Seulonnat vuonna 2018

Rintasyöpäseulonnat

Tuusulan kunta järjestää ilmaisen rintasyöpäseulontatutkimuksen kaikille 50 - 68 -vuotiaille tuusulalaisille naisille kahden vuoden välein. Rintasyöpäseulonta perustuu rintojen röntgenkuvaukseen eli mammografiatutkimukseen. Tuusulan mammografiaseulontatutkimukset toteutetaan Cityterveys Oy:n toimipisteessä osoitteessa SYNLAB Helsinki, Fredrikinkatu 48, Helsinki.

Vuonna 2018 tutkimuksiin kutsutaan vuosina 1950, -52, -54, -56, -58, -60, -62, -64, -66 ja -68 syntyneet naiset. Seulontaikäiset saavat kotiosoitteeseensa henkilökohtaisen kutsun ja tutkimusaikaehdotuksen. Varatun ajan voi vaihtaa verkossa osoitteessa https://ct.synlab.fi/palvelut/seulonnat/ (tarvitaan kutsukirjeen mukana tulevia käyttäjätunnusta ja salasanaa) tai soittamalla numeroon 010 326 3263.

Tulokset postitetaan kotiin kolmen viikon sisällä tutkimuksesta. Jos kuvista löytyy poikkeavaa, tutkittava kutsutaan erikseen järjestettäviin jatkotutkimuksiin. Jatkotutkimus voi olla lisäkuvaus, ultraäänitutkimus ja neulanäytteen otto.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, johon sairastuu n. joka yhdeksäs nainen. Piilevässä vaiheessa oleva rintakudoksen kasvain ei yleensä aiheuta oireita. Kun kasvain löydetään mammografian avulla varhaisessa vaiheessa, tauti on suurella osalla sairastuneista parannettavissa.

Lisätietoja seulonnasta mm. Syöpäjärjestöjen sivuilta ja Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Kohdunkaulun syövän seulonta 

Kunnan tarjoamaan ilmaiseen kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen kutsutaan 30 - 60 -vuotiaat tuusulalaiset naiset viiden vuoden välein. Kohdunkaulan syövän seulonta perustuu kohdunkaulan irtosolututkimukseen eli PAPA-kokeeseen.

Vuonna 2018 kutsuttavat ikäluokat ovat 1958, -63, -68, -73, -78, -83 ja -88 syntyneet. Kutsut postitetaan alkuvuoden aikana. Ehdotetun näytteenottoajan ja -paikan voi vaihtaa osoitteessa www.huslab.fi/ajanvaraus/papa tai puhelimitse 09 471 86800 ma-pe klo 7.30-15.30.

Seulontatutkimukset toteuttaa HUSLAB, jolla on 30 näytteenottotoimipistettä Uudenmaan alueella. Näytteenottopisteen saa valita vapaasti. Tuusulassa seulontanäytteitä otetaan Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken terveysasemien HUSLABien toimipisteissä.

HUSLABin näytteenottopisteet ja HUS papa-seulonta

Seulontavastaus ja mahdolliset jatkosuositukset postitetaan kotiin.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy vuosien aikana hyvin hitaasti. Syövän esiaste tunnistetaan solumuutoksista, jotka PAPA- tutkimuksella voidaan löytää lähes aina. Muutosten jatko-arviointi ja -hoito toteutetaan erikoissairaanhoidossa. PAPA - tutkimuksessa voi tulla esille myös lievempiä solumuutoksia, joiden vuoksi voidaan suositella tiheämpää PAPA seurantaa tai muita hoitotoimenpiteitä.

Seulontakutsuja ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto. Mikäli kuulut seulonnan kohderyhmään, etkä turvakiellon vuoksi ole saanut kutsua, ota yhteyttä tutkimuksen toteuttajan ajanvaraukseen.

Lisätietoja seulonnoista mm.