Asukaslehden sisällöt vuodelta 2023

Vuonna 2023 ilmestyneet lehden sisällöt löytyvät alta julkaisuajankohdan mukaan niin, että tuoreimmat sisällöt ovat ylimpänä.

Julkaisu 29.3.2022

Uusi museo virtuaaliseen maailmaan

Teksti: Ulla Kinnunen

XR museo

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot saivat miljoonan euron avustuksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä virtuaalisen museokeskuksen rakentamiseen. Kaksivuotisessa hankkeessa perustetaan ja luodaan kaikille avoin ja ilmainen digitaalinen museo. Se laajentaa alueen museoiden saavutettavuutta jo aukioloaikojensa puolesta, sillä museo on auki ympäri vuorokauden ja saavutettavissa omalta tietokoneelta mistä päin maailmaa tahansa.

Museokeskus yhdistää saavutettavaan muotoon Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueen museoiden monipuoliset ja kansainvälisestikin merkittävät sisällöt. Se toteutetaan virtuaaliympäristöön, joka on käytettävissä VR-laseilla tai tietokonenäytöltä. Museokävijät voivat käyttää museoaineistoja ja sisältöjä
uudella tavalla. Virtuaalimuseossa voi seikkailla yhdessä tuttujen kanssa tai lyöttäytyä yhteen uuden tuttavuuden kanssa. Siellä on mahdollista keskustella ja kokea uutta muiden museossa vierailevien kanssa.

– Virtuaalimuseossa voit lähteä aikamatkalle Tuusulanjärven taiteilijayhteisön juhliin tai ideoida uutta tapahtumaa yhdessä ystävien kanssa. Tavoitteena on, että virtuaalimuseossa voidaan järjestää myös erilaisia tapahtumia, kertoo museonjohtaja Saija Ylitalo Lottamuseolta.

Alueen museoiden välillä on hyvä ja vireä yhteistyö, mutta hanke avaa mahdollisuuksia uudenlaiselle yhteistyölle. Virtuaaliympäristö antaa museovieraille mahdollisuuden osallistua ja keskustella aktiivisesti virtuaalimuseon sisällöstä ja tapahtumista.

– Olemme iloisia, kun pääsemme tekemään yhdessä tätä uutta museohanketta. Lähdemme viemään fyysisessä museossa tapahtuvaa ihmisten välistä vuorovaikutusta virtuaaliseen maailmaan, toteaa haastavassa työssä mukana oleva museonjohtaja Julia Donner Ainolasta.

– Meitä innostaa se, että pystymme avaamaan käytettäväksi sisältöjä ja kokoelmia, jotka eivät nyt ole nähtävillä museoissa, lisää Järvenpään museopalveluiden päällikkö Jaana Tamminen.

Visuaalisesti korkeatasoinen virtuaalimuseo on enemmän kuin verkkosivusto. Se on vierailukohde, jossa pääsee tapaamaan ja keskustelemaan vaikka Aasiassa asuvan sukulaisen tai ystävän kanssa. Museokeskus antaa mahdollisuuden esimerkiksi yhteiseen näyttelykokemukseen.

Hankkeeseen on palkattu kolme työntekijää, jotka aloittavat työnsä huhtikuun alussa. Hankepäällikkönä aloittaa Ale Torkel, yhteisötuottajana Minna Vähäsalo ja sisällöntuottajana Minna Turtiainen. Alueen museoiden henkilökunta on aktiivisesti mukana hankkeessa.

Virtuaalista museokeskusta lähdetään tekemään yhdessä alueen asukkaiden kanssa, jotka pystyvät vaikuttamaan siihen, millainen siitä tulee. Rakennetta ja sisältöä luodaan ja pohditaan yhdessä osallistavissa työpajoissa ja testitilaisuuksissa. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös kuntien varhaiskasvatuksen ja opetuksen kanssa.

.....................................................................................................................................................

Matkalla kohti lapsiystävällisempää kuntaa

Teksti: Pia Visti-Korhonen
Kuva: Sari Tsokkinen

Tuusulan kunta hyväksyttiin joulukuussa 2022 mukaan yhdeksi 53 kunnasta, jotka pääsevät osana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallia tekemään lasten ja nuorten oikeuksien ja hyvinvoinnin kannalta oikeita ja pysyviä ratkaisuja arjen palveluissaan ja hallinnossaan.

Lapsiystävällinen kunta -malli, johon mukaan pääsystä iloitaan Tuusulassa laajasti, perustuu kansainväliseen esikuvaansa (Child Friendly City). UNICEF on toteuttanut mallia jo vuodesta 1996. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja auttaa kuntia edistämään erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksia. Se ottaa huomioon erityisesti yhdenvertaisuuden, lapsen edun, oikeuden elämään ja kehittymiseen sekä osallisuuden.

Lapset ulkona Sari Tsokkinen

Yhteinen matka kohti lapsiystävällisempää kuntaa

Lapsiystävällinen tie on kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville yhteinen – Tuusulassa tätä tietä on kuljettu jo monta vuotta yhdessä, mutta opittavaakin on.

– Tuusulassa lasten ja nuorten huomioon ottaminen on näkynyt vuosien varrella monissa erilaisissa hankkeissa. Nuorisovaltuuston perustamisen jälkeen teimme Koko kylä kasvattaa -projektia, ja sitä jatkettiin laatimalla lapsipoliittinen ohjelma ja perustamalla muun muassa lapsi- ja perheasiainneuvosto. Nyt alkavassa Lapsiystävällinen kunta
-toimintamallissa lasten ja nuorten oikeuksiin halutaan kiinnittää entistä enemmän huomiota, kertovat Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmässä mukana olevat Tuija Reinikainen ja Kari Kinnunen kasvatus- ja sivistyslautakunnasta.

– Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukemisessa ja paikallisten yhteisöjen aktivoimisessa on varmasti parantamisen varaa. Keskeistä on kehittyä päätöksenteossa ja palveluiden kehittämisessä: Miten osaisimme arvioida toimiemme vaikutuksia ja vaikuttavuutta lasten, nuorten ja perheiden kannalta mahdollisimman hyvin? Lapsiystävällinen kunta -työ antaa puhtia koko kunnan yhteisen ymmärryksen rakentamiselle. UNICEFin kautta pääsemme osaksi laajaa kuntien verkostoa, jossa voimme vaihtaa ajatuksia ja jakaa osaamista, kertoo sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo. Elo toimii myös toisena Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -työn koordinaattoreista.

Mukaan pääsy Lapsiystävällinen kunta -malliin takaa Tuusulalle tarvittavat opit valitun tien vahvistamiseksi. Oppien avulla etsitään pysyviä malleja kunnan rakenteisiin, mutta myös lisäoppeja siihen, miten lasten ja nuorten oikeudet voitaisiin ottaa huomioon entistä paremmin.

– Kunnan keskeinen tehtävä on tukea ja mahdollistaa asukkaidensa hyvinvointia. Tätä työtä mikään taho ei tee yksin Tuusulassa. Yhteistyö asukkaiden, työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kesken on avainasemassa aloittamassamme työssä, jatkaa Elo.

Tavoitteena jokaisen lapsen hyvä elämä

Lapsiystävällisessä kunnassa lasten ja nuorten oikeudet otetaan vahvasti huomioon. Jokaisen lapsen ja nuoren tulee tuntea, että hän on arvokas ja että hän saa tukea ja äänensä kuuluviin. Lapsiystävällisen kunnan tunnistaa myös siitä, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus elää turvassa, harrastaa ja tuntea, että heillä on kavereita ja turvallinen aikuinen lähellä. Lasten ja nuorten tulee voida elää hyvää elämää. Lähellä olevilla aikuisilla, tukiverkostoilla ja lasten ja nuorten palveluilla on merkittävä tehtävä mahdollistaa lasten ja nuorten oikeuksien ja tarpeiden toteutuminen.

Kunnan eri palveluissa panostetaan jo nyt lasten ja nuorten hyvinvointiin ja vaikuttamisen mahdollisuuksiin monin tavoin.

– Lasten ja nuorten palveluissa keskeistä on hyvinvoinnin, kasvun ja oppimisen mahdollistaminen niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin. Tavoitteena on hyvä elämä ja ilo. Iloitsen siitä, että yhdessä pystymme mahdollistamaan sen, että jokainen kasvaa täyteen mittaansa. Pystymme myös tukemaan jokaista löytämään omat vahvuutensa ja mahdollisuutensa vaikuttaa asioihin. Opimme yhdessä uutta ja edistämme kestävää elämäntapaa, kuvaa sivistysjohtaja Tiina Simons mietteitään.

Lasten osallistaminen alkaa jo varhaiskasvatuksessa. Päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimen varhaiskasvatuksen ryhmissä lapsia kuullaan ikätaso huomioiden, ja lasten toiveet otetaan huomioon sekä toimintaa suunniteltaessa että toteutettaessa. Kouluissa osallistaminen ja kuuleminen ovat vahvasti läsnä. Koulujen toimintamalleissa on monia rakenteita, joiden avulla oppilaat pääsevät vaikuttamaan koulupäiviensä sisältöön. Myös koulupäivien jälkeiset matalan kynnyksen harrastusmahdollisuudet on toteutettu Tuusulassa lapsia ja nuoria kuullen. Tuusula on mukana Harrastamisen Suomen mallissa.

Oppimisen taide vaatii toteutukseen myös vatsan täytettä ja tässä oivallinen esimerkki on ruokapalveluiden sekä kouluissa että päiväkodeissa aktiivisesti kehittämä ruokakasvatus ja ruokailon lisääminen. Tämä on tapahtunut Tuusulassa lapsia ja nuoria kuullen ja yhdessä aihetta monin tavoin pohtien.

Kulttuuripalveluiden yhteistyössä päiväkotien ja koulujen kanssa toteuttamat kulttuurikasvatussuunnitelmat tarjoavat lapsille ja nuorille osallistavaa kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta osana opetusta. Suunnitelmat takaavat lapsille ja nuorille oikeuden omaan tilaan ja yhteisöön sekä laadukkaaseen lastenkulttuuriin. Tuusulan koko perheen tapahtumissa kuunnellaankin herkällä korvalla lasten ja nuorten toiveita.

Alueellinen nuorisotyö tarjoaa nuorille mahdollisuuden yhteiseen ajanviettoon nuorisotiloissa ja tapahtumissa. Nuorisotyössä otetaan huomioon nuorten omat toiveet – tilojen ja tapahtumien sisällöt suunnitellaankin hyvin pitkälle niiden pohjalta. Nuoriso-ohjaajat ovat myös nuorten tavoitettavissa mieltä askarruttavissa asioissa ja tarjoavat nuorille turvallisia aikuiskontakteja. Nuorten aikuisten palvelut puolestaan tarjoavat matalalla kynnyksellä neuvontaa, ohjausta ja tukea tilanteisiin, joissa tuntuu, että kaipaa toisen apua päästäkseen eteenpäin.

Osallisuustyössä kehitetään aktiivisesti lasten ja nuorten osallistamisen mahdollistavia malleja ja kannustetaan palvelualueita hyödyntämään niitä työssään. Muun muassa Open Agenda -hankkeeseen liittyvät kokeilut etsivät keinoja kohdata niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät välttämättä osallistuisi muuten aktiivisesti kunnan toimintaan. Osallistuvassa budjetoinnissa eri ikäisillä asukkailla on mahdollisuus ideoida parempaa elämää Tuusulassa – monet vuosille 2023 ja 2024 ehdotetut ideat ovatkin lasten ja nuorten jättämiä. Toivotaan niille menestystä tulevassa kevään äänestyksessä!

Vapaa-aikapalveluissa tehdään laajaa yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa ja tarjotaan lapsille ja nuorille liikkumismahdollisuuksia. Esimerkiksi koulujen piha-alueilla sijaitsevat lähiliikuntapaikat on toteutettu yhteistyössä oppilaiden ja opettajien kanssa.

Kaavoituksessa otetaan huomioon lasten, nuorten ja perheiden tarpeet, ja uusille asuinalueille suunnitellaan eri ikäisille sopivia kokoontumis- ja liikkumispaikkoja. Tuusulassa panostetaan merkittävällä tavalla palveluverkon kuntoon: toimiviin tiloihin niin uudiskohteiden kuin olemassa olevien kohteiden osalta, ja hyvällä sisäilmatyöllä. Lapset, nuoret ja kuntalaiset ovat vaikuttamassa palveluverkon kehittämiseen.

Köydenvetoa Kari Kohvakka

Alkukoulutuksesta pohjatiedot mallin sisällöistä ja tulevista askelista

Yhteistyö UNICEFin kanssa käynnistyi helmikuun 2023 lopussa, jolloin Tuusulan koordinaatioryhmä perehdytettiin mallin sisältöihin alkukoulutuksessa. Koordinaatioryhmään kuuluu toimialueiden, nuorisovaltuuston ja luottamushenkilöiden edustajia. 

Koulutuksen pohjalta Tuusula tarttuu seuraavaksi nykytilan kuvaamiseen, joka toimii pohjana tulevalle toimintasuunnitelmalle. Suunnitelmassa Tuusula määrittelee keskeisimmät tavoitteensa ja askelmerkkinsä seuraavalle muutamalle vuodelle.

– Tuusulassa halutaan tarjota parhaat mahdolliset eväät lasten ja nuorten elämään. Lapsiystävällisyys tulee tarkoittamaan, että lapset ja nuoret otetaan huomioon kuntastrategiaa ja tavoitteita laadittaessa sekä päätöksiä tehtäessä kuntamme kaikilla toimialoilla jatkossa vielä nykyistäkin paremmin ja konkreettisemmin. Hienoa olla mukana kehittämässä keinoja ja menetelmiä tähän, iloitsevat Reinikainen ja Kinnunen.

.....................................................................................................................................................

Hyvinvointialueiden toiminta on käynnistynyt – vastuu tuusulalaisten hyvinvoinnista on yhteinen

Vuoden vaihteessa aloitti toimintansa Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, joka järjestää ja tuottaa tuusulalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluita ovat mm. terveysasemat, hammashoito, vanhusten palvelut, sosiaalityö, lastensuojelu ja vammaispalvelut.

Valtio on myöntänyt rahoituksen uuden hyvinvointikeskuksen rakentamiseksi Hyrylään, ja Keski-Uudenmaan sote -hyvinvointialue ja Tuusulan kunta ovat käynnistäneet keskuksen suunnittelun. Hyvinvointikeskuksen yhteyteen tulee täyden palvelun perhekeskus ja ikäihmisten ja erityisryhmien kokoontumistiloja.

Tuusulan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä monin tavoin. Esimerkkejä ovat liikuntapalvelut, kulttuuripalvelut, ikäihmisten matalan kynnyksen kohtaamispaikat ja vaikkapa katujen kunnossapito ja viherpalvelut.

Palveluiden saavutettavuus ja laatu ovat keskeisiä asioita ikäihmisille. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja alueen kunnat, Tuusula mukaan lukien, pyrkivät varmistamaan palveluiden saavutettavuuden ja laadun yhdessä.

Ikäihmisten määrä kasvaa voimakkaasti Tuusulassa tulevien vuosien aikana. Kunta satsaa ikäihmisten palveluiden kehittämiseen sekä kunnan pito- ja vetovoiman kasvattamiseen ikäihmisten näkökulmasta.

Kunnan palveluihin ikääntyville kuuluvat esimerkiksi:
• elokuussa 2022 käynnistynyt ikäihmisten asumisneuvonta
• Tuusulan keskustaan Hyrylään suunniteltava ikäystävällinen asuinympäristö
• kasvokkaista palvelua kolmessa kuntakeskuksessa tarjoava keskitetty asiakaspalvelu TuusInfo
• maaliskuussa 2023 käynnistynyt vapaaehtoistoiminnan koordinaatio
• ikäihmisten matalan kynnyksen kohtaamispaikat (Hyvän tuulen tuvat ja ikäihmisten olohuoneet)
• ikäihmisten lounasruokailu kouluissa
• Tuusulan museon ikäihmisille suuntaamat palvelut, kuten vierailut palvelutaloihin,
eläkeläisyhdistyksiin ja kerhoihin
• kirjastojen senioritapahtumat, digituki, laiteopastus, kotipalvelu, äänikirjapalvelu, tilat matalan kynnyksen tapaamisille sekä yhdistysten ja järjestöjen käyttöön
• kulttuuripalveluiden Meidän Festivaalien kanssa tuottama palvelutalokiertue ja tapahtumat
lokakuussa järjestettävällä valtakunnallisella Vanhustenviikolla
• kulttuurisen vanhustyön hanke, joka vie kulttuuritapahtumia palvelutaloihin ikäihmisten iloksi
• ikäihmisten liikuntaryhmät ja eri puolilla sijaitsevat liikuntapaikat (36 erilaista liikuntaryhmää ikäihmisille joka viikko)
• maksuton kuljetus vesijumppiin Jokelasta, Kellokoskelta ja Etelä-Tuusulan kylistä sekä maksuttomia tuolijumppia jokaisessa kuntakeskuksessa
• 70+ -uimahalliranneke
• maksuttomia tiloja ikäihmisiä liikuttavien yhdistysten käyttöön ja toiminta-avustuksia
eläkeläis- ja kansanterveysjärjestöille ja tuusulalaisten hyvinvointia edistäville toimijoille
• kunnan liikuntapalvelut käytettävissä tapahtumissa ja apuna liikkumiseen liittyvissä asioissa
• Tuusulan Opiston laaja valikoima ikäihmisille sopivia kursseja, kuten kieliä, tietotekniikkaa,
kuva- ja sanataiteita, ruokakursseja, monenlaisia kädentaitoja ja liikuntaa

Tule tapaamaan tyyöölisyyspalveluita

.....................................................................................................................................................

Yritysvierailujen antia

Tuusulan kunnan edustajilla on ollut ilo vierailla paikallisissa yrityksissä jo vuosien ajan. Vierailut pyörähtivät uudelleen käyntiin
keväällä 2022 pahimman korona-ajan hellitettyä. Kunnan edustajat ovat käyneet jo useissa eri alojen yrityksissä, kuten Jokelassa vaikuttavassa Kuivalihakundi Dried Buddy Oy:ssä ja Etelä-Tuusulassa sijaitsevassa Konditoria pH7 Oy:ssä.

Kuivalihakundin uudet
tilat Jokelassa