuu ulos ja kahvilan valot sammuvat.
Nähdään taas ensi keskiviikkona!

Teksti ja  kuvat: Päivi Pajala

TUNNISTEET: Osallisuus

30. tammikuuta 2018 16.00

Kehittämisverkostot jo täydessä vauhdissa

Tuusulassa käynnistyi kesäkuussa 2017 valtuustokauden myötä uusien alueellisten kehittämisverkostojen toiminta. Verkostoja perustettiin 5: Hyrylään, Jokelaan, Kellokoskelle, Lahelaan ja Riihikallioon. Verkostojen tavoitteena on lisätä lähidemokratiaa sekä tukea asukaslähtöistä toimintaa. Verkostoihin toivotaan mukaan niin asukkaat, yhdistykset, yritykset kuin muutkin toimijat rakentamaan yhdessä uutta Tuusulaa. 

Verkostoissa ja verkostojen kanssa yhteistyössä voidaan toteuttaa erilaisia talkoita, tapahtumia, tempauksia, projekteja ja kehittämishankkeita. Verkostojen ensimmäiset ideointitilaisuudet pidettiin kesäkuussa, mutta varsinainen toiminta on käynnistynyt syksyn mittaan.

Syyskuussa toteutettiin kehittämisverkostojen voimin Tuusulan istutusilta, jossa asukkaat yhteistyössä puistoyksikön työntekijöiden kanssa istuttivat syyskasveja istutuslaatikoihin Hyrylään, Jokelaan, Kellokoskelle ja Riihikallioon.

Istutusilta Heidi Hagman

Syksyn aikana pidettiin erilaisia ideointi-iltoja, kokouksia ja suunnittelutilaisuuksia, joissa sekä kerättiin asukkaiden ideoita että mietittiin ideoiden konkreettista toteuttamista. Ideoita on syntynyt paljon ja joitakin on saatu toteutukseen jo vuoden 2017 aikana. Lisäksi paljon ideoita on odottamassa kevättä 2018, jolloin tiedossa on mm. erilaisia vihertalkoita ympäri kuntaan.

Alueellisten projektien ja tapahtumien lisäksi kehittämisverkostot ovat olleet mukana Tuusulan kehittämisessä laajemmin. Verkostot ovat olleet mukana pohtimassa ratkaisuja mm. Tuusulan pyöräilyn edistämiseen, Tuusulanjärven ja -joen virkistyskäyttöön, viheraluiden kehittämiseen ja kunnan osallisuussivustoon.

Kuva verkosto tussitaikurit

Hyrylässä on ollut intoa kehittää mm. Tuuliviirinpuistoa ja Jokipuistoa ja edistää torin alueen elämää ja tapahtumia.Torin alueelle ollaan hankkimassa perinteinen leikkimökki ja vanhanajan puisia leluja, joilla lapset pääsevät leikkimään tulevaisuudessa. Alkuvuodesta 2017 perustettu Meidän kaikkien Hyrylä -yhdistys eli Hyke on toteuttanut aktiivisesti pitkin vuotta tapahtumia Hyrylän torille, viimeisimpänä hienon Hyrylän joulunavaustapahtuman yhteistyössä kunnan, seurakunnan ja eri tahojen kanssa. Hyrylässä ollaan mietitty lasten ja nuorten lisäksi  ikäihmisten osallisuutta. Kiitos aktiivisten vapaaehtoisten käynnistyi Kalliopohjantiellä ikäihmisten viikoittainen Kortteliolohuone tammikuussa 2018. Ensimmäiseen tilaisuuteen osallistui yli 50 henkeä, joten tarvetta Kortteliolohuoneelle on selvästi.

Jokelan verkoston idea-illassa 12.10. päätettiin toteuttaa uudet näyttävät jouluvalot yhteistyössä kunnan puisto-osaston kanssa. Valojen sijainnista äänestettiin verkoston Facebook-ryhmässä ja uudet valot saatiin paikoilleen 23.11. Jokelan lampien vieressa sijaitseviin puihin. Tänä vuonna Jokelaan ollaan toteuttamassa laavua yhteistyössä Jokelan kisan kanssa ja suunnitteilla on erilaisia talkoita mm. siivoustalkoot ja istutustalkoot sekä Jokelan yhteinen ravintolapäivä.

