Blogi

30. tammikuuta 2018 16.00

Kehittämisverkostot jo täydessä vauhdissa

Tuusulassa käynnistyi kesäkuussa 2017 valtuustokauden myötä uusien alueellisten kehittämisverkostojen toiminta. Verkostoja perustettiin 5: Hyrylään, Jokelaan, Kellokoskelle, Lahelaan ja Riihikallioon. Verkostojen tavoitteena on lisätä lähidemokratiaa sekä tukea asukaslähtöistä toimintaa. Verkostoihin toivotaan mukaan niin asukkaat, yhdistykset, yritykset kuin muutkin toimijat rakentamaan yhdessä uutta Tuusulaa. 

Verkostoissa ja verkostojen kanssa yhteistyössä voidaan toteuttaa erilaisia talkoita, tapahtumia, tempauksia, projekteja ja kehittämishankkeita. Verkostojen ensimmäiset ideointitilaisuudet pidettiin kesäkuussa, mutta varsinainen toiminta on käynnistynyt syksyn mittaan.

Syyskuussa toteutettiin kehittämisverkostojen voimin Tuusulan istutusilta, jossa asukkaat yhteistyössä puistoyksikön työntekijöiden kanssa istuttivat syyskasveja istutuslaatikoihin Hyrylään, Jokelaan, Kellokoskelle ja Riihikallioon.

Istutusilta Heidi Hagman

Syksyn aikana pidettiin erilaisia ideointi-iltoja, kokouksia ja suunnittelutilaisuuksia, joissa sekä kerättiin asukkaiden ideoita että mietittiin ideoiden konkreettista toteuttamista. Ideoita on syntynyt paljon ja joitakin on saatu toteutukseen jo vuoden 2017 aikana. Lisäksi paljon ideoita on odottamassa kevättä 2018, jolloin tiedossa on mm. erilaisia vihertalkoita ympäri kuntaan.

Alueellisten projektien ja tapahtumien lisäksi kehittämisverkostot ovat olleet mukana Tuusulan kehittämisessä laajemmin. Verkostot ovat olleet mukana pohtimassa ratkaisuja mm. Tuusulan pyöräilyn edistämiseen, Tuusulanjärven ja -joen virkistyskäyttöön, viheraluiden kehittämiseen ja kunnan osallisuussivustoon.

Kuva verkosto tussitaikurit

Hyrylässä on ollut intoa kehittää mm. Tuuliviirinpuistoa ja Jokipuistoa ja edistää torin alueen elämää ja tapahtumia.Torin alueelle ollaan hankkimassa perinteinen leikkimökki ja vanhanajan puisia leluja, joilla lapset pääsevät leikkimään tulevaisuudessa. Alkuvuodesta 2017 perustettu Meidän kaikkien Hyrylä -yhdistys eli Hyke on toteuttanut aktiivisesti pitkin vuotta tapahtumia Hyrylän torille, viimeisimpänä hienon Hyrylän joulunavaustapahtuman yhteistyössä kunnan, seurakunnan ja eri tahojen kanssa. Hyrylässä ollaan mietitty lasten ja nuorten lisäksi  ikäihmisten osallisuutta. Kiitos aktiivisten vapaaehtoisten käynnistyi Kalliopohjantiellä ikäihmisten viikoittainen Kortteliolohuone tammikuussa 2018. Ensimmäiseen tilaisuuteen osallistui yli 50 henkeä, joten tarvetta Kortteliolohuoneelle on selvästi.

Jokelan verkoston idea-illassa 12.10. päätettiin toteuttaa uudet näyttävät jouluvalot yhteistyössä kunnan puisto-osaston kanssa. Valojen sijainnista äänestettiin verkoston Facebook-ryhmässä ja uudet valot saatiin paikoilleen 23.11. Jokelan lampien vieressa sijaitseviin puihin. Tänä vuonna Jokelaan ollaan toteuttamassa laavua yhteistyössä Jokelan kisan kanssa ja suunnitteilla on erilaisia talkoita mm. siivoustalkoot ja istutustalkoot sekä Jokelan yhteinen ravintolapäivä.

Kellokoskella on haluttu keskittyä erityisesti tapahtumiin. Lisäksi verkoston toiminnassa painottuu kiertotalous, tilojen löytäminen yhteiseen tekemiseen sekä sairaala-alueen tulevaisuuden pohtiminen. Ensimmäinen Kellokosken verkoston oma tapahtuma on suunnitteilla laskiaiseksi.

Lahelassa halutaan parantaa erityisesti lähiympäristöä, viheralueiden hoitoa ja alueen turvallisuutta. Lisäksi Lahelan verkostossa on intoa tapahtumien järjestämiseen ja 3.12. vietettiin ensimmäistä Lahelan joulutapahtumaa Lahelan K-marketin ympäristössä. Tapahtuma oli huonosta säästä huolimatta suuri menestys ja joulutapahtumasta suunnitellaankin jo monivuotista. Kesällä 2018 Lahelan verkoston tarkoitus on toteuttaa leppoisa urheiluhenkinen pikniktapahtuma Toukkapuistoon. 

Riihikallion verkosto on erityisen kiinnostunut kehittämään Kotkanpuistoa, josta halutaan tehdä alueen asukkaiden yhteisöllinen kohtaamispaikka. Puistossa on järjestetty omatoimitalkoita ja ensi keväälle suunnitellaan yhteisöviljelyn aloittamista. Ideoida puiston kehittämiseen on kysytty niin koulussa kuin Riihikallion verkoston työpajoissa.

Aivan kaikkia verkostojen toiminta ei ole vielä tavoittanut ja työtä onkin tehtävä, jotta mahdollisimman monet asukkaat lähtisivät mukaan verkostojen toimintaan - joko ideoimaan, toteuttamaan tai nauttimaan verkostojen työn tuloksista. Vuosi 2018 tuo tullessaan myös sähköisiä työkaluja verkostojen työhön, ja niiden avulla pystytään paremmin mahdollistamaan asukkaiden osallistuminen myös kotoa käsin tai etänä.

Teksti: Kaisa Kutilainen

Kuvat: Tussitaikurit ja Heidi Hagman

TUNNISTEET: Kehittämisverkostot