A

Influenssarokotukset

Rokotamme influenssakaudella 2017-2018 THL:n ohjeen mukaisesti. Riskiryhmiin kuuluvat saavat maksuttoman influenssarokotuksen rokotustilaisuuksista kaikilta sosiaali- ja terveysasemilta. Neuvolaikäiset lapset, raskaana olevat naiset sekä heidän perheensä rokotetaan neuvolassa. Riskiryhmiin kuuluvat oppilaat ja opiskelijat saavat rokotteen koulu-ja opiskeluterveydenhuollossa.

Rokotustilaisuudet syksyllä 2017

Syksyn 2017 rokotustilaisuudet ilman ajanvarausta järjestettiin Tuusulan sosiaali- ja terveysasemilla 25.10.-30.11.2017. Rokotuksia saa vielä varaamalla ajan sairaanhoitajan vastaanotolle. Ajan voi varata puhelimitse soittamalla kiireettömän ajanvarauksen numeroon 09 8718 3920 ma–to klo 12–15 ja pe 12–14 tai verkossa sähköisen ajanvarauksen kautta.

Neuvoloiden rokotustilaisuudet

Neuvolaikäiset lapset, raskaana olevat naiset sekä heidän perheensä rokotetaan neuvoloissa. Neuvoloiden yleiset rokotustilaisuudet on nyt pidetty lukuunottamatta Jokelan neuvolan rokotustilaisuutta ke 13.12. klo 13.30–16. Rokotuksia on yhä saatavilla AVO-neuvoloista. Hyrylän neuvolan AVO-vastaanotto ke klo 13.30-15.30 ja pe klo 8.15-10.15, Jokelan neuvolan AVO-vastaanotto ma klo 8.15-10.15 ja Kellokosken neuvolan AVO-vastaanotto ti klo 8.15-10.15.

Tietoa kausi-influenssarokotuksista

Influenssarokotus on maksuton seuraaville ryhmille

 • raskaana olevat naiset
 • kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset
 • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen palvelukseen astuvat naiset,
 • sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset
Lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluu henkilö, jonka terveyttä influenssaan sairastuminen oleellisesti uhkaa. Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvio, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään.

Vakavalle influenssalle alttiiden lähipiirin influenssarokotukset
Lähipiiriin kuuluvat ne, jotka asuvat tai ovat säännöllisesti tekemisissä vakavalle influenssalle alttiin henkilön kanssa. Näillä henkilöillä tarkoitetaan niitä ihmisiä, joiden lähipiirissä on:

 • sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluva
 • 65 vuotta täyttänyt
 • alle 6 kuukauden ikäinen lapsi
 • raskaana oleva

Rokote ehkäisee influenssatartuntoja, joten rokottaminen suojaa rokotetun lisäksi hänen perheenjäseniään ja muita läheisiä. Esimerkiksi pitkäaikaissairailla ja huonokuntoisilla vanhuksilla rokotteen tuottama suoja jää vajaaksi. Lähipiirin rokottaminen antaa heille lisäsuojaa ja pienentää sairastumisvaaraa. Raskaana olevan läheisten rokottaminen suojaa sekä äitiä että vauvaa. Alle kuuden kuukauden ikäisiä lapsia ei rokoteta, mutta heitä voidaan suojata epäsuorasti rokottamalla heidän lähipiirinsä.

Rokotukseen tullessa

Muista rokotukseen tullessa

 • vaate, josta saa olkapään helposti paljaaksi
 • Kela-kortti

Reseptillä rokote apteekista

Mikäli henkilö ei ole oikeutettu ilmaiseen rokotteeseen, rokotteen voi ostaa apteekista reseptillä. Reseptin saa soittamalla kiireettömän ajanvarauksen numeroon 09 8718 3920 ma–to klo 12–15 ja pe 12–14. Mikäli henkilöllä on aiempi influenssarokotusresepti, sen voi uusia sähköisesti www.tuusula.fi/eterveys tai Omakanta-palvelun kautta.

Influenssakaudella 2017-2018 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään

 • Influvac-ja Agrippal -rokotetteita kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
 • Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 24–35 kuukauden ikäisille.

 

Lisätietoja influenssarokotteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta www.kausi-influenssa.fi.

Torju influenssa - ota rokote -video (THL)