Prinsessa-monumentti

Spiraali. Kuva Kellokosken sairaalamuseon kokoelma

Prinsessa-teoksen spiraali. Kuva Kellokosken sairaalamuseon kokoelma

Prinsessa oli Kellokosken sairaalan tunnetuin asukas. Sairaalassa hän asui yli viisikymmentä vuotta. Prinsessan kuoleman jälkeen syntyi pikkuhiljaa toive, että hänen värikästä elämäänsä voitaisi muistaa monumentilla. Eikä vain Prinsessaa vaan myös kaikkia muita Kellokoskella eläneitä potilaita.

Pääset kohta tutkimaan Rauni Liukon suunnittelemaa ja valmistamaa muistomerkkiä. Teokseen kuuluu kivinen kukka, allas ja spiraali. Valitettavasti vesi ei tällä hetkellä virtaa teoksessa, joten saat kuvitella sen rauhoittavan ääneen ja liikkeen. Kukka on Liukon mukaan ihmisen, mutta etenkin potilaan symboli. Liukko totesi, että: ”Hoidon ja sairaaloiden tarkoituksena on saada ihminen kukoistamaan. Yritin tehdä kukasta mahdollisimman liljamaisen, ystävällisen kukan”.  

Ehkä kiehtovin osa monumenttia on sen spiraali. Myyttinen kuvio, joka kertoo elämän syntymästä. Kun tutkit spiraalia, voit löytää 70 kuvaa. Tarina etenee levistä, meduusoista, koralleista ja saniaisista ensimmäiseen kukkaseen, lintuihin, ensimmäisiin nisäkkäisiin, apinoihin ja delfiineihin. Joukossa on Prinsessalle rakas enkeli-hahmo, egyptiläinen koirajumala ja lohi. Vastavirtaan uivan lohen voi ajatella kuvaavan kaikkia ihmisiä, jotka uskaltavat olla omia itseään. Siten se voi olla suvaitsevaisuuden symboli. Spiraali liityy myös alitajuntaan. Mielen kerrokseen, joka unen kaltaisena voi pulpahtaa esille ja josta harhat saivat voimansa. Anna Svedholmin harhat muuttivat Prinsessaksi, joka toi lumoa kellokoskelaisten elämään.