Uniikki paletti – Tuusulan museoblogi

Logo Tuusulanmuseo

Tuusulan museo nostaa blogissaan esille ajankohtaisia asioita ja tarjoaa kurkistuksia museon arkeen. Blogissa julkaistaan myös muualla julkaistuja artikkeleita.

 

28. syyskuuta 2021 9.00

Historiaa ja nuorten taidetta ympäristössämme

Muutaman viime vuoden aikana olemme saaneet Tuusulan museon kuvamateriaalia esille eri puolille kuntaa. Museokokoelman kuviin voi törmätä Urheilukeskukseen sekä Jokelan ja Kellokosken uimarannoilla. Puustellinmetsän roskiksissa ja Anttilanrannassa on myös esitelty Tuusulan historiaa valokuvin. Syksyn mittaan vanhoja valokuvia ja pieniä historiajuttuja tulee myös Tuusulanväylän bussipysäkeille Hyrylästä Riihikallioon. Hyökkälän alueella taas esitellään tuusulalaislasten ja nuorten taidetta sähkökaapeissa.

– On hienoa, että saamme muuttuvassa ja kasvavassa kunnassa tuotua historiaa jokapäiväiseen ympäristöömme. Tiedän, että esimerkiksi uimakopit ovat toimineet myös ulkonäyttelyinä, jonne askeleet on kävelyretkillä varta vasten suunnattu. Se taas toteuttaa hyvin teemaamme "Kulttuuri liikuttaa", iloitsee intendentti Jaana Koskenranta Tuusulan museosta.

Projektien toteuttaminen vaatii monenlaista yhteistoimintaa. Kuvat ja niihin liittyvä historiatieto löytyvät Tuusulan museon valokuvakokoelmasta, mutta rakenteista ja maksamisesta vastaavat muut tahot. Esimerkiksi uimakopit on tehty osana uimarantojen kunnostusta ja osin ne ovat osallistuvan budjetoinnin hankkeita.

Syksyllä valmistuvassa bussikatosten historianäyttelyissä siistitään vanhoja huonokuntoisia bussikatoksia ja annetaan näin niille muutama vuosi lisäaikaa, sillä linja-autokatosten uusiminen edistyy kustannussyistä hitaasti. Idea pienistä historianäyttelyistä tuli sivistyksen viime kauden apulaispormestari Jussi Saloselta, ja ensimmäinen koevedos tehtiin Paijalan koululle ja pystytettiin talkootyönä. Osa hankkeen rahoituksesta saadaan Elyltä, osa Kulttuuria kaikille -rahastosta.

Lasten ja nuorten taidetta sähkökaappeihin

Kirkkotien varrella voi bongata värikkäitä sähkökaappeja ja yhden isomman muuntamon. Teoksia niihin ovat tehneet Hyökkälän koulun ja Tuusulan kuvataidekoulun oppilaat sekä Väinölän päiväkodin, Päiväkoti Sympaatin ja Steinerpäiväkoti Pohjantähden lapset.

– Aiheena teoksissa on Mun Tuusula eli lapsille tärkeät paikat ja asiat kotiseudulla. Saimme kaikkiaan 168 teosta, josta esillä on noin 50, kertoo kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen.
Sähkökaappitaide toteutettiin yhteistyössä Caruna Oy:n kanssa ja osa rajoituksesta tuli Kulttuuria kaikille -rahastosta, jonka tarkoitus on tuottaa kulttuuria, joka ilahdutta monia.

Teksti Tuusulan museon intendentti Jaana Koskenranta

Artikkeli on julkaistu Elämää Tuusulassa -asukaslehdessä 2021/04.

Tuusulanväylällä Hyrylän ja Riihikallion välillä bussipysäkeissä esitellään lähialueen ja liikenteen historiaa. Kuva Tarja Kärkkäinen

Näytä kuva


Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti