Seulonnat

Rintasyöpäseulonnat

Tuusulan kunta järjestää ilmaisen rintasyöpäseulontatutkimuksen kaikille 50 - 68 -vuotiaille tuusulalaisille naisille kahden vuoden välein. Rintasyöpäseulonta perustuu rintojen röntgenkuvaukseen eli mammografiatutkimukseen. Tuusulan mammografiaseulontatutkimukset toteutetaan Cityterveys Oy:n toimipisteessä osoitteessa SYNLAB Helsinki, Fredrikinkatu 48, Helsinki.

Vuonna 2018 tutkimuksiin kutsutaan vuosina 1950, -52, -54, -56, -58, -60, -62, -64, -66 ja -68 syntyneet naiset. Seulontaikäiset saavat kotiosoitteeseensa henkilökohtaisen kutsun ja tutkimusaikaehdotuksen. Varatun ajan voi vaihtaa verkossa osoitteessa https://ct.synlab.fi/palvelut/seulonnat/ (tarvitaan kutsukirjeen mukana tulevia käyttäjätunnusta ja salasanaa) tai soittamalla numeroon 010 326 3263.

Tulokset postitetaan kotiin kolmen viikon sisällä tutkimuksesta. Jos kuvista löytyy poikkeavaa, tutkittava kutsutaan erikseen järjestettäviin jatkotutkimuksiin. Jatkotutkimus voi olla lisäkuvaus, ultraäänitutkimus ja neulanäytteen otto.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, johon sairastuu n. joka yhdeksäs nainen. Piilevässä vaiheessa oleva rintakudoksen kasvain ei yleensä aiheuta oireita. Kun kasvain löydetään mammografian avulla varhaisessa vaiheessa, tauti on suurella osalla sairastuneista parannettavissa.

Lisätietoja seulonnasta mm. Syöpäjärjestöjen sivuilta ja Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Kohdunkaulun syövän seulonta 

Kohdunkaulansyövän seulontaohjelma uusiutui vuoden 2019 alussa. Kunnan tarjoamaan ilmaiseen kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen kutsutaan 25-65 –vuotiaat tuusulalaiset naiset viiden vuoden välein. Alle 30-vuotiailla seulonta perustuu Papa-testiin. 30-täyttäneillä ja sitä vanhemmilla naisilla seulonta perustuu ensisijaisesti papillomavirusta osoittavaan HPV-testiin.

Papilloomavirustartunta eli HPV-tartunta on kohdunkaulasyövän tärkein riskitekijä. HPV-testiin perustuva seulonta vähentää syövän ilmaantuvuutta eli uusien tautitapausten määrää merkittävästi enemmän kuin Papa-testiin perustuva seulonta. Alle 30-vuotiailla HPV-tartunnat ovat kuitenkin varsin yleisiä, mutta lähes aina itsestään paranevia. Siitä syystä seulottavalle aiheutuvan stressin ja turhien hoitokäyntien välttämiseksi alle 30-vuotiailla jatketaan Papa-seulontaa.

Kohdunkaulasyöpä kehittyy esiasteiden kautta. Näitä esiasteita voidaan todeta ja hoitaa, joten syövän kehittyminen voidaan useimmiten estää, kun seulontaan osallistutaan säännöllisesti.Syövän kehittyminen on yleensä hidas, vuosia kestävä tapahtuma, joten viiden vuoden seulontaväli on turvallinen. Muutosten jatko-arviointi ja -hoito toteutetaan erikoissairaanhoidossa.

Seulontatutkimukset toteuttaa HUSLAB, jolla on 30 näytteenottotoimipistettä Uudenmaan alueella. Näytteenottopisteen saa valita vapaasti. Tuusulassa seulontanäytteitä otetaan Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken terveysasemien HUSLABien toimipisteissä. HUSLABin näytteenottopisteet ja HUS papa-seulonta

Ehdotetun näytteenottoajan ja -paikan voi vaihtaa osoitteessa www.huslab.fi/ajanvaraus/papa tai puhelimitse 09 471 86800 ma-pe klo 7.30-15.30.

Seulontavastaus ja mahdolliset jatkosuositukset postitetaan kotiin.

Seulontakutsuja ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto. Mikäli kuulut seulonnan kohderyhmään, etkä turvakiellon vuoksi ole saanut kutsua, ota yhteyttä tutkimuksen toteuttajan ajanvaraukseen.

Lisätietoja seulonnoista mm.