Blogi

6. maaliskuuta 2023 8.50

Dialogin keinoin kohti yhdenvertaisempaa Tuusulaa

Opintoihin kuuluva viimeinen harjoittelupaikka oli etsinnässä. Keski-ikäisenä ajattelin asiaa niin, että oli korkea aika hakeutua sellaiseen työpaikkaan, johon ei välttämättä muuten tulisi tutustuttua, mutta josta haluan tietää lisää. Opintoihimme kuului opintojakso, jossa käsiteltiin dialogia ja sen merkitystä sosiaalialan työssä. Yllätyksekseni hullaannuin tuon opintojakson ansiosta dialogiin ja halusin viimeisen harjoitteluni jollain tavalla liittyvän kyseiseen aiheeseen. Aikani selviteltyäni asiaa alkoivat kaikki tiet ohjata minua samaan paikkaan. Tuusulan osallisuustiimi kuulosti mielenkiintoiselta, vaikken sen työnkuvasta tiennyt oikeastaan mitään. Onnekseni osallisuustiimi oli valmis ottamaan kunta-alaa tuntemattoman harjoittelijan tutustumaan tiimiinsä harjoitteluni ajaksi.

Sosiaalialalle pian valmistuessani olen huomannut, että sosionominimikkeellä voi työllistyä hyvin laajalle työkentälle. Tämänhetkisten opiskelujeni harjoittelut olen tehnyt Hyvinkäällä aikuisten perusopetuksessa, Järvenpäässä maahanmuuttajien neuvontapalvelussa ja tämä viimeinen tutustuttaa minut Tuusulan kunnassa tehtävään työhön. Osallisuustiimissä olen mukana laatimassa hyvinvointikertomusta, suunnittelen vapaaehtoistoimintaa, muutaman päivän olen mukana osallistuvan budjetoinnin prosessissa sekä suurimpana osana harjoitteluani on ehdottomasti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman aloittamisprosessi.


"Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, kun se on helposti lähetyttävä ja laadittu yhteisöön uppoavalla tyylillä"

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on lakisääteinen asialista siitä, kuinka voidaan saavuttaa jokaiselle yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset mahdollisuudet olla omana itsenään osana työpaikkaa tai yhteisöä.  Suunnitelman laatiminen aloitetaan muodostamalla työryhmä, johon otetaan asiasta kiinnostuneita ja asiaan motivoituneita henkilöitä. Ryhmä arvioi esimerkiksi kyselyiden avulla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nykyhetken tilaa. Tämän arvion perusteella saadaan tietoa kehitettävistä kohteista ja huomiota vaativista asioista esimerkkeinä vaikkapa turvallisemman tilan käsite ja palveluiden saavutettavuus. Tämän jälkeen päätetään tehtävät toimenpiteet ja suunnitelmaa aletaan rakentaa oman työyhteisön/kunnan/kaupungin näköiseksi. Suunnitelma toimii paremmin, kun se on helposti lähestyttävä ja laadittu omaan yhteisöön uppoavalla tyylillä. Kun kunnalla tai työpaikalla on suunnitelma, jota päivitetään ja noudatetaan, se luo (työ)hyvinvointia, josta tulee ennen pitkää kilpailuvaltti, kun työpaikalle rekrytoidaan osaajia ja kuntaan halutaan asukkaita.

BlogiPenkki 

Tiranan keskuspuiston penkki sen tietää: kaikki ovat erilaisia ja yhdenvertaisia


Dialogit avuksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmatyössä

Suomi on maailmalla tunnettu dialogisesta osaamisestaan ja sen takia Suomi on usein mukana maailmalla käytävissä rauhanneuvotteluissa. Olemme neutraali valtio, joka osaa keskustella rakentavasti. Tähän suomalaiseen erityisosaamiseen haluan jatkuvuutta ja osaltani kehittää itsessäni kyseisiä taitoja osallisuustiimissä tekemässäni harjoittelussa. Odotan jännityksellä pääsyä fasilitoimaan kunnassa tehtäviä Erätauko-dialogeja. Dialogien avulla pyrimme nostamaan esille epäkohtia, joihin kunnan olisi hyvä kiinnittää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa tehdessä erityistä huomiota. Sitran kehittämä Erätauko-menetelmä tuo keskustelut kansalaisten ulottuville, jossa jokaisen osallistujan on mahdollisuus tuoda esille mielipiteensä tasavertaisena muiden keskustelijoiden kanssa kulloinkin keskusteltavasta aiheesta. Näin jokainen keskustelija muuttaa maailmaa omalta osaltaan ymmärtäväisemmäksi lisäämällä tietoisuutta omista erityisistä syistään tehdä asiat tietyllä tavalla.

Harjoitteluni on pian puolivälissä ja ymmärrykseni kunnassa tehtävästä työstä on laajentunut sanoin kuvaamattoman paljon. Tiimin keskustelussa ja palavereissa vilisee yhä päivittäin sanoja, jotka eivät heti avaudu, mutta jokaisella työpaikalla on se oma slangi, jonka sisäistämiseen menee oma aikansa. Osbu oli näistä sanoista erikoisin. Monille tuusulalaisille sana on varmasti tuttu jo edellisiltä vuosilta, mutta itselleni osallistuva budjetointi oli uusi asia. Osbuun olen nyt tutustunut ja huomannut, kuinka omakseen tuusulalaiset ovat sen ottaneet. Ehdotuksia yhteisen rahan käyttämisestä tuli valtaisa määrä, joten osallisuustiimi on nimensä ansainnut.  

Olen lähes sanaton kaikesta siitä työstä, mitä kunta tekee! On neuvostoja, lautakuntia ja tiimejä, jotka kaikki tekevät työtä sen eteen, että Tuusula olisi hyvä paikka asua ja elää. Osallisuustiimi tuo elintärkeän palasen lisäämällä asukkaiden mahdollisuutta osallisuuteen niin, että jokainen asukas kokisi Tuusulan omakseen, itsensä näköiseksi kunnaksi, jossa kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ja olla juuri sellainen kuin on.

PikkujoulukuvaOsa 2

Osallisuustiimin harjoittelija                                                                                                                                        

Rita Katona