Skidiviikko

Tuusulan Skidiviikkoa vietetään joka vuosi maaliskuussa viikolla 12.

Lasten oma kulttuuriviikko joka vuosi maaliskuussa

Tuusulassa vietetään Skidiviikot-lastenkulttuuriviikkoja kaksi kertaa vuodessa: maaliskuussa vietetään Skidiviikkoa ja marraskuussa Syysskidiä. Lastenkulttuuriviikkojen tarkoituksena on tuoda kiertävien ammattiteattereiden- ja muusikoiden esityksiä Tuusulaan -  lähelle lapsiperheitä, päiväkoteja ja kouluja.

Vuonna 2021 Skidiviikkoa vietettiin 22.−26.3. poikkeusoloissa verkossa. 

Kurkista oheisesta videosta mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin kiertävä teatteriesitys on pystytetty, valot suunnattu, johdot viritetty, äänet testattu ja videokamerat käynnissä esitystaltiointia varten?

Behind the Scenes: Nukketeatteri PikkuKulkuri: Leppäkerttu Pilkuton
15.3.2021 Tuusulan Skidiviikolla

Behind the Scenes
Mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin kiertävä teatteriesitys on pystytetty, valot suunnattu, johdot viritetty, äänet testattu ja videokamerat käynnissä esitystaltiointia varten?

Leppäkerttu Pilkuton

Tuotanto: Nukketeatteri PikkuKulkuri
Käsikirjoitus: Ilpo Mikkonen
Visuaalinen toteutus ja näyttelijä: Ilpo Mikkonen
Nuket ja lavastus: Ilpo Mikkonen
Ohjaus ja dramaturgia: Teija Paananen
Äänimaailma: Salla-Marja Hätinen

Verkkoesitys varhaiskasvatuksen lapsiryhmille Tuusulan Skidiviikolla 22.3.−26.3.2021. Skidiviikko on Tuusulan kulttuuripalvelujen tuottama jokavuotinen lastenkulttuuriviikko, joka tuo esittävää taidetta alakoulujen, varhaiskasvatuksen ja lapsiperheiden koettavaksi.

Verkkoesityksen video- ja äänituotanto: Herman Media
Skidiviikkojen vastaava tuottaja: Taiju Kiesilä, Tuusulan kulttuuripalvelut

Behind The Scenes -videon kuvaus: Lassi Kivikangas
Behind The Scenes -videon editointi: Lassi Kivikangas
Behind The Scenes -videon musiikki: https://www.purple-planet.com/​

Skidiviikon 2021 ohjelmistossa oli

Verkkokonsertti: Vahtikoira Veikko Taiteilijakoti Erkkolassa
Ke 24.3. klo 18:00, Tuusulan kulttuuripalveluiden YouTube-kanavalla

Kuinka parannetaan hikka ja mitä sanoo koira Chilessä tai Virossa? Seremoniamestarina tässä hulvattomassa esityksessä hääräilee vahtikoira Veikko ja laulujen sävelistä ja sanoista vastaavat Tuija Rantalainen ja Anja Erämaja. Rantalaisen uusin lastenlevy (Vahtikoira karkuteillä) oli ehdolla vuoden 2016 parhaaksi lastenlevyksi EMMA-gaalassa. Virtuaaliesityksessä lapset saavat laulaa ja leikkiä mukana. Esitys kuvataan Taiteilijakoti Erkkolasta.

Esiintyjät:
Tuija Rantalainen, laulu ja piano
Veini Nupponen (Vahtikoira Veikko), laulu ja saha


Esitys julkaistu 24.3.2021. Esityksen jälkeen järjestettiin taiteilijatapaaminen Teams-alustalla. Katso konsertti YouTubesta

 


Halosenniemen museon taideseikkailut verkossa

Osa1: Lastenrattaat puutarhassa

Halosenniemen puutarhuri Onerva ja hänen pitkäkorvaisnen apurinsa Nöpö kertovat tarinoita taidemaalari Pekka Halosesta ja hänen perheensä elämästä Halosenniemen ateljeekodissa. Etenkin Nöpön tarina Pekka Halosen nuoruusvuosien kolttosista laittaa pohtimaan eläinten tunteita.
Esitys kestää reilut 10 minuuttia ja sen lopussa esitellään myös tehtävä, jossa pienet taiteilijat saavat vapauttaa oman luovuutensa.
Tulosta teoskuva oman työsi pohjaksi

https://www.youtube.com/watch?v=II19PMs7z8w

Osa 3: Jäljet lumessa

Puutarhuri Onerva päättää kokeilla ulkona maalaamista taiteilija Pekka Halosen innoittamana. Maalausretken aikana lumesta löytyvät salaperäiset jäljet. Kuka kumma on liikuskellut Halosenniemellä? Salaperäinen muukalainen huolestuttaa erityisesti Nöpö-jänistä. Videon lopussa saamme myös askarteluvinkin tuttuun tapaan. Esitys kestää noin 13 minuuttia. 

https://www.youtube.com/watch?v=86FeEsHmpzk


Taidetekemistä ja työpajoja verkossa

Tuusulan kuvatadekoulu, Taito muotoilu- ja käsityökoulu Helmi, Keski-Uudenmaan tanssiopisto KETO ja Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto KUM järjestävät työpajoja. 

Tutustu balettiin kotona

KETO:n Balettivideot ovat katsottavissa koko Skidiviikon ajan. Esittelijänä ja opettajana videoilla Keski-Uudenmaan tanssiopiston opettaja Ella Gröndahl.

