Lainattavaa materiaalia

Pekka Halonen, Poika ja jänis, 1909, tussi paperillePekka Halosen jäljillä

Päiväkodeille ja koulujen alaluokille suunnattu materiaali johdattelee Pekka ja Maija Halosen sekä heidän lastensa arkeen. Materiaali sisältää kolme arkistolaatikkoa sekä kirjoja ja palapelejä. Laatikosta voi löytää esimerkiksi Pekan pensseleitä ja maalituubeja, perhealbumin kuvia, kaunista pitsiä ja lettinauhoja. Laatikoissa on myös tehtäväideoita.

Martta-laukku
- lainattava kokoelma päiväkoteihin ja koulujen alaluokille

Martta Wendelin, Satukontti lehden kansikuva, 1942

Tuusulassa valtaosan elämästään asunut Martta Wendelin (1893-1986) oli suomalaisen kuvitustaiteen merkkihenkilö, joka tunnettiin Tuusulassa myös muotokuvamaalarina. "Martta-laukku" esittelee Martta Wendelinin työtä ja taidetta.

Vanha 1950-luvun ruskea matkalaukku on pakattu täyteen Wendelinin kuvittamia lehtiä, kortteja ja kirjoja sekä vanhanajan leluja ja leikkiohjeita Wendelinin henkeen. Matkalaukun aarteet tarjoavat tietoa ja tapoja tutustua Martta Wendelinin taiteeseen. Painopisteenä on kokemuksellisuus ja aistisuus; laukkua ja sen esineistöä saa koskettaa ja hypistellä, toisin kuin yleensä museoesineitä. "Martta-laukkua" lainataan päiväkoteihin ja koulujen alaluokille.

Pedagoginen kaappi
- lainattavaa materiaalia kouluille ja päiväkodeille

KahviprännäriKlaavolan kotiseutumuseossa on pedagoginen kaappi, jonka kulttuurihistoriallisesti arvokasta materiaalia lainataan tuusulalaisten koulujen ja päiväkotien opetukseen. Esineet on tarkoitettu katseltaviksi, tutkittaviksi ja varovaisesti kosketeltaviksi. Lainattavan esineen mukana saa esinekortin, jossa on kerrottu esineestä lisätietoja ja annettu tehtäväideoita sen hyödyntämiseen opetuksessa. 

Esimerkkejä esinekorteista

Kahvimylly | Herätyskello | Lasipullo: sitruunasooda

Muistojen kahvihetki 
- tilattava paja ryhmille

Kuvassa kahvikuppeja

Kahvikulttuurin esineistä lavastetaan muistojen kahvipöytä, jonka ääressä nautitaan kupillinen kuumaa kahvia. Pajan mukana ryhmä saa seuraansa museolehtorin, joka esittelee kokoelman helmiä ja kerää talteen syntyneitä muistoja.

Pajan voi tilata 8-15 henkilön ryhmälle esimerkiksi palvelutaloihin, yhdistysten tapaamisiin ja työpaikan koulutuspäiviin virkistämään iltapäivän kahvihetkeä. Pajassa yhdistetään esineitä, toimintaa ja muistoja. Kesto noin 1 tunti.

Tiedustelut ja varaukset:

Pedagoginen kaappi ja Muistojen kahvihetki lainattavissa

museolehtori Aino Malminen
p. 040 314 3468 | aino.malminen (a) tuusula.f

Martta-laukku ja Pekka Halosen jäljillä lainattavissa

museoassistentti Susanna Hemmilä-Peltonen
p. 040 314 3463 | susanna.hemmila-peltonen (a) tuusula.fi