Uniikki paletti – Tuusulan museoblogi

Logo Tuusulanmuseo

Tuusulan museo nostaa blogissaan esille ajankohtaisia asioita ja tarjoaa kurkistuksia museon arkeen. Blogissa julkaistaan myös muualla julkaistuja artikkeleita.

 

24. toukokuuta 2022 13.05

Martta Wendelin – sodan varjossa

”Muuten meillä on ihanaa täällä maalla. On kunnostettu sukset ja hankittu potkukelkat ja lumilapiot (…). Aivan rupeaa lapsettamaan vanhoilla päivillä.” 
Martta Wendelinin kirje ystävälle vuoden 1939 alussa.

Kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelin (1893–1986) eli läpi usean sodan I maailmansodasta ja sisällissodasta II maailmansotaan asti. Poikkeustila vaikutti eri tavoin Wendelinin elämään: ulkomaanmatkat peruuntuivat, ruokapulasta ja sodan laajenemisen pelosta tuli osa arkea. Sota tuli lähelle vasta talvi- ja jatkosodan aikana.

Martta Wendelin, Suopelto, öljy n. 1940. Kuva Museokuva

Martta Wendelin, Suopelto, öljy n. 1940. Kuva Museokuva

Martta Wendelin muutti Tuusulaan sopivasti juuri talvisodan aattona, syksyllä 1937. Hän oli aina asunut etupäässä kaupungeissa: Kotkassa, Helsingissä, Porvoossa ja taas Helsingissä. Maaseutu oli tullut tutuksi pitkien kesälomavierailujen ja maalausmatkojen aikana. Kesän 1937 Martta Wendelin vietti eksoottisissa maisemissa Petsamossa Jäämeren lähellä tutustuen kolttasaamelaisiin.

Lottaopistoon täysihoitolaiseksi

Martta Wendelin saapui ensi kerran Tuusulaan syksyllä 1937 asumaan Syvärannan täysihoitolaan Rantatien varrelle. Lääkäri oli kehottanut keuhkoputkentulehduksista kärsinyttä taiteilijaa jättämään Helsingin raa´an ja merellisen ilmanalan. Aika kului Tuusulassa kuvitustyötä tehden, ulkoillen ja tutustuen paikallisiin ihmisiin. Lopulta keväällä 1938 ratkesi, että hän muuttaisi paikkakunnalle.

Nykyisen Lottamuseon vaaleansininen rakennus muistuttaa paljon alkuperäistä 1870-luvun alussa valmistunutta tornillista puuhuvilaa Rantatiellä. Vuodesta 1923 siellä toimi Onni V. Tuiskun lepokotisäätiö. Huvila myytiin Lotta-Svärd-säätiölle, joka aloitti siellä Lotta-opiston ja oman täysihoitolan remontin jälkeen 7.6.1937. Martta Wendelin oli täysihoitolan ensimmäisiä vieraita syksyllä 1937.

Wendelinin aikana Syvärannassa oli paljon lottatoimintaa. Marraskuussa oli muonituskursseja, joiden aikana talossa sai asua muutamia täysihoitolaisia. Maanpuolustushenki oli jo korkealla, vaikka Wendelin itse ei ole aiheesta maininnut. Täysihoitolassa hän saattoi tehdä omaa työtään, kun ei tarvinnut välittää taloustöistä.

Kevättalvella Martta Wendelin maalasi muotokuvan 8-vuotiaasta Kirstistä, joka oli hiihtolomalla äitinsä ja veljensä kanssa. Kirstin äiti Maija Tavaststjerna oli taidemaalari Pekka Halosen lesken Maijan serkku. Viimeistään keväällä Wendelin tutustui Maija Haloseen. Tämä tarjosi vuokralle vanhimman tyttärensä Annin ja tämän miehen Paavo Paloheimon omistaman Suopellon huvilan.

Martta Wendelin ja Flori-koira Suopellossa. Kuva Tuusulan museon kuva-arkisto

Martta Wendelin ja Flori-koira Suopellossa. Kuva Tuusulan museon kuva-arkisto

Suopelto

Keväällä 1938 Martta Wendelin muutti asumaan äitinsä kanssa tunnelmalliseen huvilaan, jota ympäröi villiintynyt puutarha. Huonekalut ja muut tavarat tulivat muuttokuormassa sukulaisten luota Myllykoskelta Kymenlaaksosta. Väliaikaisesta oleskelusta Tuusulassa tuli pysyvää, kun sota syttyi marraskuun lopulla 1939. Mikä olisi ollut turvallisempaa kuin asua maalla, kun Helsinkiä pommitettiin talvisodan alussa. Maalla saattoi viljellä kasviksia ja juureksia, mikä olikin pian tarpeen. Sodan loppuvaiheessa, elokuussa 1943 Martan luokse tuli saamelaistyttö Helena, tuttu Lapin matkalta. 13-vuotias Helena tuli auttamaa kotitöissä ja jäi kasvatiksi perheeseen.

Täällä jossain -näyttely

Taiteilijakoti Erkkolan kesänäyttelyssä "Täällä jossain – Martta Wendelinin elämää ja taidetta sotien aikaan" kerrotaan Wendelinin kokemista sodista alkaen I maailmansodasta talvi- ja jatkosotaan. Vasta Tuusulan aikana sota tuli lähelle, kun etelätaivaalla nähtiin Helsingin pommitusten loimotukset. Hiljalleen sota tuli Wendelinin taiteeseen. Kotilieden elokuun 1940 kannessa sotilasasuinen mies on mukana heinätöissä leppoisissa kahvinjuontitunnelmissa. Kotilieden kansissa nähdään myös nuoria naisia suorittamassa sodan ajan työvelvollisuutta maatöissä.

Näyttelyyn liittyy kaksi lyhyttä dokumenttia, jotka on kuvattu 2021–22. Ensimmäisen aiheena on Martta Wendelinin elämää taideopiskelijana Helsingissä I maailmansodan ja sisällissodan aikaan. Toinen video liittyy Martta Wendelinin elämään Suopellossa ja Tuusulassa sodan aikaan. Marttaa esittää Marika Sampio-Utriainen ja kuvaajana on Lassi Kivikangas. Mukana on myös Martan Merimieslähetysseuralta saama saksanpaimenkoira, Flori, jota esittää Doris. Ensimmäinen dokumentti julkaistaan näyttelyn avajaispäivänä 7.6. Tuusulan museon Youtube -kanavalla ja toinen osa myöhemmin kesällä.

Martta Wendelinin roolissa Marika Sampio-Utriainen kuvauksissa Tuusulanjärven jäällä 2022.

Martta Wendelinin roolissa Marika Sampio-Utriainen kuvauksissa Tuusulanjärven jäällä 2022.

Täällä jossain – Martta Wendelinin elämää ja taidetta sotien aikaan
7.6.–11.9.2022

Taiteilijakoti Erkkola
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi

Teksti Tuusulan taidemuseon näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määttä

 

 

Näytä kuva


Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti