Blogi

7. marraskuuta 2018 12.45

Osallistuva budjetointi etenee Tuusulassa

Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat pääsevät päättämään siitä, miten kunnan käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Osallistuva budjetointi antaa ihmisille mahdollisuuden määritellä, keskustella ja priorisoida julkisia kulutuskohteita.

Osallistuvaa budjetointia on kokeiltu Tuusulassa uusien kehittämisverkostojen toiminnassa. Esimerkiksi vuonna 2018 kehittämisverkostot saivat 50 000 euroa osallistuvalla budjetoinnilla kohdennettavaksi. Kaikille avoimia alueellisia kehittämisverkostoja toimii Tuusulassa viisi. Jokaiselle kehittämisverkostolle on myönnetty toimintaraha, jolla asukkaiden ideoimia ja toteuttamia projekteja voidaan tukea. 

Keväällä 2018 osallistuvan budjetoinnin työkaluna kokeiltiin ensimmäistä kertaa Decidim-alustan käyttöä. Tuusulan kunta keräsi maaliskuussa asukkaiden ideoita kehittämisverkostojen toiminnaksi kesälle ja syksylle 2018. Äänestyksen jälkeen kunta ja kehittämisverkostot valmistelivat yhdessä suosituimpien ehdotusten toteuttamista. Ja monet niistä ovat jo toteutuneet, kuten Kellokosken koirapuiston ehostus tai puistojooga Riihikalliossa.

Syksyllä 2018 osallistuvassa budjetoinnissa otetaan jälleen uusia askelia, kun vuoden 2019 osallistuva budjetointi käynnistyy marraskuun aikana. Jaossa on noin 100 000 € kuntalaisten ehdottamiin kohteisiin. Osallistuvan budjetoinnin teemoja ovat yhteisöllinen ja viihtyisä Tuusula (kehittämisverkostot), hyvinvoiva Tuusula ja kulttuurin ja taiteen Tuusula.

Osallistuva budjetointi käynnistyy ideahaulla. Kuntalaisten ideoita kerätään 13.11.2018–15.1.2019 osallistumisalustalla osoitteessa https://osallistu.tuusula.fi, kirjastoissa ja keskitetyssä asiakaspalvelussa Tuusinfossa. Loppuvuoden aikana järjestetään myös työpajoja, joissa omia ehdotuksiaan voi jättää. Seuraava vaihe käynnistyy helmikuussa, kun ideoista jalostetaan projekteja asukkaiden ja kunnan työntekijöiden yhteisissä työpajoissa. Projektit saavat valmistelussa alustavan budjetin ja niistä pääsee äänestämään 15.3. alkaen. Suosituimmat projektit menevät toteutukseen vuoden 2019 aikana.

Kunnan käyttämän Decidim-alustan avulla voidaan kerätä, kannattaa ja kehittää ideoita – ja äänestää parhaista avauksista. Alusta on kehitetty Barcelonassa ja se perustuu avoimeen lähdekoodiin. Voit tutustua ohjelman käyttöön myös Helsingin nuortenbudjetti.fi -sivustolla.

Kaikki yli 12-vuotiaat tuusulalaiset voivat osallistua alustalla tapahtuvaan ideointiin ja äänestämiseen. Verkkoalustalle pitää kirjautua omilla henkilötiedoilla.

Miksi osallistuvaa budjetointia sitten tehdään? Tuusulan tavoitteena on olla edelläkävijä osallisuuden edistämisessä ja yhteisöllisessä toiminnassa. Kunnan strategiassa on määritelty toimintatavaksi yhdessä tekeminen ja se halutaan ulottaa kaikkeen tekemiseen. Tuusulassa uskotaan, että kuntalaisten kanssa yhdessä voidaan rakentaa kuntalaisia paremmin palveleva ja kuntalaistensa näköinen kunta.

Me teemme yhdessä uutta Tuusulaa!

 

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, heidi.hagman@tuusula.fi, 040 314 3052

Yhteisömanageri Kaisa Kutilainen, kaisa.kutilainen@tuusula.fi, 040 314 3048 

Osallistumisalusta: https://osallistu.tuusula.fi/

Osallisuussivusto: www.tuusula.fi/osallisuus 

Näytä kuva

TUNNISTEET: Osallisuus