Uniikki paletti – Tuusulan museoblogi

Logo Tuusulanmuseo

Tuusulan museo nostaa blogissaan esille ajankohtaisia asioita ja tarjoaa kurkistuksia museon arkeen. Blogissa julkaistaan myös muualla julkaistuja artikkeleita.

 

8. lokakuuta 2021 12.10

Italialaista taidetta Erkkolssa

Sisilialaisen Giuseppe Colombon herkkiä ja yksityiskohdissaan pikkutarkkoja piirustuksia voi nähdä lokakuun ajan Taiteilijakoti Erkkolan näyttelyssä "Hauras aika, väkevä aika". Colombon teoksia on aiemmin ollut Erkkolassa vuonna 2017 Confinus-ryhmän näyttelyssä. Hän on löytänyt tiensä Suomeen taidegraafikko Kuutti Lavosen kautta.

Kuutti Lavonen (s. 1960) ja Giuseppe Colombo (s. 1971) tutustuivat vuonna 2013 suomalaisille kuvataiteilijoille suunnatulla Viaggio in Sicilia -kiertoretkellä Italiassa. Seuraavana kesänä Lavonen osallistui kutsunäyttelyyn tunnelmallisessa vanhassa normannipalatsissa sijaitsevassa galleriassa Modicassa Sisiliassa. Kuutti Lavosen kiinnostus Italiaan alkoi jo varhain. Jo vuosina 1970-luvun lopulla hän asui Urbinossa ja opiskeli paikallisessa graafisen alan oppilaitoksessa sekä työsti grafiikkaa lähipajoissa. Renessanssimaalari Rafael oli syntyjään urbinolainen ja hänen synnyinkotinsa on siellä edelleen museona. Urbinossa taidegrafiikka on ollut perinteinen käsityöammatti. Myös Giuseppe Colombo opiskeli Urbinossa taidegrafiikkaa 1990-luvulla.

Modicassa Sisiliassa vuonna 1971 syntynyt Giuseppe Colombo opiskeli taidetta Comison taideinstituutissa, l'Istituto d'Arte di Urbinossa sekä l'Accademia di Belle Arti di Romassa. Opintojen jälkeen hän palasi Modicaan, jonne perusti työhuoneensa. Sisiliassa hän tutustui perinteikkään taideryhmän Gruppo di Sciclin jäseniin. Taiteilijaryhmä on merkinnyt Colombolle perustavanlaatuista tukea ja vanhemmat mestarit ovat olleet tärkeitä innoittajia ja opastajia taiteilijan työssä.

Colombo on lapsesta asti ollut kiinnostunut taiteesta ja tauluista, ja hän yritti lapsena kopioida Picasson ja Francisco Da Goyan aiheita kotiseinällä olleiden julisteiden pohjalta. Opiskeluaikana hän maalasi ja piirsi vähemmän, mutta kävi ahkerasti näyttelyistä. Vasta Paul Cézannen taiteeseen tutustuminen ja taidemaalari Nato Frascan (s. 1931) vaikutus saivat Colombon vakuuttumaan omasta polustaan taiteilijana.

Colombo on hienostunut taidemaalari ja piirtäjänä virtuoosimainen. Aiheina on maisemia, puita ja puutarhoja sekä henkilöhahmoja. Usein hän kuvaa taidehistoriallisia henkilöhahmoja saaden innoitetta tutuistakin maalauksista. Näitä teoksia on nähtävillä nyt lokakuussa Helsingissä Galleria Duetossa, jossa Colombolla ja Lavosella on yhteisnäyttely. Colombo maalaa etupäässä maalauksia ja tekee nykyään paljon piirustuksia, joita värittää pastelliväreillä. Galleria Duetossa on esillä teoksia, joiden aihepiirit ovat historiallisia, esimerkiksi barokin ajan muotokuvia. Vermeer van Delftin maalauksen Rakkauskirjettä lukeva tyttö on herkkä työ kehystettynä kultakehyksin.

Erkkolassa Colombolta nähdään neljän lyijykynäpiirroksen sarja Luonnoksia Ristiinnaulituista. Korona-aika on innoittanut taiteilijan kuvaamaan ristiinnaulitun krusifikseja sisilialaisista kirkoista. Pikkutarkka lyijykynäpiirtäminen on taidokasta, ja taiteilija kertoo työn kestäneen melkein viikon kunkin piirroksen kohdalla. Meditatiivinen hartaus samoin kuin kärsimyksen pohdiskelu välittyvät teoksista. Koronapandemian luoma sairauden ja kuoleman uhka yhdistettynä eristäytymiseen läheisistä ihmisistä ja tutusta elämänpiiristä on koskettanut kaikkia.

Giuseppe Colombo, Studio di crocifissione 1, 2021

Giuseppe Colombo, Studio di crocifissione, 2021

Erkkolan näyttelyn suomalais-liettualainen taiteilijaryhmä on kutsuttu Sisiliaan pitämään näyttelyä Fondazione Teatro Garibaldin galleriaan Ex Convento del Carmineen huhtikuussa 2022. Galleria sijaitsee vanhassa luostarissa Piazza Giacomo Matteottin reunalla Modicassa. Taiteilijaryhmää yhdistää työskentely litografiatöiden osalta Helsingin Kivipainossa. Giuseppe Colombo on työskennellyt myös Helsingin Kivipainossa aina Suomen matkojensa yhteydessä. Tälläkin matkalla valmistuu litografia bon á tirer eli painovaiheeseen hänen viikon kestävän oleskelunsa aikana.

Teksti näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määttä, Tuusulan museo

Giuseppe Colombon Agnus Dei -aiheinen lyijykynä- ja pastellityö on tehty espanjalaisen barokkimaalari Francisco de Zurbaranin maalauksen aiheesta vuonna 2019.

Näytä kuva


Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti