A

Ehkäisy- ja perhesuunnittelu

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa voivat asioida kaikki Tuusulan terveyskeskuksen palveluihin oikeutetut, raskauden ehkäisyä tarvitsevat naiset ikään katsomatta. Palveluita tarjotaan terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla. Käynnit ovat maksuttomia. Lisäksi terveydenhoitajat antavat puhelinneuvontaa arkisin klo 12 - 13.

Perhesuunnitteluneuvolassa tavoitteena on:

  • löytää jokaisella tarkoituksenmukainen ehkäisy
  • ohjata ja tukea terveyteen, seurusteluun ja sukupuolisuuteen liittyvissä asioissa
  • vähentää ei-toivottuja raskauksia
  • ehkäistä sukupuolitauteja

 

Ajanvaraus

Kellokosken ja Jokelan neuvolassa asioivat varaavat ajan oman alueen terveydenhoitajalta

Hyrylän neuvolassa asioivat asiakkaat varaavat ajan arkisin klo 12-13 puh. 040 314 3777.

Varatun neuvola-ajan voi peruuttaa sähköpostilla osoitteessa peruutus.neuvola(at)tuusula.fi, soittamalla klo 8-15 vastaanoton numeroon tai klo 12-13 oman alueen neuvolaterveydenhoitajalle. Emme vastaa sähköpostiviestiin ja muistattehan tuolloin varata uuden ajan soittamalla.

 

Perhesuunnitteluneuvolan tarjoamia palveluita:

Ehkäisypillerit ja -renkaat
Nuoret, pilleri- tai rengasehkäisyä aloittavat asiakkaat saavat ensimmäiset pillerit/renkaat ilmaisjakeluna, jonka jälkeen siirrytään resepteihin. Reseptit uusitaan ja pillereitä/renkaita käyttävien seuranta tapahtuu neuvolassa. Ehkäisypilleri- tai rengasreseptin uusimiseksi tulee olla yhteydessä neuvolaan. Lääkärin tekemät terveystarkastukset ovat joka toinen vuosi ja joka toinen vuosi tarkastuksen tekee terveydenhoitaja. Tarpeen mukaan myös muulloin voidaan varata aika lääkärin vastaanotolle, esimerkiksi ehkäisyn vaihtoon liittyvissä asioissa. Seurannassa tarvittavat laboratoriokokeet ohjelmoidaan neuvolan kautta.

Ehkäisykierukat
Kierukkaehkäisyä käyttävät yleensä synnyttäneet naiset. Kierukoiden asennus sekä kierukka-asiakkaiden seuranta tapahtuu neuvolassa.

Ehkäisykapselit
Ehkäisykapselit asennetaan olkavarteen ihon alle. Asiakkaat ostavat kapselit ennen asennusta itse apteekista reseptillä. Seuranta on samantyyppinen kuin ehkäisypillereiden käyttäjillä.

Laboratoriotutkimukset
Perhesuunnitteluneuvolassa huolehditaan ehkäisypillereitä tai -kapselia sekä kierukkaa käyttävien asiakkaiden seurantaan liittyvistä laboratoriotutkimuksista, kuten esim. irtosolunäytteistä.

Valistus
Ehkäisyikään tulossa olevien nuorten valistusta ehkäisyä, seksikäyttäytymistä ja sukupuoliteitse tarttuvia tauteja ajatellen hoidetaan yhdessä kouluterveydenhoitajien kanssa. Perhesuunnitteluneuvolasta jaetaan kirjallista valistusmateriaalia näihin liittyvistä asioista.

Sterilisaatio
Neuvolassa asiakkaina olevat naiset saavat halutessaan sterilisaatiohakemusasian hoidettua perhesuunnitteluneuvolassa. Jos ei ole entisestään asiakkuutta perhesuunnitteluneuvolaan, asian voi hoitaa oman väestövastuunalueen lääkärin vastaanotolla, kuten myös miesten sterilisaatioon liittyvän hakemuksen.

Jälkiehkäisy
Jälkiehkäisyä tarvitsevat, yli 15-vuotiaat asiakkaat voivat ostaa jälkiehkäisytabletit itse apteekista. Alle 15-vuotiaat hakevat reseptin jälkiehkäisyyn vastaanotolta, yleensä päivystyksestä. Sieltä heidät ohjataan jatkossa perhesuunnitteluneuvolaan jatkoehkäisyn suunnittelua varten.

Raskaudenkeskeytykset
Raskauden keskeytystä harkitsevat ottavat yhteyttä oman asuinalueen lääkärinvastaanotolle.

Muut gynekologiset asiat
Mikäli nainen ei ikänsä tai muun syyn takia tarvitse ehkäisyä, gynekologiset ongelmat hoidetaan vastaanottojen puolella.
Jos naisella ei ole ehkäisyä käytössä tai hän ei ole sitä aloittamassa, myös irtosolunäytteenotto tapahtuu oman alueen lääkärin kautta.

Seulontatutkimukset
Tuusulan kunta tarjoaa kuntalaisille kohdunkaulan syövän ja rintasyövän ehkäisevää seulontaa tietyille ikäryhmille. Ikäryhmät ja seulontojen järjestäjät päätetään vuosittain.