Kellokoskella on haluttu keskittyä erityisesti tapahtumiin. Lisäksi verkoston toiminnassa painottuu kiertotalous, tilojen löytäminen yhteiseen tekemiseen sekä sairaala-alueen tulevaisuuden pohtiminen. Ensimmäinen Kellokosken verkoston oma tapahtuma on suunnitteilla laskiaiseksi.

Lahelassa halutaan parantaa erityisesti lähiympäristöä, viheralueiden hoitoa ja alueen turvallisuutta. Lisäksi Lahelan verkostossa on intoa tapahtumien järjestämiseen ja 3.12. vietettiin ensimmäistä Lahelan joulutapahtumaa Lahelan K-marketin ympäristössä. Tapahtuma oli huonosta säästä huolimatta suuri menestys ja joulutapahtumasta suunnitellaankin jo monivuotista. Kesällä 2018 Lahelan verkoston tarkoitus on toteuttaa leppoisa urheiluhenkinen pikniktapahtuma Toukkapuistoon. 

Riihikallion verkosto on erityisen kiinnostunut kehittämään Kotkanpuistoa, josta halutaan tehdä alueen asukkaiden yhteisöllinen kohtaamispaikka. Puistossa on järjestetty omatoimitalkoita ja ensi keväälle suunnitellaan yhteisöviljelyn aloittamista. Ideoida puiston kehittämiseen on kysytty niin koulussa kuin Riihikallion verkoston työpajoissa.

Aivan kaikkia verkostojen toiminta ei ole vielä tavoittanut ja työtä onkin tehtävä, jotta mahdollisimman monet asukkaat lähtisivät mukaan verkostojen toimintaan - joko ideoimaan, toteuttamaan tai nauttimaan verkostojen työn tuloksista. Vuosi 2018 tuo tullessaan myös sähköisiä työkaluja verkostojen työhön, ja niiden avulla pystytään paremmin mahdollistamaan asukkaiden osallistuminen myös kotoa käsin tai etänä.

Teksti: Kaisa Kutilainen

Kuvat: Tussitaikurit ja Heidi Hagman

TUNNISTEET: Kehittämisverkostot

7. joulukuuta 2017 14.40

Tuusulan osallisuussivuston rakentaminen

Kuluvana syksynä olen saanut olla mukana tuottamassa Tuusulan kunnan tuoretta osallisuussivustoa. Projektin myötä pääsin sanoittamaan kunnan työntekijöiden ja tuusulalaisten tarinoita osallisuudesta. 

Niitä oli paljon, sillä Tuusulassa on jo pitkään tehty töitä kuntalaisten osallisuuden parissa. Haastavampi osa tehtävänantoa oli tuoda ajankohtainen osallisuustyö paremmin kuntalaisten saataville. Osallisuus ei nimittäin ole muusta kunnan toiminnasta erillinen saareke, vaan työtä tehdään kaikilla toimialoilla.

Vastasimme projektitiimin kanssa haasteeseen uudistamalla sivuston rakennetta. Lisäksi sivustolle tuotiin - nimenomaan osallisuustyön esille nostamiseksi - oma kalenteri sekä ajankohtaista - palsta. Ne täyttyvät pikku hiljaa, uusien osallisuustarinoiden syntyessä.

Lisäksi päätimme käynnistää tämän blogin. Blogissa kerrotaan kehittämisverkostojen toiminnasta, esitellään hyviä käytäntöjä Tuusulan malliin sekä tarjotaan vapaaehtoisille mahdollisuus kertoa oma tarinansa.

Sivuston ensimmäinen versio on nyt valmis, mutta työ jatkuu. Toivomme, että löydät sivuston kautta oman tapasi osallistua - vastaamalla mielipidekyselyyn, tarttumalla toimeen vapaaehtoisena tai osallistumalla vaikkapa alueellisten kehittämisverkostojen toimintaan!

Anu Heikkilä

Viestinnän koordinaattori (asukasosallistuminen)

Kuva: Kari Kohvakka

Näytä kuva

TUNNISTEET: Osallisuus