Rokotukset

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata väestöä mahdollisimman hyvin tarttuvilta taudeilta rokotteilla. Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. 

Lasten ja nuorten rokotukset

Lapset rokotetaan neuvolassa mm. kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää ja poliota sekä tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Uusimpina rokotteina kansallisen rokotusohjelmaan ovat tulleet mm. rokotteet rotavirusripulia ja aivokalvontulehdusta vastaan.

Kouluterveydenhuollossa nuoret saavat tehosterokotteen kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan.

HPV- eli papilloomavirusrokotetta kohdunkaulan syöpää vastaan tarjotaan kouluterveydenhuollossa maksutta kaikille 6.-9. -luokkalaisille tytöille.

Kansallisen rokotusohjelman vesirokkorokotukset annetaan neuvolan ja koulun ikäkausitarkastuksissa syyskuusta 2017 alkaen.

Aikuisten rokotukset

Kansallisen rokotusohjelman mukaan aikuiset saavat maksuttomana tehosterokotteen kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan 10 vuoden välein. Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR), jos ei ole vielä sairastanut ko. tauteja. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia, muut rokotteet ostetaan itse reseptillä apteekista.

Kausi-influenssarokotukset

Kausi-influenssarokotuksia annetaan maksutta riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Vuoden 2018 osalta kausi-influenssarokotukset ovat päättyneet. Influenssarokotteista saa lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Matkailijan rokotukset

Terveyskeskuksessa annetaan myös muita kuin rokotusohjelmaan kuuluvia rokotuksia esimerkiksi matkailijoille. Nämä rokotukset ovat maksullisia.