A

Joukkotarkastukset vuonna 2017

Rintasyöpäseulonta perustuu rintojen röntgenkuvaukseen eli mammografiatutkimukseen

Tuusulan kunta järjestää ilmaisen rintasyöpäseulontatutkimuksen kaikille 50–68 -vuotiaille tuusulalaisille naisille kahden vuoden välein. Tuusulan seulonnat toteuttaa Cityterveys Oy ja kuvaukset tehdään Helsingissä, Kampin linja-autoaseman välittömässä läheisyydessä (os. Fredrikinkatu 48, katutaso, Helsinki).

Vuonna 2017 tutkimuksiin kutsutaan vuosina 1949, -51, -53, -55, -57, -59, -61, -63, -65 ja -67 syntyneet naiset. Seulontaikäisille lähetetään kotiin kutsukirje elo-syyskuun aikana. Tutkimukset ajoittuvat syys-lokakuulle. Valmiiksi varatun kuvausajan voi vaihtaa tai peruuttaa netissä www.cityterveys.fi/palvelut/seulonnat tai puhelimitse 010 326 3263, ma–pe klo 8–18. Yhteydenottoa varten tarvitaan kutsukirjeen mukana tulevia käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Tulokset postitetaan kotiin kolmen viikon sisällä tutkimuksesta. Jos kuvista löytyy poikkeavaa, tutkittava kutsutaan erikseen järjestettäviin jatkotutkimuksiin. Jatkotutkimus voi olla lisäkuvaus, ultraäänitutkimus ja neulanäytteen otto.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, johon sairastuu n. joka yhdeksäs nainen. Piilevässä vaiheessa oleva rintakudoksen kasvain ei yleensä aiheuta oireita. Kun kasvain löydetään mammografian avulla varhaisessa vaiheessa, tauti on suurella osalla sairastuneista parannettavissa.

 

Kohdunkaulan syövän seulonta perustuu kohdunkaulan irtosolututkimukseen eli PAPA -kokeeseen

Kunnan tarjoamaan ilmaiseen kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen kutsutaan 30–60 -vuotiaat tuusulalaiset naiset viiden vuoden välein.

Vuonna 2017 kutsuttavat ikäluokat ovat 1957, -62, -67, -72, -77, -82 ja -87 syntyneet.

Seulontatutkimukset toteuttaa HUSLAB, jolla on 30 näytteenottotoimipistettä Uudenmaan alueella. Näytteenottopisteen saa valita vapaasti. Tuusulassa seulontanäytteitä otetaan Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken terveysasemien HUSLABien toimipisteissä.

HUSLABin näytteenottopisteet

Kutsut postitetaan alkuvuoden aikana. Ehdotetun näytteenottoajan ja -paikan voi vaihtaa osoitteessa www.huslab.fi/ajanvaraus/papa tai puhelimitse 09 471 86800 ma–pe klo 7.30–15.30.

Seulontavastaus ja mahdolliset jatkosuositukset postitetaan kotiin.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy vuosien aikana hyvin hitaasti. Syövän esiaste tunnistetaan solumuutoksista, jotka PAPA- tutkimuksella voidaan löytää lähes aina. Muutosten jatko-arviointi ja -hoito toteutetaan erikoissairaanhoidossa. PAPA – tutkimuksessa voi tulla esille myös lievempiä solumuutoksia, joiden vuoksi voidaan suositella tiheämpää PAPA seurantaa tai muita hoitotoimenpiteitä.

Yleistä

Seulontakutsuja ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto. Mikäli kuulut seulonnan kohderyhmään, etkä turvakiellon vuoksi ole saanut kutsua, ota yhteyttä tutkimuksen toteuttajan ajanvaraukseen.

Lisätietoa syöpäseulonnoista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), seulonnat 
Suomen Syöpärekisteri, joukkotarkastukset
Kaikki syövästä, Syöpäjärjestöt
HUSLAB, papa-seulonta