Kivaa kuvishommaa

Tuusulan kuvataidekoulu tarjoaa jokaisena Skidiviikon päivänä mukaansatempaavia haasteita, joissa pääset tutkimaan maailmaa kuvataiteen silmälasien kautta!
Lue haaste Tuusulan Kuviksen somekanavista ja osallistu:

Facebook facebook.com/tuusulankuvataidekoulu
Instagram instagram.com/tuusulankuvis/

Jaa halutessasi haasteessa syntynyt teoksesi hashtagilla #skidiviikonkuvishaaste, niin uudelleenpostaamme sen kuvataidekoulun someen!

Miniatyyrikudonta

Kudontatehtävän voi toteuttaa jonkin pienen esineen tai vaikka luonnosta löytyvän asian päälle. Kudontatyön voi irrottaa alustastaan ja päätellä pieneksi lappuseksi tai jättää tukena toimineen pienen esineen tai asian päälle.

Ohjevideo julkaistaan torstaina 25.3 klo 10.00 nettisivuilla www.taitoetelasuomi.fi

Muskarituokiot

Musiikkiopisto tarjoaa Skidiviikoille livestriimatut 30 minuutin muskarituokiot
perjantaina 26.3.:
klo 9.30 1−2v. ja 2−3v.
klo 10.30 3−4v.
klo 11.30 5−6v.

Striimaus tapahtuu Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston muskarin omalla Youtube kanavalla: https://youtube.com/channel/UCnPoZNsDmJ0-bibMtaIvOmw

 

Varhaiskasvatukselle

Nukketeatteri PikkuKulkuri: Leppäkerttu Pilkuton (striimiesitys)

Tallenne katsottavissa ma 22.3. klo 09.00 - pe 26.3. klo 16.00. Ennakkoon ilmoittautuneille ryhmille.
Kesto 35 min . Ikäsuositus 2−4-vuotiaat.

Leppäkerttu Pilkuton on uudenlainen, interaktiivinen sing along -tyyppinen nukketeatteriesitys, joka pohjautuu Niina Bell'in Leppäkerttu ilman pilkkuja -nimiseen lasten kuvakirjaan.

Esityksen teemana on erilaisuuden kokemus: miksi erilaisuutta vieroksutaan ja kuinka jokainen ihminen on ainutkertainen ja arvokas vammaan, sukupuoleen, rotuun, väriin, kansallisuuteen tai muuhun tekijään katsottuna. Nukketeatterinäytelmä toteutetaan interaktiivisena nukketeatterinäytelmänä. Esitystä varten on sovitettu lapsille tuttuja lauluja ja yleisö voi laulamalla osallistua näytelmän kulkuun, mikäli koronatilanne sallii laulamisen. Esitykseen sisältyviä lauluja ovat mm. Hämähämähäkki, Elefanttimarssi ja Täti Monika. Hyönteisten maailmaa tehdään tutuksi, hauskalla ja jännittävällä matkalla tavataan monenlaisia öttiäisiä.

Tanssiteatteri Raatikko: Ivan, Kettu ja Tulilintu (striimiesitys)

Tallenne katsottavissa ma 22.3. klo 09.00 - pe 26.3. klo 16.00. Ennakkoon ilmoittautuneille ryhmille.
Kesto: n. 50 min. Ikäsuositus 5−6-vuotiaat.

Tanssiteatteri Raatikko toteuttaa yhteistyössä Wusheng Companyn kanssa venäläiseen kansansatuun perustuvan taianomaisen lastenteoksen Ivan, Kettu ja Tulilintu. Vauhdikas tarina nostaa esiin tärkeitä teemoja: usko omiin kykyihin, luottamus ystäviin sekä toisten auttaminen.
Ivan Tsaarinpoika kokee elämänsä seikkailun etsiessään sadun ihmeellistä Tulilintua. Matkallaan Ivan joutuu moneen pulaan, joista hänet pelastaa viisas Kettu. Ketun avulla Ivan hankkii taikamiekan, voittaa kohtaamansa möröt ja pelastaa Pahan Velhon pauloihin joutuneen prinssin.

Alakouluille 

Red Nose Company: Keisarin uudet vaatteet (striimiesitys) 

ti 23.3. klo 09.00 

Kesto: noin 50-60 min. Striimatut esitykset tarjoavat koronaturvallista kulttuuria! Tuusulan Skidiviikon Striimiin osallistuu 5  ilmoittautunutta alakoulua ja ilmoittautuminen on päättynyt. 

Vuonna 2017 klovniduo Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tekivät ensimmäisen koko perheen esityksensä, josta tuli heti kaikenikäisten katsojien kestosuosikki.

H.C. Andersenin aina ajankohtaiseen klassikkosatuun punotaan menevää musiikkia Aviciista Abbaan. Esitystä on kuvailtu anarkistiseksi ja siinä pohditaan massojen käyttäytymistä, valehtelemisen ja huijaamisen mekanismeja ja vallan vaikutusta ihmiseen.

Lapsille tarina tarjoaa oivalluksia koulumaailmasta, vanhemmille katsojille Keisarin uudet vaatteet on poliittisempi satiiri — mutta yksi asia on universaali ja varma: alastoman keisarin takapuoli naurattaa meitä kaikkia.

Esitys sisältää improvisaatiota, ja se räätälöidään aina kohderyhmän mukaan. Normaalissa live-esityksessä olemme jatkuvasti kontaktissa yleisöön ja annamme yleisöstä nousevien impulssien vaikuttaa esityksemme kulkuun. Nyt muokkaamme työtapaamme siten, että kykenemme saavuttamaan saman yhteyden yleisöön myös netin välityksellä.

 

Muutokset ohjelmistossa mahdollisia.

Kyselyt, ihmettelyt ja tiedustelut:
Tuusulan kulttuuripalvelut / lastenkulttuuri p. 040 314 3435,
kulttuuri@tuusula.fi.