Uniikki paletti – Tuusulan museoblogi

Logo Tuusulanmuseo

Tuusulan museo nostaa blogissaan esille ajankohtaisia asioita ja tarjoaa kurkistuksia museon arkeen. Blogissa julkaistaan myös muualla julkaistuja artikkeleita.

 

28. kesäkuuta 2021 10.00

Matkusta museoon – palaa juurille

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot aloittivat ylikunnallisen museoyhteistyön tiivistämisen markkinointiviestinnällisellä kulttuurimatkailun kehittämisprojektilla. Projektin tuotos, Elävät juuret -elämysopas julkaistiin digitaalisesti 1.6. osoitteessa www.elavatjuuret.fi 

Projektin keskeisiksi teemoiksi nousi kestävyys, luontoyhteys ja rauhoittuminen tärkeiden asioiden ja yhdessäolon äärelle. Ajattomia teemoja, mutta silti hyvin ajankohtaisia juuri tällä hetkellä. Alueen museot tarjoavat erilaisia elämyksiä näiden teemojen parissa monellakin eri tapaa. Sisältöjä löytyi valtavasti, joten ne annosteltiin kolmeen helposti omaksuttavaan kokonaisuuteen: Kulttuurireittiin, Kokemusreittiin ja Puuhareittiin.  

Kulttuurireitillä on mahdollisuus tutustua teemoihin perinteisempien museokokemusten, kuten näyttelyiden, opastusten ja taiteilijakotivierailuiden avulla. Kokemusreitillä taas on nostettu esiin mielenkiintoisia teemaopastuksia, draamaopastuksia, taiteilijakotien luontoympäristöjä, ilmiöitä ja aistikokemuksia. Puuhareitin elämykset on koostettu erityisesti lapset silmällä pitäen, museoista löytyy myös monenlaista kiinnostavaa tekemistä ja kokemista lapsille! Jokaiselta reitiltä löytyy myös alueen kiinnostavimpien ravintoloiden tarjontaa teeman ympäriltä. 

Tänä kesänä pandemia rajoittaa vielä ulkomaanmatkailua ja katseet suunnataan kotimaahan. Monien isojen tapahtumien ja festivaalien toteutuminen on vielä myös epävarmaa. Museot ja muut kulttuurikäyntikohteet ovat kuitenkin auki ja tarjoavat terveysturvallisia ja vaikuttavia kulttuurikokemuksia kaikille. Me täällä Tuusulanjärven lähiseudulla olemme poikkeuksellisen onnekkaita, sillä meillä on Suomen mittakaavalla ainutlaatuinen keskittymä museoita ja taitelijakoteja täynnä kulttuurihistoriaa, nykytaidetta ja elävää kulttuuria. Tuusulanjärven maisemia ihaillessa ei aina uskoisi, että olemme kivenheiton päästä Helsinki-Vantaan lentokentältä. Kahdenkymmenen minuutin junamatkan päässä pääkaupungin sykkeestä tunnelma on muuttunut täysin – ajattomaksi ja rauhalliseksi. Maisemia katsellessa todella ymmärtää, miksi kultakauden suuret taiteilijat ovat valinneet Tuusulanjärven asuinpaikakseen. Kaikista hienointa on kuitenkin se, kuinka alueella luodaan jatkuvasti myös uutta ja elävää kulttuuria, vanhaa kunnioittaen. Olemme siis todellakin kulttuurin ja luonnon Elävillä juurilla! 

Haastankin kaikki lähialueen asukkaat matkalle lähimuseoon! Tiedätkö, kuinka upeat näyttelyt Aholassa, Halosenniemessä, Ainolassa, Sinkassa ja Järvenpään taidemuseossa on meneillään? Oletko tutustunut jo Purkutaideilmiöön? Koska viimeksi nautit Lottamuseon upeasta miljööstä ja herkuttelit nostalgisessa Lottakanttiinissa? Tiesitkö, että Suvirantaan, Eero ja Saimi Järnefeltin ateljeekotiin ja edelleen asutettuun taloon pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella? Tänä kesänä jos koskaan on aika matkustaa lähelle – ja palata juurille.  

Hae inspiraatiota museomatkalle osoitteesta www.elavatjuuret.fi

Maria Kuusela
Projektikoordinaattori
Elävät juuret-kulttuurimatkailuhanke

Näytä kuva


Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti